Er kryptovaluta på vej ind i varmen hos de danske banker? »Vi har set en stigende interesse for kryptovalutaer blandt nogle af vores kunder«

Handel med kryptovaluta er blevet frarådet af diverse banker, men alligevel er der stigende interesse hos kunderne. Den høje risiko ved kryptovaluta bekymrer bankerne. Alligevel overvejer Danske Bank muligheden for en »mindre restriktiv tilgang«.

Onsdag blev Coinbase børsnoteret til den svimlende værdi af 85 milliarder dollar svarende til 527,9 milliarder danske kroner. Men man skal være varsom med at sætte alle sine sparepenge på de uregulerede kryptovalutaer. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kryptovaluta har skudt 2021 i gang med en manifestation af, at den skal tages alvorligt som en spiller på de finansielle markeder.

Bitcoin fortsætter sin himmelflugt og har i skrivende stund ramt en pris på 388.605 kroner.

Onsdag gik handelsplatformen Coinbase, der bruges til køb og salg af kryptovaluta, på børsen med en svimlende værdi på 85 milliarder dollar eller 527,9 milliarder kroner. Coinbase slår dermed både New Yorks børs, Hongkongs børs og Nasdaq i værdi ved dens debut.

Stigende interesse blandt danskerne

Herhjemme oplever bankerne også stigende interesse for kryptovaluta blandt deres kunder. Flere af dem er dog ikke særligt positive over for handel med kryptovaluta.

I Danmark er kryptovaluta ikke godkendt som en rigtig valuta, og i Danmarks største bank, Danske Bank, har man tidligere haft en klar, negativ holdning over for handel med kryptovaluta.

Danske Banks hjemmeside kan man læse deres retningslinjer for kryptovaluta fra 2018. Her står der, at Danske Bank »er generelt negative over for kryptovalutaer, og vi anbefaler på det kraftigste, at vores kunder afholder sig fra at investere i disse«.

Tre år efter er tonen dog blødt lidt op.

»Vores holdning er, at vi ikke rådgiver eller anbefaler investeringer i kryptovalutaer. Det er i dag heller ikke muligt at handle kryptovalutaer på vores handelsplatforme. Vi har set en stigende interesse for kryptovalutaer blandt nogle af vores kunder. Derfor overvejer vi i øjeblikket, om vi skal have en mindre restriktiv tilgang til kryptovalutaer,« skriver Thomas Borg Dideriksen, chef for Danske Banks investeringsløsninger til privatkunder, i et svar til Berlingske.

Hvis man som dansker vil investere i kryptovaluta

Hos Saxo Bank har man det seneste år oplevet en stigende interesse for kryptovalutaer, hvor de er eksploderet prismæssigt.

»Det er et marked, vi kan se, at vores kunder efterspørger mere og mere, og det er et marked, vi holder øje med. Vi rådgiver ikke inden for det, men vi gør meget ud af at levere relevante markedsanalyser af kryptoområdet og uddanne vores kunder med særlig fokus på, at handel med produkter inden for kryptovaluta har en høj risiko. Det generelle råd er, at man ikke skal investere hele sin opsparing i et produkt som dette. Vi ser mange kunder, der går ind og tager en lille del af deres opsparing og ligger i et kryptovalutaprodukt for at være med,« siger Philip Frijs, global chef for investor salg i Saxo Bank.

Hos Saxo Bank giver de kunderne adgang til at investere i såkaldte ETNer, der følger nogle få kryptovalutaer såsom bitcoin og ethereum. ETNer er værdipapirer, hvis værdi følger udviklingen i et aktiv, og som i dette tilfælde er en kryptovaluta.

»Kryptovaluta er formentlig et fænomen, der er kommet for at blive, og som vi kommer til at arbejde med fremadrettet,« siger Philip Frijs.

Thomas Borg Dideriksen, chef for Danske Banks investeringsløsninger til privatkunder

»Vi har set en stigende interesse for kryptovalutaer blandt nogle af vores kunder. Derfor overvejer vi i øjeblikket, om vi skal have en mindre restriktiv tilgang til kryptovalutaer.«


Hos Nordea er de klar i deres udmelding: Man anbefaler ikke investering i kryptovaluta.

»Vi anbefaler ikke vores kunder at investere i kryptovaluta og rådgiver derfor heller ikke vores kunder inden for området. Det skyldes blandt andet, at kryptovaluta ikke er reguleret eller under myndighedstilsyn, og at de indebærer en høj risiko, høj volatilitet og en risiko for hvidvask. Gørdetselv-kunder kan dog købe kryptorelaterede produkter gennem os, hvis de ønsker det, da Nordea Investor på linje med andre bankers handelsplatforme pr. definition giver adgang til at handle alle papirer, der er noteret på blandt andet Nasdaq, men det er som sagt ikke noget, vi anbefaler,« skriver Kerstin Lysholm, ansvarlig for opsparing og investering i Nordea Danmark, i et svar til Berlingske.

I 2018 forbød Nordea deres ansatte at eje kryptovaluta. Medarbejdernes fagforbund, Finansforbundet, mente, at det var en indgriben i privatlivet, der gik længere end ledelsesretten, men det var Arbejdsretten ikke enig i. I slutningen af 2019 slog Arbejdsretten fast, at forbuddet ikke er mere indgribende end nødvendigt af hensyn til formålet.