Kinesere dropper norske laks på grund af Nobelpris

Norge betaler nu prisen for at give den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo Nobels Fredspris i 2010.

Nordmændenes laks ryger ikke længere så nemt ned hos kineserne. Fold sammen
Læs mere

Kineserne havde svært ved at finde en grimasse, der kunne passe, da den norske Nobelkomité i efteråret 2010 valgte at give den prestigefyldte fredspris til den regeringskritiske kineser Liu Xiaobo. Han sad på det tidspunkt fængslet i Kina og kunne derfor ikke personligt møde op for at modtage prisen.

Den kritiske regering advarede om, at beslutningen ville få konsekvenser. Og det viser sig nu at holde stik, når man ser på statistikkerne over Norges lakseeksport til Kina.

Som den britiske avis The Financial Times skriver, så er Norges andel af den samlede lakseimport i Kina faldet fra 92 procent i 2010 til 29 procent i år.

I stedet er det Færøerne og Storbritannien, der har overtaget nordmændenes markedsandele. Og nordmændene er godt klar over, at kinesernes ændrede præference har en direkte sammenhæng med Nobelprisen, siger Alf-Helge Aarskog, der er administrerende direktør på Marine Harvest, en af Norges største laksefarme.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at det faldende salg til Kina er knyttet til Nobels Fredspris. Det her er en meget vanskelig, politisk situation mellem Norge og Kina og ikke noget, der kan løses i branchen,« siger han til avisen.

I 2010 eksporterede Norge 11.000 ton laks til Kina, mens Storbritannien solgte 510 ton til kineserne, og Færøerne slet ikke var inde på det kinesiske marked. Det viser tal fra Norway Seafood Council.

Men i løbet af de første seks måneder af 2013 har salgstallene set noget anderledes ud. Nu eksporterer Storbritannien 4.600 ton, Færøerne 4.000 ton og Norge er faldet helt ned på 3.700 ton.

»På kort sigt er det ikke nogen, der går konkurs lige nu. Den mest dramatiske del af det her er de langsigtede effekter. Forventningen er, at markedet for laks i Kina vokser med 20 procent om året. Sidste år var det 40 procent. Vi er inde i en vækstfase, hvor leverandørerne positionerer sig. Og vi mister vores konkurrencefordele,« siger han.

Laksesalget er ikke det eneste tegn på, at kineserne stadig bærer nag over Nobelkomitéens valg. Sidste år faldt også en bilateral handelsaftale til jorden efter flere års forhandling, og samtidig gav Kina besøgende fra alle europæiske lande lov til at komme til Beijing uden et visa - bortset fra nordmænd.