Cannabis-festen er ovre

Salget skuffer, aktiekurserne falder, og virksomhederne jagter kapital. Festen er ovre for cannabisbranchen.

Cannabisbranchen er løbet ind i dårligere tider, end den forventede. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE LOPEZ

Natmaden er spist, og luften er gået ud af ballonerne. Festen er slut for cannabisbranchen, skriver The Wall Street Journal.

Efterspørgslen efter produkterne svigter, og producenternes aktiekurser har taget en voldsom nedtur med helt op mod 40 procent.

Det sker, efter at en række skuffende kvartalsregnskaber og en voksende skepsis over for cannabisindustriens optimistiske forudsigelser for fremtiden.

I de seneste dage har rækken af dårlige nyheder omfattet, at to amerikanske selskaber har opgivet en fusion, som oprindeligt var prissat til 700 millioner dollar. En canadisk producent har meddelt, at fremtiden er så usikker, at selskabet har trukket sin prognose, mens en anden canadisk producent har varslet, at selskabet er nødt til at skaffe nye kilder til finansiering.

»Kapitalmarkedet er tørret ud,« siger Brian Athaide, administrerende direktør for Green Organic Dutchman Holding, som er en cannabisproducent i Toronto.

Hans virksomhed har netop meddelt, at opførelsen af to nye produktionsfaciliteter til både at opdyrke og forarbejde cannabis er forsinket.

Samtidig er aktierne i Hexo Corp, som er en cannabisproducent i en joint venture med Molson Coor-bryggeriet, faldet med 38 procent alene i sidste uge. Torsdag trak den Quebec-baserede virksomhed sin prognose for et overskud på ca. 300 mio. dollar for det kommende årsregnskab og barberede prognosen til cirka en tiendedel. Lavere salg og lavere priser blev angivet som årsagerne.

The Wall Street Journal oplister flere dårlige nyheder fra branchen, hvoraf de fleste virksomheder er børsnoterede i Canada, som var blandt de første lande til at legalisere brugen af medicinsk cannabis. Her er markedet domineret af fem virksomheder, hvis markedsværdi er faldet fra 40 mia. dollar i september 2018 til omkring 17 mia. i fredags.

»Folk er utilfredse med de resultater, vi har hørt fra Canada på det seneste. Utilfredse med manglen på infrastruktur til afsætning og evnen til at bygge denne infrastruktur op,« siger Glenn Mattson, som er aktieanalytiker hos Ladenburg Thalmann.