Falck-ambulancer skal køre færre patienter på hospitalet

Falck-topchef Jakob Riis har travlt med turnaround i den pressede redningsvirksomhed Falck, men ikke mere travlt, end at han også har prioriteret selv at deltage i udviklingen af nye forretningsmodeller. Det har ført til et pilotprojekt i Region Syddanmark, som vender ambulancernes opgave på hovedet.

Falcks topchef Jakob Riis kører jævnligt med i Falck-ambulancerne, hvor han på nært hold har oplevet, at der kan være et potentiale for mere ambulant behandling i hjemmet. Her er han på vej ud med en ambulance i Region Hovedstaden. Foto: Fotograf: Carsten Snejbjerg/Falck Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Snejbjerg Carsten Snejbj

Falcks ambulancer kører flere og flere patienter på hospitalerne. Umiddelbart skulle man tro, at det får Falcks topchef, Jakob Riis, til at juble.

Men helt så simpelt er det ikke. For i en verden, hvor sundhedsvæsnet er under pres, og teknologien samtidig giver stadig flere muligheder inden for sundhedsområdet, er det måske slet ikke mere ambulancekørsel, politikere og patienter på langt sigt efterspørger.

»I dag udfører vores ambulancetjeneste en defineret opgave med at transportere patienter til hospitalet. Men det er måske ikke kun det, der vil blive efterspurgt på langt sigt. Fremover skal vi måske leve af vores evne til at undgå at køre patienterne på hospitalet. En del af vores opgave bliver i stedet at få færdigbehandlet så mange patienter som muligt ude i hjemmene,« siger Jakob Riis.

Derfor er Falck i øjeblikket i gang med et pilotprojekt i Region Syddanmark, hvor selskabet samarbejder med regionen og Odense Universitetshospital om, at ambulanceredderne ved hjælp af den nyeste teknologi undersøger og om muligt behandler patienter med den kroniske lungesygdom KOL i hjemmet, så patienten slipper for at skulle på hospitalet.

Innovation trods omfattende turnaround

Det er et projekt, som Jakob Riis selv har været involveret i helt fra start, selv om han samtidig har nok at bestille med at gøre Falck til en god økonomisk forretning her og nu.

Falck er i øjeblikket i gang med en omfattende omstillingsproces, som skal slanke virksomheden og gøre den mere lønsom. Da Falck offentliggjorde sit halvårsregnskab, kunne Jakob Riis fortælle, at han sammen med resten af ledelsen har sat gang i omkring 2.000 små og store effektiviseringsinitiativer, hvoraf de første 1.100 allerede var gennemført.

Men selv om arbejdet med turnaround og bedre lønsomhed har lagt beslag på størstedelen af Jakob Riis’ tid, siden han tiltrådte som topchef i maj 2017, har han alligevel valgt at prioritere at deltage i udviklings- og innovationsarbejdet.

(Arkivfoto) Selvom Falck kæmper med at komme ud af en økonomisk krise, bruger topchef Jakob Riis også tid på at finde ud af, hvordan ambulancekørsel skal se ud i fremtiden. Måske bliver Falcks største opgave at køre færre patienter til landets hospitaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

»Selv om man står i en dagligdag med mange udfordringer, er man også som leder nødt til at engagere sig og prioritere arbejdet med at kigge langt frem,« siger Jakob Riis.

For godt et år siden valgte han derfor sammen med sin ledelse at rykke ud af huset, og som den første virksomhed gennemgå et såkaldt design thinking-forløb i det nyetablerede SAP Experience Center i Nordhavn i København. Ud over SAP står Apple, Hewlett Packard og Intel bag huset, som rummer mere end 70 forskellige eksempler på, hvordan virksomheder og organisationer kan få gavn af nye teknologier som machine learning, kunstig intelligens og blockchain.

Det skete allerede på åbningsdagen, og siden har Falck benyttet centret i flere omgange, når de har skullet undersøge og diskutere dele af deres forretning.

Flyvske tanker blev til projekt for KOL-patienter

Det første emne, Falck tog op, var netop de mange ambulancekørsler.

Ifølge Jakob Riis viser det sig, at en væsentlig del af de patienter, Falck i dag kører på hospitalet, er patienter, der reelt ikke har et medicinsk behov for at blive behandlet lige netop på hospitalet. Ofte handler det om patienter med kroniske lidelser. Især patienter, der lider af den kroniske lungesygdom KOL, men også hjertepatienter og patienter med komplikationer fra diabetes er faste kunder i selskabets ambulancer.

»Det begyndte med nogle flyvske tanker fra vores side om, hvorvidt vi kunne bidrage til at behandle patienterne hjemme og dermed køre færre patienter på hospitalet, og endte med et konkret pilotprojekt med Region Syddanmark og Odense Universitetshospital om KOL-patienter,« fortæller Jakob Riis.

Helt konkret betyder det, at når KOL-patienter i Region Syddanmark får det dårligt og bliver visiteret til en ambulance efter at have ringet 112, foretager ambulanceredderen nogle undersøgelser i form af blodprøver og utralydscanning af lungerne. En akutlæge kigger på resultaterne og tager ud fra det stilling til, om patienten kan behandles i hjemmet eller skal på hospitalet. Ofte handler det om, at KOL-patienten har fået en infektion, og derfor kan patienten klare sig med at få antibiotika og dermed slippe for turen til hospitalet.

Overvågning er næste skridt

Projektet har kørt siden 1. oktober sidste år og afsluttes ved udgangen af marts i år. Når projektet slutter, skal data analyseres, og hvis det viser sig at være en succes, forventer Jakob Riis, at Falck vil kunne tilbyde servicen i andre lande, hvor Falck kører ambulancekørsel.

Derudover overvejer Falck at gå et skridt videre og tilbyde, at selskabet holder øje med udviklingen i sygdommen hos kroniske patienter i hjemmet. Patienterne skal løbende foretage målinger. Ved hjælp af fjernmonitorering og en opkobling til vagtcentralen kommer der en advarsel, når udviklingen hos en patient er ved at gå den gale vej.

»Vi har jo ambulancer kørende rundt hele tiden, og derfor vil vi kunne dirigere en ambulance forbi og undersøge, om der er behov for behandling, så det slet ikke bliver nødvendigt at ringe til alarmcentralen,« siger Jakob Riis.