Danskernes feriepenge kan give staten en milliardgevinst

Indefrosne feriepenge for mange milliarder kan være på vej til danskerne. For staten kan udbetalingen også være en god forretning.

Regeringen og resten af Folketingets partier forhandler i disse dage om en sommerpakke, der skal stimulere den danske økonomi. Udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge er en del af forhandlingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil ikke koste regeringen noget, hvis den ender med at udbetale danskernes feriepenge. Tværtimod vil det fremrykke en skatteindtægt på 45 mia. kr. Det er vel at mærke, hvis alle de indefrosne feriepenge udbetales, men pengene vil lune godt på statens konto i en tid, hvor de offentlige finanser lider kraftigt under coronakrisen.

Udbetalingen af feriepengene kan derfor være en fidus for staten. Danskerne får en masse penge mellem hænderne, som de kan omsætte til forbrug, og det kan være med til at skabe arbejdspladser. Det vil i et vist omfang være med til at holde hånden under den danske økonomi her i coronakrisen. Det vil ligeledes hjælpe de offentlige finanser. Herudover skal danskerne i lighed med løn og andre feriepenge betale indkomstskat af de indefrosne feriepenge, hvis de får dem udbetalt.

Det er omkring 100 mia. kr., der i alt er indefrosset, og skatten af dem vil svare til omkring 45 mia. kr. Herudover koster en eventuel udbetaling ikke staten noget, da det er virksomhederne, som skal betale feriepengene. For at undgå at virksomheder bliver totalt drænet for likviditet her i coronakrisen, arbejdes der dog på en model, hvor staten står for at udbetale de indefrosne feriepenge, som derefter bliver opkrævet hos virksomhederne den dag, medarbejderne går på pension.

Der er derved tale om et lån fra staten til virksomhederne. Det sker efter et forslag fra Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation. Hvordan den endelige model bliver strikket sammen, vides endnu ikke.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen

»På papiret vil det pynte på de offentlige finanser med udbetaling af feriepengene, men det er på bekostning af en skatteindtægt, som ellers ville være kommet senere.«


»På papiret vil det pynte på de offentlige finanser med udbetaling af feriepengene, men det er på bekostning af en skatteindtægt, som ellers ville være kommet senere. Herudover skal regeringen ud og låne de fleste af pengene, som virksomhederne skal udbetale. På grund af den lave rente vil det ikke nødvendigvis være en udgift for staten. Det er ikke en fidus for regeringen, men derfor kan det sagtens være en god ide at udbetale feriepengene. Det kan være med til at holde hånden under forbruget på et tidspunkt, hvor der godt kan være brug for det,« siger Las Olsen, der understreger, at skatteindtægterne for staten naturligt nok afhænger af, hvor mange af ugerne man ender med at udbetale.

»Senere hen vil pengene dog mangle. Det vil de både gøre for staten, men også for lønmodtagerne. Det kan staten nemt håndtere. For den enkelte dansker skal man huske, at man ikke får feriepenge udbetalt den dag, man går på pension,« siger Las Olsen.

Et godt instrument

Det er overgangen til den nye ferielov, der har betydet, at man har indefrosset de feriepenge, som danskerne optjener i overgangsfasen fra 2019 til 2020. Ordningen er lavet for at undgå, at virksomhederne skulle betale et års ekstra feriepenge til alle ansatte på en gang. Hidtil har planen været, at de indefrosne feriepenge først skulle udbetales til lønmodtagerne, når de går på pension.

I forbindelse med coronakrisen er en udbetaling her og nu kommet i spil for at hjælpe den danske økonomi. Torsdag kom det frem, at regeringen havde foreslået udbetaling af to af de fem uger.

De øvrige partier i Folketinget bakker op om udbetalingen af danskernes indefrosne feriepenge. Der er dog uenighed om, hvor mange af ugerne der skal udbetales. De konservative har sagt, at de vil have, at alle fem uger bliver udbetalt. Venstre understreger, at antallet af uger, de vil have udbetalt, afhænger af, hvordan den samlede vækstpakke kommer til at se ud. Ifølge Berlingskes oplysninger forhandler regeringen og det øvrige Folketing videre på søndag om en sommerpakke, herunder en udbetaling af feriepengene. Ambitionen skulle være at færdiggøre forhandlingerne på søndag.

Vicedirektør og cheføkonom i tænketanken Kraka Jens Hauch mener, at det grundlæggende er en rigtig god ide at bruge feriepengene til at stimulere økonomien.

»De kommer direkte ind på folks konto og giver forbrug. Det er et godt finanspolitisk instrument. Det andet er, at det er folks egne penge. Der kommer ikke nogen statslig udgift. Herudover kan udbetalingen nu være godt, for selv om det er folks egne penge, er det svært at forholde sig til, når de først kommer om en række år,« siger Jens Hauch, der understreger, at det vil være skidt for virksomhederne, hvis de skulle udbetale 100 mia. kr. i feriepenge. Derfor skal der noget mellemfinansiering til, hvor regeringen låner pengene til virksomhederne.

Jens Hauch mener samtidig, at det er bedst, at det ikke er alle fem uger, der bliver udbetalt på en gang.

»Hen over sensommeren skal de første penge falde, og så kan man tage en runde, når vi kommer lidt længere hen på efteråret, hvis der er brug for det. Til den tid ved vi bedre, hvordan det går med forbruget. Fordelen ved udbetalingen af feriepengene er også, at det kan ske meget hurtigt,« siger Jens Hauch.