Familiedrama blusser op igen: Afdød Aldi-matriark slår hånden af milliardarving i testamente

En gammel familiefejde i den tyske Albrecht-klan, der står bag Aldi, truer atter en gang, efter at et testamente fra den afdøde familiematriark er blevet offentliggjort. Kidnapninger og offentlige fotos har nu gjort, at familien ikke skal have nogen indflydelse på virksomheden.

Babette Albrecht, enke efter Aldi-arvingen Berthold Albrecht, er tidligere blevet anklaget for at have misbrugt virksomhedens formuer. Nu er hun blevet udelukket fra enhver indflydelse i koncernen af familiematriarken Cäcilie Albrecht. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rolf Vennenbernd/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tung sky af årtiers intriger, fejder og drama truer med at lægge sig tungt over den tyske Albrecht-klan, der står bag supermarkedskæden Aldi. Den afdøde Cäcilie Albrecht, der af mange blev betragtet som familiens »grand dame«, og som ejede mere end 61 pct. af virksomhedens aktier, har nemlig gjort det klart i sit testamente, at enken til sønnen Berthold Albrecht, Babette Albrecht, skal holdes ude for enhver indflydelse i virksomhedens beslutninger. Det samme gælder ifølge testamentet Babette Albrechts fem børn.

Det skriver The Guardian.

»Med dette dokument forsøger jeg at bevare vores families filosofi, som er at tjene og udvikle Aldi Nord, at tilsidesætte egne interesser og at føre en afholdende og moderat livsstil,« skrev den afdøde matriark i testamentet ifølge The Guardian.

Brødrefejde og venstreekstremister

Ifølge The Guardian ligger flere års stridigheder bag Cäcilie Albrechts beslutning om at smide sin svigerfamilie på porten. For at forstå den nu vordende familiefejde må man begynde et helt andet sted, nemlig efterkrigstidens Tyskland.

Aldi-kæden blev stiftet i 1946 af brødrene Theo og Karl Albrecht, der navngav kæden efter dem selv – navnet Aldi er nemlig en forkortelse af »Albrecht Diskont«. I dag har kæden flere end 10.000 butikker på verdensplan, skriver The Guardian.

Men i 1960 blev virksomheden splittet op i to separate selskaber kaldet henholdsvis Aldi Nord og Aldi Syd, da brødrene ikke kunne enes om salg af cigaretter. Således blev – i overført betydning – det nordlige og det sydlige Tyskland delt op, alt efter hvor Aldi-butikkerne befandt sig. Aldi Nord har butikker i Frankrig, Spanien, Holland og Danmark, mens Aldi Syd opererer primært i Storbritannien, Schweiz, Kina og Australien, skriver The Guardian. Denne opdeling i Tyskland såvel som internationalt har varet ved.

I 1970ernes Vesttyskland var den venstreekstremistiske gruppe Rote Armee Fraktion (RAF) særdeles aktiv, og gruppen stod bag en række attentater, bombeangreb og bortførelser af prominente folk i det tyske erhvervsliv. Heller ikke Albrecht-familien gik fri, og i 1971 blev Theo Albrecht kidnappet af RAF. Han blev først løsladt efter 17 dage, efter der blev betalt en løsesum på syv mio. mark, hvilket dengang svarede til 13,3 mio. kr.

Efter kidnapningen besluttede familien at trække sig fra offentlighedens søgelys i en sådan grad, at der kun eksisterer grynede sort-hvide fotografier af de fleste familiemedlemmer, skriver The Guardian. Det er et princip, som familien efterfølgende har overholdt til punkt og prikke. Der findes således nærmest ingen oplysninger om Theo Albrecht og hans familie, som ikke er blevet nøje udvalgt og offentliggjort af familien selv, skriver avisen.

Berthold Albrecht var søn af Aldis medstifter Theo Albrech og døde i 2012. Sammen med sin bror Theo Albrecht Junior blev hans rigdom estimeret til at være ca. 118,2 mia. dollar. I forbindelse med broderens død forsøgte Theo Albrecht Junior uden held at sætte Berthold Albrechts hustru, Babette Albrecht, uden for indflydelse i virksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURIZIO GAMBARINI/Ritzau Scanpix.

Theo Albrecht junior, søn af Cäcilie Albrecht

»Du er en belastning for vores virksomhed med din indstilling og livsstil.«


Enke stod for dødssynd

Men ifølge avisen overholdt Babette Albrecht ikke denne uskrevne regel. Babette Albrecht blev af mange kaldt for »den glade enke«, da hun sammen med sine børn havde for vane at optræde i offentligheden ved enhver given lejlighed og samtidig vifte med sin rigdom. Således har Babette Albrecht deltaget i alt fra den tyske udgave af Vild med Dans til Oktoberfesten i München. For mange i Albrecht-klanen er sådan en opførsel uacceptabel.

»Du er en belastning for vores virksomhed med din indstilling og livsstil,« skrev Cäcilie Albrechts søn, Theo Albrecht Junior, i 2014 ifølge Der Spiegel til Babette Albrecht om hendes ekstravagante eskapader.

Familien har set så så gal på enken og hendes børn, at de i forbindelse med Berthold Albrechts død forsøgte at afsætte Babette Albrecht og hendes fem børn fra enhver indflydelse, hvilket ikke lykkedes. Babette Albrechts familie er nu blevet udelukket fra at deltage i Cäcilie Albrechts begravelse.

Men dråben, der fik bæret til at flyde over, var, da Babette Albrecht lod sig interviewe til et tysk magasin, som på forsiden brystede sig af at have det første store interview med en Aldi-arving. Dermed begik hun den allerværste dødssynd i familiens kodeks: Hun viste sig for offentligheden og lod sig fotografere, skriver The Guardian. Desuden er Babette Albrecht også blevet anklaget for bevidst at have misbrugt over 100 mio. euro af Aldi-koncernens midler til private formål, skriver avisen.

Tilbage står en familie, der med Cäcilie Albrechts seneste udmelding i sit testamente er kastet ud i en kaotisk situation. Til The Guardian siger Andreas Urban, advokat for Babette Albrecht og hendes børn, at hun samt børnene ikke kan bebrejdes for noget.

»Fromhed og anstændighed dikterer, at dette ikke er noget, der skal evalueres i offentligheden. Arvingerne til Berthold Albrecht har altid været bekymrede for Aldi Nords velfærd siden deres fars død mere end seks år siden,« siger Andreas Urban til The Guardian.

Aldi-kæden har mere end 10.000 butikker verden over og en samlet årlig omsætning på omkring 50 mia. euro. Siden 1960 har kæden dog været delt op i to selvstændige selskaber grundet stifternes brødrefejde – Aldi Nord og Aldi Syd. Det er Aldi Nord, der har butikker i blandt andet Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL/Ritzau Scanpix.