Businessupdate: Huspriserne stiger, mens flere får råd til at købe egen bolig

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Siden 2012 er huspriserne steget med 30 procent, men faldende rente og stigende lønninger har udlignet de øgede boligpriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til fredagens businessupdate, hvor vi blandt andet skal høre om, at det danske skattetryk stiger, og om den norske hotelejer Petter Stordalen, der har tabt særdeles mange penge under coronakrisen.

Vi begynder dog med godt nyt til de håbefulde unge familier, der gerne vil købe en ejerbolig.

Lav rente og lønstigninger hjælper boligkøberne

Huspriserne ryger i vejret, men trods dette er der flere danskere, som får råd til at bo i egen bolig. Siden 2012 er huspriserne steget med 30 procent, mens faldende rente og stigende lønninger har udlignet de øgede boligpriser. Det viser en analyse, som Arbejdernes Landsbank har udarbejdet. Det skriver Finans.dk.

Analysen viser, at det i to ud af tre kommuner i dag koster mindre at købe en bolig, end det gjorde i 2012, målt på førsteårsydelsen.

»I 63 danske kommuner er førsteårsydelsen på realkreditlånet i dag lavere end for otte år siden. Selv om vi har haft et hektisk 2020 på boligmarkedet, så er der altså plads til prisstigninger,« siger økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank til Finans.dk.

Danmark på ny i top med skattetryk

Efter to år i træk af have været nummer to, er skattetrykket i Danmark nu igen det højeste blandt landene i OECD. Det skriver både Borsen.dk og Berlingske.

Ifølge tallene fra OECD kom det danske skattetryk op på 46,3 procent af BNP i 2019. Det er en stigning på cirka to procent i forhold til året før. Frankrig ligger på andenpladsen med et skattetryk på 45,4 procent.

Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen fremhæver, at stigningen i det danske skattetryk i høj skyldes provenu fra skatten på afkastet af danskernes pensionsopsparing.

»Skattestigningerne spiser af danskernes husholdningsbudget, og de trækker markant vækst ud af dansk økonomi. I Frankrig på andenpladsen sænker præsident Macron derimod skatten på arbejde og på investeringer. I Sverige på fjerdepladsen sænkes skatterne også,« siger Mads Lundby Hansen.

Milliardtab for norsk hotelkonge

Coronakrisen gør ondt på den norske hotelkonge og milliardær Petter Stordalen. Han har tabt 6,5 mia. norske kroner, siden krisen tog fart. Det svarer til 4,54 mia. danske kr., skriver Dagens Næringsliv.

Petter Stordalen forventer, at han også vil tabe mange penge i de kommende måneder. Petter Stordalen ejer hotelkoncernen Nordic Choice og har investeret i Ving og Hurtigruten. Han har dermed bygget livsværket op på rejseliv, som er meget hårdt ramt i coronakrisen.

Til den svenske avis Dagens Industri fortæller han, hvordan de seneste ni måneder er gået.

»Vi har tabt og vil tabe rundt regnet 6,5 mia. kr. i omsætning fra krisens start og til slutningen af året. Vi vil også tabe meget i januar, februar, marts og måske i april. Derefter er det sandsynligt, at det bogstaveligt talt går mod lysere tider,« siger Petter Stordalen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Joe & The Juice er blevet begæret konkurs i Norge

Den danske juice- og sandwichkæde Joe & The Juice er blevet begæret konkurs i Norge. Det oplyser det norske erhvervsmedie E24. Ifølge mediet er det den ligeledes danske service- og rengøringsvirksomhed ISS, der står bag konkursbegæringen. Læs historien her.

2. Dansk gigant har tilbud på vej til tykke amerikanere: Stik jer én gang om ugen med denne sprøjte

Novo Nordisk har kurs mod endnu et milliardeventyr i USA med et middel, der henvender sig til de millioner af amerikanere, der kan betegnes som kronisk overvægtige. Det danske medicinalselskab har bedt myndighederne i USA om at godkende en ny behandling mod fedme målrettet borgere, der for alvor har tabt kampen mod vægten, skriver Thomas Mikkel Mortensen. Læs historien her.

3. Betændte sager om inhabilitet i coronakrisens konkursboer – én topadvokat fyret

Flere af Sø- og Handelsrettens specialudpegede konkursadvokater bøvler med habiliteten. I boet efter luftfartsselskabet Jet Time er en kurator blevet fyret, og der er også dobbeltroller i konkursboet efter Arnold Busck. Kurator skal være lige så uvildig som en dommer, forklarer ekspert. Læs historien her.

4. Jagten på det sorte guld i Nordsøen slutter: Så mange job er på spil

Ansatte i olieindustrien vil på længere sigt skulle finde nyt arbejde, efter at et politisk flertal har besluttet at vinke endegyldigt farvel til gas- og olieeventyret i Nordsøen senest i 2050. Læs historien her.

5. Ekstra coronaregning rammer virksomhederne: Tab på 3.500 kroner, når en medarbejder skal testes

Under coronakrisen er der sket en stor stigning i antallet af lønmodtagere på sygedagpenge. Det efterlader en skjult ekstraregning hos virksomhederne, som især rammer brancher, hvor det ikke er muligt at arbejde hjemmefra. De Radikale og Venstre vil kigge på at hæve sygedagpengesatsen, men regeringen afviser. Læs historien her.