Danmark sikrer sig kæmpe udbyttesejr i Dubai – otte milliarder kroner kan være på vej

Den mistænkte hovedbagmand i udbyttesagen, Sanjay Shah, og en række andre personer og selskaber, der kan kobles til Shah, er blevet pålagt at betale de mange milliarder, som han har svindlet Danmark for, tilbage.

Sanjay Shah er blevet pålagt at betale flere milliarder kroner tilbage til Danmark efter formodet svindel med udbytteskat. Arkivfoto: Christopher Pike/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske stat har vundet en kæmpe sejr i Dubai.

Ifølge DRs oplysninger er den mistænkte hovedbagmand i udbytteskattesagen, Sanjay Shah, og en række andre personer og selskaber, der kan kobles til Shah, nemlig blevet pålagt at betale de mange milliarder, han formodes at have svindlet Danmark for, tilbage.

Det betyder, at mere end otte milliarder kroner nu kan være på vej mod den danske statskasse. I en e-mail til DR bekræfter Skattestyrelsen at have vundet en civil retssag i Dubai mod Sanjay Shah.

»Skattestyrelsen har med tilfredshed noteret sig dommens resultat og er glad for, at der nu er truffet afgørelse i forhold til en af udbyttesagens centrale aktører. Afgørelsen bekræfter endnu en gang, at Skattestyrelsens strategi for den civile retssagsførelse er rigtig, og Skattestyrelsen ser frem til næste skridt i det store sagskompleks,« skriver den i e-mailen.

Selv hvis det lykkes for Danmark at inddrive pengene, vil udbytteskandalen stadig have kostet skatteborgerne milliarder. Omkostningerne til statens advokater i sagen forventes at lande på 4,3 milliarder kroner, og Skatteministeriet anslår, at det er muligt at få op mod ni milliarder af de mistede penge hjem. I alt blev den danske statskasse snydt for mindst 12,7 milliarder kroner mellem 2012 og 2015.

»Det (sejren i det civile søgsmål, red.) ligner et godt delresultat, men det er kun en deletape. Der venter stadig flere stigninger, der skal passeres, før pengene er tilbage på bankbogen. Rent juridisk ville man nok vente med champagnen til senere. Der bliver også en advokatregning, der skal betales og trækkes fra, hvad der måske kan hentes hjem fra Dubai,« siger juraprofessor Michael Gøtze fra Københavns Universitet.

Anker udleveringsdom

Sejren i Dubai kommer kun få dage, efter at de danske myndigheder tabte en retssag om at få Shah udleveret til Danmark. Torsdag har anklagemyndigheden i Dubai dog anket den afgørelse, hvilket giver Danmark en ny chance for at få ham udleveret til retsforfølgelse. Herhjemme er han tiltalt for at have svindlet sig til at over ni milliarder kroner ved at forfalske ansøgninger til at refundere skat, han påstår at have betalt på aktieudbytter.

Danmark og De Forenede Arabiske Emirater indgik tidligere på året en udleveringsaftale, der skulle gøre det lettere af få de mistænkte i udbyttesagen hjem til en retssag i Danmark. I mandags afviste en domstol i Dubai imidlertid at udlevere ham til Danmark, angiveligt fordi de danske myndigheder ikke har indleveret de påkrævede kopier af efterforskningsrapporterne. Shah har været fængslet i Dubai siden 3. juni.

Sanjay Shah har for længe siden udtalt, at det er rigtigt nok, at hans selskaber medvirkede til at hente mere end otte milliarder kroner ud af Danmark som refusion af indeholdt udbytteskat. Han mener imidlertid, at det er helt lovligt, og at han blot har benyttet sig af bestemmelser i den danske skattelovgivning.