Eksporten af grøn teknologi har sat rekord: Viser en vej ud af coronakrisen

Eksporten af grønne teknologier som vindmøller, bioenergi og fjernvarme voksede med 13 procent sidste år. Selv om virksomheder, der leverer grønne løsninger, er ramt af coronakrisen, tror klimaministeren og Dansk Industri på, at den grønne eksportvækst vil fortsætte på den anden side af krisen. Det kræver dog en grøn genstart af økonomien.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har netop lanceret en 35 mia. kr. stor renoveringspakke til boliger i håb om at sætte gang i økonomien og gavne klimaet samtidig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder eksporterede sidste år vindmølledele, bioenergi, udstyr til fjernvarmesystemer og produkter, der kan gøre boliger mere energieffektive, som aldrig før, viser nye eksporttal fra Energistyrelsen.

Den danske eksport af grønne teknologier og serviceydelser nåede op på 122 mia. kr. i 2019. Det er 13,5 pct. mere end året før, og den grønne eksport udgør dermed knap 14 pct. af Danmarks samlede eksport.

»Det er helt sikkert, at der er potentiale i at satse grønt, også her midt i en krisesituation. Selv under finanskrisen, hvor mange af de hjælpepakker, der blev indført, førte til flere investeringer i den fossile økonomi, var grøn teknologi et af de steder, hvor der var fremdrift. Jeg håber, at investeringer i grøn infrastruktur og grønne energiløsninger kan blive endnu mere udbredt i mange af de lande, som nu kigger ind i at skulle bruge betragtelige beløb på investeringer,« siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

De nye grønne eksporttal er offentliggjort af Energistyrelsen på baggrund af beregninger fra en række interesseorganisationer. Graver man lidt dybere i tallet, står det klart, at eksport af vindteknologi udgør halvdelen af den samlede grønne eksport, mens anden effektiv energi, som blandt andet omfatter løsninger, der fremmer energieffektiviteten, står for mere end en tredjedel af den grønne eksport.

Tyskland er det største marked for eksport af grøn teknologi, efterfulgt af Storbritannien og Holland. Holland skiller sig ud ved, at eksporten af grøn teknologi er fordoblet fra 3,4 mia. kr. i 2018 til 7,3 mia. kr. i 2019.

»Grøn omstilling er jo ikke aflyst«

Tallene kommer, samtidig med at debatten om, hvordan Danmark, Europa og resten af verden skal genåbne, er i gang. Og det er positivt nyt, at den grønne danske eksport er i vækst, mener Troels Ranis, branchedirektør hos Dansk Industri.

»Nu står vi så lige midt i coronakrisen, men den langsigtede grønne omstilling er jo ikke aflyst. Når vi kommer tilbage, når vi kommer ud af coronakrisen – og det skal gå stærkt – så er der vækst i dette område. Det fylder mere og mere af eksporten,« siger Troels Ranis.

Selv om nogle af de virksomheder, der eksporterer grønne teknologier og servicer, rapporterer om omsætningsfald, lukkede markeder og udskudte projekter, er Troels Ranis ikke bekymret for den grønne eksport på længere sigt.

»Vi er indiskutabelt ramt på økonomien i 2020, og det kan også løbe ind i 2021, men det langsigtede perspektiv er indiskutabelt. Det er drevet med vækst for øje. Vi tror stadig på den grønne omstilling,« siger Troels Ranis.

Den danske regering har de seneste uger arbejdet intensivt på at minde andre lande om, at de bør satse på grønne investeringer som en central del af de investeringer i genopretningen, som lande verden over er tvunget til at iværksætte i den kommende tid.

For snart halvanden uge siden var Dan Jørgensen vært ved et videomøde med en række klima- og energiministre fra hele verden samt højtplacerede repræsentanter for EU og FN. Her var der udbredt enighed om, at der var behov for en grøn genstartspakke – både i de enkelte lande og på EU-plan.

Boligudspil må gerne sprede sig

I fredags lancerede regeringen en 35 mia. kr. stor hjælpepakke rettet mod boligrenovering, som også kan fremme grøn omstilling, og Dan Jørgensen er overbevist om, at andre lande vil følge trop med lignende initiativer. Samtidig håber han på, at den længe ventede genopretningsplan fra Europa-Kommissionen bliver grøn.

»I Danmark fremlagde vi jo i fredags et første skridt med vores boligudspil. På europæisk plan vil vi i denne uge forhåbentlig fra EU-Kommissionen se et udspil til en genopretningspakke, som meget gerne skulle være grøn,« siger Dan Jørgensen.

Ud over initiativer, som fremmer salget af vedvarende energiteknologi, håber Dan Jørgensen især, at der kommer initiativer inden for energieffektivitet.

»Inden for energieffektivitet er der et ret stort potentiale, fordi det er noget, man kan investere i, og på den meget korte bane få arbejdspladser ud af. Store havvindmølleprojekter giver ikke mange arbejdspladser inden for et par måneder, men sætter man gang i energieffektiviseringer, kan det skabe arbejdspladser nu og her,« siger Dan Jørgensen.