Færøerne under pres: Norsk eksport styrtdykkede, da kineserne blev vrede

Det har før fået konsekvenser, hvis kineserne er utilfredse. I 2010 og årene efter betalte Norge prisen for at have givet Nobels Fredspris til en kinesisk systemkritiker.

 

Tirsdag blev det første gang nogensinde dokumenteret, at Kina kobler Huaweis rolle i 5G-netværk direkte med adgang til det kinesiske marked.

Det er dommen fra en række eksperter, efter at Berlingske kunne afsløre, at Kinas ambassadør i Danmark har truet den færøske lagmand med at droppe en handelsaftale, hvis ikke Færøerne skriver kontrakt med den kinesiske tech-gigant Huawei om netop udbygningen af 5G-netværket.

»Det er første gang, at vi har set et direkte link mellem Huawei og en trussel om at begrænse markedsadgangen til Kina. Kina har tidligere truet med økonomiske konsekvenser, hvis man ikke valgte Huawei, men truslerne har hidtil været mere abstrakte og vage,« sagde Luke Patey, seniorforsker i Kinas globale ekspansion hos Dansk Institut for Internationale Studier, til Berlingske tirsdag.

Men det er ikke første gang, at Kina truer med at sløjfe handelsaftaler, hvis ikke dets samarbejdspartnere makker ret.

I 2010 mærkede Norge nemlig konsekvenserne af at rage uklar med kineserne i forbindelse med tildelingen af Nobels Fredspris til en kinesisk systemkritiker.

Laksen bliver ramt

Det var den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo, som i 2010 vandt Nobels Fredspris. Han var en kendt demokratiforkæmper, men blev idømt 11 års fængsel af de kinesiske myndigheder. Xiaobo døde i 2017.

I løbet af de første fire måneder af 2011 faldt Norges eksport af laks til Kina nemlig med 70 procent, og Norges andel af laksemarkedet i Kina gik fra at være 92 procent i 2010 til kun 29 procent i 2013.

Laks på Færøerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Det svarer til et fald fra 11.000 ton eksporteret laks i 2010 til 3.700 ton i 2013.

Mens Norges eksport faldt drastisk, steg Kinas lakseimport fra Storbritannien i perioden 2010-13 fra 510 til 4.600 ton, mens Færøerne, der slet ikke var en del af markedet i 2010, i 2013 eksporterede 4.000 ton til det kinesiske marked.

Efter tildelingen af Nobels Fredspris til Xiaobo i 2010 blev politiske møder mellem Beijing og Oslo aflyst, mens de norske fisk blev holdt tilbage i tolden. Selv om der stadig kom norske laks til Kina, måtte visse importører droppe markedet helt.

»Vi kan faktisk slet ikke få fisk ind i Kina mere,« sagde Henning Beltestad fra Norges Lerøey Seafood i 2011, da eksporten altså faldt med 70 procent.

Året efter faldt en bilateral handelsaftale til jorden på trods af flere års forhandlinger, og samme år gjorde Kina det muligt for alle europæere – undtagen nordmænd – at besøge Beijing uden visa.

En hemmelig lydoptagelse

Tirsdag eftermiddag afslørede Berlingske en hidtil hemmeligholdt lydoptagelse, som det færøske landsstyre mandag i sidste uge fik nedlagt fogedforbud mod kun 20 minutter før, at den færøske TV-station Kringvarp Færoya ville have bragt optagelsen.

Lydoptagelsen afslører, hvordan den kinesiske ambassadør kæder kontrakten med Huawei sammen med handelsinteresser og dermed den store og voksende eksport af laks fra Færøerne til Kina.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til sagen fra den kinesiske ambassade. Huawai har oplyst, at man ikke har kendskab til møderne mellem Kinas ambassadør og de færøske toppolitikere.