Kina og Sverige i åben konflikt om pris til fængslet boghandler

Kinas ambassade truer med at udelukke Sveriges kulturminister fra Kina, hvis hun deltager i en prisuddeling. Statsminister Löfven svarer igen.

Kinas ambassadør i Sverige, Gui Congyou, tøver ikke med at gå i rette med kritik af Kina. Nu er det den svenske kulturminister, der står for skud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Ekstromer via REUTERS/TT News Agency/Ritzau Scanpix

Truslen fra kineserne var svær at misforstå.

Hvis den svenske kulturminister, Amanda Lind, deltog i uddelingen af Tucholsky-prisen fredag aften hos Svenska PEN, er hun ikke længere velkommen i Kina.

Årets pris fra ytringsfrihedsorganisationen går nemlig til den svenske boghandler Gui Minhai, som blev kidnappet fra sin feriebolig i Thailand i 2015 og siden har siddet indespærret i et kinesisk fængsel.

Han har i flere år udgjort et særdeles betændt problem i forholdet mellem Sverige og Kina.

»Hvis Amanda Lind, trods vores råd, deltager i ceremonien, så vil ingen regeringsrepræsentanter fra kulturområdet være velkomne i Kina,« sagde den kinesiske ambassadør Gui Congyou fredag eftermiddag inden prisoverrækkelsen ifølge SVT.

Tidligere på ugen havde ambassadøren sagt i et interview med Sveriges Radio, at »visse personer i Sverige ikke skulle være rolige«, efter at det kinesiske folks følelser var blevet såret. Interviewet er lagt ud på den kinesiske ambassades hjemmeside.

Lövfen: Trusler virker ikke

Men hvis Gui Congyou havde håbet på, at den svenske regering ville lade sig skræmme, kunne han godt tro om igen.

For den svenske statsminister, Stefan Löfven, var lige så tydelig i mælet, da han gik på svensk nationalt TV fredag.

»Kulturministeren skal uddele prisen. Hun er blevet spurgt, og svaret er ja, og det er klart, at vi holder det. Vi giver ikke efter for den slags trusler. Aldrig. Vi har ytringsfrihed i Sverige og det er det, som gælder, punktum,« sagde Stefan Löfven i et interview med SVTs program »Agenda«.

Svenska PENs Tucholsky-pris er et stipendium, der uddeles til forfulgte forfattere og publicister. Gui Minhai er oprindeligt kinesisk, men blev svensk statsborger i 90erne, da han boede og studerede i Sverige.

Han slog sig siden ned i Hongkong, hvor han sammen med en lille gruppe boghandlere udgav kritiske – nogle gange slibrige – bøger om Kinas kommunistpartis lederskab. Men for cirka fire år siden forsvandt de fem boghandlere nogenlunde samtidig fra jordens overflade.

Flere af dem dukkede sidenhen op i kinesiske fængsler ligesom Gui Minhai, der altså forsvandt fra sin bolig i Thailand. I Kina blev han anklaget for sin rolle i et trafikdrab tilbage i 2003. Siden har de svenske myndigheder forsøgt at få ham ud af fængslet i Kina, men uden held.

Kinesisk smædekampagne

Det er langtfra første gang, at den kinesiske ambassade skyder med skarpt efter personer og organisationer i Sverige.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan ambassaden siden starten af 2018 har kørt en aggressiv kampagne for at gå i rette med den negative omtale af Kina i de svenske medier.

Den svenske forsker Björn Jerdén, som er leder af Asien-programmet hos Utrikespolitiska Institutet i Sverige, har kortlagt kampagnen.

»Det store spørgsmål er, om ambassaden i Stockholm har fået til mission at lancere en sådan kampagne i Sverige,« lød det fra Björn Jerdén til Berlingske.

Formålet med kampagnen ville ifølge Jerdén være at signalere til andre lande, at Kina ikke tolererer, at man angriber dets kerneinteresser. Og at man forventer en anden og mere positiv diskussion, hvis et land vil have gode diplomatiske forhold med Kina, der er blevet til en global stormagt.

Sveriges statsminister Stefan Löfven vil nu se, om Kina gør alvor af sine trusler, før han foretager sig yderligere.

»Men vi forsvarer ytringsfriheden i Sverige. Det er, hvad Sverige er bygget på,« siger han i interviewet med SVT.