Danskerne åbner for alvor tegnebogen – men økonomer frygter, at det er et skønmaleri

Her i sommeren er danskerne for alvor gået på jagt efter en ny garderobe. Detailsalget stiger, men de kommende måneder er fortsat enormt skrøbelige, fremhæver økonomer.

Super Brugsen har sat tape i gulvet for at markere afstand mellem kunderne, i Brøndby tirsdag den 17. marts 2020. Det skal mindske smitterisikoen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

I marts og april var Danmark lukket ned, og vi holdt igen med at bruge penge, men nu tager vi revanche, og der skal virkelig gang i forbruget. Detailsalget steg i juni med 1,4 pct. Det sker efter en maj måned, hvor detailsalget steg med historiske 9,4 pct.

Det er umiddelbart godt nyt for den danske økonomi, for vi er dybt afhængig af danskernes lyst til at bruge penge for at undgå, at coronakrisen sender os ind i en længerevarende og grim recession. Men flere økonomer udtrykker også en klar frygt.

Det er Danmarks Statistik, der netop har sendt nye tal for det danske detailsalg på gaden. Heri kan man se, at det her over sommeren er gået ganske pænt for detailsalget, og flere økonomer peger på, at det i høj grad skyldes et udskudt forbrug. Blandt andet er danskerne gået på jagt efter nyt sommertøj.

Økonom i Arbejdernes Landsbank Anders Christian Overvad

»Det ser altså ud til, at ketchupeffekten i danskernes forbrug således er fortsat ind i juni. Der er dog næppe tale om et nyt niveau for detailsalget.«


»Det ser altså ud til, at ketchupeffekten i danskernes forbrug således er fortsat ind i juni. Der er dog næppe tale om et nyt niveau for detailsalget. De kommende måneder forventer vi, fortsat er enormt skrøbelige og afgørende for, hvordan privatforbruget kommer igennem krisen. Stigningen i juni er særligt drevet af, at danskerne var ude og forny sommergarderoben i juni,« skriver økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

Fra Sydbank lyder lidt samme kommentar.

»Det er en god nyhed, der slår en tyk streg under, at de danske forbrugere gik ind i covid-19 krisen med penge på kistebunden. Alligevel er detailsalget lidt et skønmaleri af, hvordan det i virkeligheden står til med det private forbrug i Danmark. De områder af dansk økonomi, der er allerhårdest ramt i første del af krisen, er servicesektoren. Samtidig er det værd at bemærke, at situationen for de danske butikker sandsynligvis er vidt forskellig. For en stor del af fremgangen i detailsalget er nemlig drevet af internethandel. Det stiller nogle butikker langt bedre i konkurrencen end andre,« fremhæver cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen.

Hænger fast i dyndet

Tallene fra Danmarks Statistik kom, samtidig med at Danmarks Nationalbank udsendte nye tal for danskernes indestående i bankerne. Danskerne reducerede i juni deres indlån i bankerne med 10 mia. kr., så det samlede indlån nu er 989 mia. kr.

Danmarks Nationalbank skriver, at det forholdsvis store fald kommer efter en periode, hvor danskernes indlån er blevet øget markant. Indlånet har været tæt på at runde en billion kr. Men dykket i indlån er endnu et tegn på, at danskerne har siddet klar og har nu sat gang i forbruget. Det store spørgsmål er så, i hvilket omfang det holder.

For at hjælpe privatforbruget har regeringen og det øvrige Folketing som bekendt vedtaget, at danskerne skal have en del af deres indfrosne feriepenge udbetalt. Flere økonomer peger i kommentarer på, at det bliver der sandsynligvis brug for.

Søren V. Kristensen fremhæver, at selv om detailsalget i juni lå højt og en del højere end for et år siden, er der mørke skyer i horisonten. Han mener, at mere og mere tyder på, at forbrugerne allerede er begyndt at slippe gashåndtaget igen.

»Vi så også i den seneste opgørelse, at forbrugertilliden hænger fast i dyndet. Det tyder altså på, at på trods af en stærk genstart, så kommer vi til at se en relativt svag udvikling i forbruget hen over den kommende periode. Det er heller ikke så mærkeligt med tanke på, at arbejdsløsheden er steget relativt kraftigt, og beskæftigelsen er faldet med omkring 90.000 mennesker. Rigtig mange har altså enten mistet arbejdet eller kender nogen, der har. I sådan en situation ser vi ofte, at man holder lidt ekstra godt fast i spareskillingerne,« påpeger Søren V. Kristensen.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen tror ikke, at fremgangen i detailsalget fortsætter i juli, for nu er der ikke samme løft fra en yderligere genåbning af den danske økonomi. Modsat holder flere danskere ferie herhjemme, og det kan trække forbruget op i juli måned.