Businessupdate: Feriepenge kan sende tusindvis af danskere i skatteklemme

Berlingskes businessredaktion guider dig til tirsdagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Et politisk flertal vil lade danskerne betale topskat af deres indefrosne feriepenge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til dagens overblik over de vigtigste erhvervsnyheder her i det varme sommervejr, der tilsyneladende fortsætter ufortrødent. Det samme gør vores businessupdate, så lad os bare komme i gang.

Vi skal blandt andet forbi historien om Vestas' aktie, der brager opad, men vi begynder med en historie om danskernes indefrosne feriepenge.

Feriepenge kan sende tusindvis af danskere i skatteklemme

For de godt og vel 230.000 danskere, der tjener mere end 577.000 kroner om året, men som ikke tilhører den højest lønnede gruppe, kan regeringens model for udbetaling af frosne feriepenge gå hen at blive en blandet fornøjelse. Det skriver Finans.

Ifølge Finans vil danskere med en årlig indkomst på for eksempel 600.000 kroner nemlig få udbetalt mindre end kollegaen eller naboen med en årsløn på 500.000 kroner. Også selv om feriepengene udgør 12,5 pct. af lønnen, og det indefrosne beløb stiger, jo mere man tjener.

Det skyldes, at et flertal i Folketinget planlægger at lade danskerne betale topskat af deres feriepenge. Den plan vækker langtfra begejstring hos den liberale tænketank Cepos.

»Det er ganske absurd. Der er indbygget en skattefælde i regeringens forslag til udbetaling af tre ugers feriepenge. For nogle indkomstgrupper er udbetalingen af feriepenge efter skat mindre, jo flere feriepenge man har optjent,« siger tænketankens cheføkonom, Mads Lundby Hansen.

Eksperter undrer sig over Ruslands hurtige udvikling af coronavaccine

Rusland er det første land i verden, der har fået godkendt en vaccine mod covid-19, fortalte Ruslands præsident, Vladimir Putin, tidligere i dag. Og nu vil landet således begynde at masseproducere vaccinen og sørge for, at statens vigtigste medarbejdere bliver gjort immune.

Det skriver Financial Times ifølge Børsen.

Flere eksperter sår imidlertid tvivl om Ruslands evne til at udvikle en vaccine så hurtigt, for ifølge eksperter tager det normalt flere år at teste sikkerheden og effektiviteten af sådan et lægemiddel. Rusland har derimod brugt to måneder på at teste vaccinen på mennesker.

Vaccinen har fået navnet Sputnik V og er udviklet af det statslige Gamaleya Institut i Moskva.

Danske erhvervsprofiler tjener stort på startupvirksomheder

Nogle af landets tungeste investorer – heriblandt Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, Lego-familien og William Demant Invest – har stor succes med at etablere startupvirksomheder via virksomhedsfabrikken Founders. Det skriver Finans.

Siden 2012 har investorerne således etableret 25 virksomheder, hvoraf 13 af dem stadig eksisterer. Disse 13 nærmer sig nu en samlet værdi på en milliard kroner, viser en opgørelse fra Founders.

»Vi er godt tilfredse med udviklingen. Det drejer sig om at skabe bæredygtige virksomheder på lang sigt og skabe værdi igennem det. Så det handler ikke kun om at skabe en meget betydelig værdi, men også om at bidrage til iværksætteri i Danmark,« siger Niels Jacobsen, adm. direktør i William Demant Invest og bestyrelsesformand for Founders, til Finans.

Ifølge Finans har investorerne brugt 550 millioner kroner på at drive Founders og stifte virksomhederne, mens værdien af virksomhederne nu er over 900 millioner kroner.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Vestas brager frem i ny børsrekord trods tab: »Vi er indstillet på, at covid-19 findes globalt hele året ud«

Verdens største vindmøllefabrikant, danske Vestas, har i årets første halvår tabt 633 millioner kroner på bundlinjen. Det viser selskabets regnskab for første halvdel af 2020.

Alligevel brager aktien tirsdag opad på fondsbørsen, hvor den med en kurs på over 900 aldrig har ligget højere.

»Det er klart, at vi er stolte af, hvad vi har præsteret. Når man sammenligner med vores konkurrenter, er det svært ikke at være fornøjet over vores præstationer,« siger Vestas' nummer to, finansdirektør Marika Fredriksson.

Det er Berlingskes Jonas Rimer Hansen, der har historien. Du kan læse den her.

Pladeselskabsdirektør: Utraditionelt samarbejde mellem rapperen Kidd og Djøf viser vejen ud af krisen

Universal Music Denmark har igennem coronakrisen lært, at der skal spilles på flere tangenter, hvis udviklingen ikke skal gå i stå. Derfor skruer de nu op for samarbejdet mellem artister og virksomheder.

Universal Music har blandt andet iagttaget et kommende samarbejde mellem rapperen Kidd og a-kassen Djøf, hvilket kan ses som et eksempel på, hvordan branchen tænker i nye baner.

»Vi har gang i et samarbejde lige nu, hvor to helt forskellige verdener mødes. Rapperen Kidd og Djøf Studerende. Det viser, at der bliver tænkt utraditionelt, både fra Djøfs side, men også fra Kidd. Det er et meget godt eksempel på gadekultur og galskab, der møder ordentlighed og systematik,« siger adm. direktør Casper Bengtson.

Torsten Cordes har historien om en branche i forandring. Du kan læse den her.

Har du også tegnet et abonnement under coronakrisen? Du er langtfra den eneste

Mens coronakrisen lukkede samfundet ned, skulle danskerne finde noget andet tage sig til, og her faldt valget i høj grad på forskellige digitale servicer. Ifølge en ekspert, som Berlingske har talt med, kommer tendensen til at vare ved.

»Det her skred gør, at de ting, vi oplever nu, vil vare ved i måske 80 procent af tilfældene, og jeg tror ikke, at vi bare går tilbage til tiden før corona i forretningsverdenen. Det er en irreversibel proces,« siger professor på CBS Jan Damsgaard, der beskæftiger sig indgående digitale forretningsmodeller.

Læs historien her.

Nu er virksomhederne igen på udkig efter nye medarbejdere: Her er jagten mest intens

En ny analyse fra Danske Bank viser, at antallet af jobopslag fra juni til juli steg med 11,2 procent, og det er noget, der skaber optimisme.

»Det er rigtig godt nyt, at virksomhederne igen er på medarbejderjagt. Det understreger, at den store usikkerhed, der karakteriserede foråret, er aftaget, og at man igen kan begynde at planlægge langsigtet. En del af de brancher, der blev ramt allerhårdest af krisen og var nødt til at fyre i stor stil, er begyndt at hyre igen. Det ses tydeligt inden for hoteller og restauranter. Det er dog ikke ensbetydende med, at branchen er kommet sig, men det er et klart tegn på, at det går den rigtige vej,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Det er dog langtfra alle brancher, der igen har behov for nye medarbejdere. Det drejer sig blandt andet om detailbranchen og industrien, der ifølge Louise Aggerstrøm Hansen er blevet ramt af den økonomiske afmatning i Danmark.

Du kan læse hele historien her.

Kendt tøjkoncern er eksploderet i værdi under corona: Her er forklaringen

I en tid med lukkede butikker har netforretningen Boozt.com oplevet stor fremgang. Det er især outletsiden Booztlet.com, der er »eksploderet« i coronakrisens kølvand. Det har hele tiden været planen, at outletsiden skulle sikre koncernen vækst under en økonomisk krise, lyder det fra topchef Hermann Haraldsson.

»Man ved jo, at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer en recession. Vi lavede Booztlet i sin tid for at være klar til den næste (recession, red.). På den måde er den en form for sikring mod recession, og det har den også i høj grad vist sig at være,« siger Hermann Haraldsson.

Berlingskes Henriette Hejlskov har skrevet historien. Den kan læses her.