Dansk gigant har tilbud på vej til tykke amerikanere: Stik jer én gang om ugen med denne sprøjte

Novo Nordisk har kurs mod endnu et milliardeventyr i USA med et middel, der henvender sig til de millioner af amerikanere, der kan betegnes som kronisk overvægtige. Det danske medicinalselskab har bedt myndighederne i USA om at godkende en ny behandling mod fedme målrettet mennesker, der for alvor har tabt kampen mod vægten.

Med den mangeårige forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen i spidsen kan det danske selskab Novo Nordisk i løbet af et halvt år have endnu en behandling mod fedme klar på det amerikanske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det danske medicinalflagskib, Novo Nordisk, har et nyt fedmemiddel klar på affyringsrampen, som nu skal have afgjort sin videre skæbne hos de amerikanske sundhedsmyndigheder.

I en meddelelse til fondsbørsen oplyser det danske selskab fredag eftermiddag, at Bagsværd-virksomheden i USA har bedt om at få godkendt en bestemt type medicin mod svær overvægt.

Det globale fedmeudbrud er allerede i dag så alvorligt, at cirka hver tredje person i verden kan betegnes som overvægtig, hvilket især skyldes en alt for stor appetit på usunde sager som slik, sodavand og fastfood.

Forsøgsdyr hos Novo Nordisk gav i 1990erne et lovende gennembrud i kampen mod fedme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

I USA er potentialet inden for behandling af svær overvægt særligt stort i et land, hvor de anslåede udgifter til medicin rettet mod fedme bliver opgjort til over 1.400 milliarder kroner om året.

Alene i USA har flere end 90 millioner voksne – næsten 40 procent af den voksne befolkning – ifølge de amerikanske myndigheder problemer med fedme.

Ifølge rapporten »Overcoming obesity: An initial economic analysis« fra det anerkendte amerikanske konsulenthus McKinsey er fedme globalt set årsag til omkring fem procent af alle dødsfald.

Når det gælder fedmebehandling, har Novo Nordisk allerede oplevet et mindre gennembrud på det amerikanske marked med et middel, som skal tages med en daglig indsprøjtning og er baseret på samme molekyle som selskabets diabetes-supersællert, Victoza.

Fordelen med det danske selskabs kommende behandling mod fedme er, at den blot skal tages en enkelt gang om ugen – også som indsprøjtning.

Guld for enden af regnbuen

Novos nye satsning på det amerikanske fedmemarked bygger på et molekyle ved navn Semaglutid, som lidt forsimplet kan betragtes som en skarpere og mere potent udgave af Victoza-molekylet.

Mens amerikanere med fedmeproblemer nu kan se frem til at blive behandlet med blot et enkelt stik om ugen, ligger det reelle guld for enden af regnbuen dog fortsat og venter på Novo Nordisk, hvis selskabet på samme måde som i sin diabetesforretning formår at skabe en pille mod fedme.

Den mulighed er Novo Nordisk da også i fuld gang med at undersøge.

Det danske medicinalselskabs mangeårige forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, har en klar ambition om at skabe bedre behandlinger mod netop fedme, inden den snart 60-årige Novo-chef en dag vælger at lade sig pensionere.

»Jeg vil eksempelvis virkelig gerne være med til at åbne markedet for medicinsk behandling af fedme med mere effektive lægemidler. Hvis vi lykkes med det, tror jeg, at vi står foran en utrolig spændende udvikling inden for et område, hvor der er kæmpe store uopfyldte medicinske behov,« sagde Mads Krogsgaard Thomsen i et interview til Berlingske Business i efteråret 2019.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, betegnede allerede for mere end 20 år siden forekomsten af fedme som en global epidemi.

Siden er der i mange vestlige lande sket en fordobling i antallet af fede. I USA anerkendte den amerikanske lægeforening i 2013 overvægt som en kronisk sygdom. Det samme er sket i Canada.

Novo Nordisk lancerede i foråret 2015 sit første medikament mod fedme i USA.

Det danske selskab vurderer, at virksomhedens nye slankemiddel allerede kan blive godkendt til det amerikanske marked om seks måneder.