Drastisk fald i interessen for bolighandler på få uger

I marts var der langt færre danskere på fremvisning i landets huse, lejligheder og sommerhuse. Sommerhusene er solstrålen i det skydække, der pludselig er trukket ind over boligmarkedet.

Interessen for bolighandler faldt drastisk i marts Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

Coronakrisen kan tydeligt mærkes på boligmarkedet. Mange købere har valgt at afvente situationen – og det samme har mange boligsælgere, viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home.

Marts har både budt på væsentligt færre nye boliger til salg, og de nye tal viser, at der også har været langt færre på fremvisning i landets huse, lejligheder og sommerhuse.

Husene og lejligheder har mistet over 20 pct. besøg i marts, mens tallet for fremviste sommerhuse viser et fald på 10 pct. Udviklingen er alene drevet af en nedgang i efterspørgslen på 30-40 pct. efter 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) besluttede at lukke Danmark ned.

Der er flere årsager til de få fremvisninger, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank. Hun peger på, at den rent praktiske effekt af at både boligkøbere- og sælgere formentlig er blevet mindre komfortable med at tage ud og fysisk se på bolig eller holde åbent hus.

Desuden er renterne steget i marts, hvilket hæmmer købelysten.

»For det tredje så oplever en del danskere også usikkerhed om deres privatøkonomi. Risikoen for at blive fyret er, alt andet lige, steget for mange den sidste måned, og en del – især blandt de selvstændige – oplever, at deres indtægter er blevet reduceret. Og selvom langt størstedelen af danskerne umiddelbart ikke bliver direkte ramt, så er usikkerhed dårligt for aktiviteten på boligmarkedet,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun forventer, at boligmarkedet står foran en tid med stor tvivl.

»Vi regner med, at boligmarkedet gradvist vil begynde at komme sig i andet halvår. For at det kan ske, er det dog en forudsætning, at vi gradvist begynder at lukke dansk økonomi op den kommende tid, at der ikke bliver tale om en langvarig krise, hvor de højere ledighedsniveauer bider sig fast. Vi er med andre ord gået ind i en meget usikker periode på boligmarkedet,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Tilbagegangen kommer på et tidspunkt, hvor boligmarkedet har været på et højt niveau. Antallet af fremvisninger i februar var ikke set højere siden 2007.

Et lille lyspunkt er sommerhusene, som ikke mærker helt det samme fald som huse og lejligheder. Her er der i faktiske tal flere fremvisninger i marts end i februar, men fordi der plejer at være flere fremvisninger i marts end i februar, så trækker sæsonkorrektionen også sommerhus-indekset ned med 11 pct.

»I forvejen har interessen for at se på sommerhus været stigende de seneste år, hvilket blandt andet skal ses i lyset af, at danskerne generelt har fået større friværdier, men de seneste års gode sommervejr og en stigende grad af klimabevidsthed har formentlig også bidraget til at løfte markedet. Dertil kommer, at danskernes ferievaner vil blive forandret af den aktuelle krise – som minimum på kort sigt, men nok også på længere sigt. I praksis vil langt færre rejse ud til sommer, og ferie hjemme i Danmark vil derfor være i langt højere kurs,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Home vurderer, at de færre fremvisninger generelt vil slå igennem i de næste måneders handler, der normalt topper i maj og juni. Ejendomsmæglerkæden skriver dog, at de fremvisninger, der finder sted nu, er mere seriøse, og der er blevet længere mellem folk, der kommer for blot at kigge.