Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hjælp, min bank holder mig fanget i stenalderen

»Jeg flytter min samlede bankforretning til den første etablerede danske bank, der tager et lille skridt ud af stenalderen og muliggør fremtiden med Bitcoin,« skriver Nicholai Tandrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sascha Steinbach / EPA / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Min bank blokerer for, at jeg kan foretage fuldt lovlige køb af Bitcoin. Det finder jeg både irriterende og endda samfundsskadeligt.

Bitcoin har for længst bevist sit værd og er blevet anerkendt vidt og bredt som en valuta, der er kommet for at blive – nutidens og fremtidens valuta – eksemplerne er talrige:

Tesla har netop annonceret, at virksomheden har købt Bitcoin for cirka ni milliarder og planlægger at acceptere Bitcoin som betaling for deres produkter

Just Eat i Frankrig besluttede sidste år at acceptere Bitcoin som betaling for mad i mere end 15.000 restauranter i Frankrig.

BlackRock (verden største kapitalforvalter) har åbnet to af deres fonde for Bitcoin-investeringer og oplever betydelig interesse fra institutionelle investorer.

Men hvorfor er Bitcoin interessant?

I en verden, hvor vi handler digitalt og globalt, er det jo netop smart med en effektiv digital global valuta. Hvorfor skal vi fastholde et system, hvor det er både dyrt og langsomt (ineffektivt) at handle med nationale valutaer på tværs af grænser?

Og i en politisk, volatil verden er det rart med en valuta, som er sikker og ikke manipulerbar af politikere og centralbanker: Man kan ikke bare lave flere Bitcoins efter politisk forgodtbefindende, mængden er fastsat. Man kan argumentere for, at guld har nogle af de samme egenskaber med hensyn til begrænset mængde, politisk uafhængighed og global anvendelighed, men guld er lidt bøvlet at transportere rundt – og svært at købe en pizza med.

På grund af de åbenlyse fordele ved Bitcoin og interessen fra de store og seriøse aktører er Bitcoin blevet værdifuld.

Men i stedet for at være en del af fremskridtet har min bank (Danske Bank) og andre danske banker besluttet sig for at kæmpe for at fastholde os alle i stenalderen. De blokerer simpelthen for, at man kan overføre sine egne penge til de børser, hvor man kan købe Bitcoin. Hvorfor mon det? Muligvis fordi de tjener på at veksle og overføre nationale valutaer, og den indtægt vil de nødig undvære.

Men jeg vil ikke være gidsel i fortiden, og jeg vil have lov til at foretage fuldt lovlige køb med mine egne penge. Og nej, argumenterne om manglende transparens holder ikke længere, de fleste større Bitcoin-børser har for længst indført både AML (anti-hvidvask) og KYC (kend din kunde).

Hermed et løfte: Jeg flytter min samlede bankforretning til den første etablerede, danske bank, der tager et lille skridt ud af stenalderen og muliggør fremtiden med Bitcoin.

Nicholai Tandrup, Frederiksberg