Vestas brager frem i ny børsrekord trods tab: »Vi er indstillet på, at covid-19 findes globalt hele året ud«

Vindmøllegiganten Vestas klarer sig bedre gennem coronakrisen end konkurrenterne og tør igen spå om 2020. Den fornøjede finansdirektør forventer, at virksomheden i år kan omsætte for det samme, som inden coronakrisens indtog, mens øgede leveringsomkostninger dog trækker indtjeningen en smule ned.

»Det er klart, at vi er stolte af, hvad vi har præsteret. Når man sammenligner med vores konkurrenter, er det svært ikke at være fornøjet over vores præstationer,« siger Vestas’ nummer to, finansdirektør Marika Fredriksson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Verdens største vindmøllefabrikant, danske Vestas, har i årets første halvår tabt 633 mio. kr. på bundlinjen. Det viser selskabets regnskab for første halvdel af 2020.

Alligevel brager aktien tirsdag opad på fondsbørsen, hvor den med en kurs på over 900 aldrig har ligget højere.

Selv om coronakrisen er en stor udfordring for virksomheden med knap 26.000 ansatte på verdensplan, klarer Vestas sig langt bedre end de nærmeste konkurrenter fra Siemens Gamesa og GE, som for nyligt har fremlagt markant ringere resultater.

»Det er klart, at vi er stolte af, hvad vi har præsteret. Når man sammenligner med vores konkurrenter, er det svært ikke at være fornøjet over vores præstationer,« siger Vestas’ nummer to, finansdirektør Marika Fredriksson.

På verdensplan har koncernen haft 167 ansatte, som er blevet konstateret smittet med covid-19. Det drejer sig primært om medarbejdere i USA, Italien og Spanien.

Forventer samme vækst som inden coronakrisen

Den store travlhed trods coronakrise får nu Vestas til igen at turde bekræfte, at virksomheden i år for første gang nogensinde forventer at overstige en samlet omsætning på 100 mia. kr.

Især i Americas-regionen med USA som den helt store aftager har Vestas i andet kvartal leveret over fire gange så mange megawatt, som i samme periode sidste år.

Mens Vestas forventer at kunne opnå samme vækst som hidtil antaget, forventes indtjeningsmarginen (ebit-margin) at lande lidt lavere, end selskabet forventede, før coronakrisen for alvor brød ud.

»Det er blevet dyrere at levere varerne, men vores leverandører har håndteret det godt. Med de forventninger, vi lægger frem nu, regner vi med, at vi fortsat kan håndtere situationen på en god måde året ud,« vurderer Marika Fredriksson.

Sideløbende med øgede transportomkostninger har Vestas dog måtte hensætte op mod 1,3 mia. kr. til en situation, der intet har med coronakrisen at gøre.

Det drejer sig om reparationer af allerede installerede vindmøllevinger, der ifølge finansdirektøren skal betragtes som et isoleret tilfælde med et betydeligt antal vindmøller, som er rejst i et område med mange lynnedslag.

Sammen med coronaomkostninger trækker de to faktorer altså den forventede indtjeningsmargin ned i forhold til, hvad Vestas så ind i inden coronakrisen.

Har ordrer for 234 mia. kr. i bogen

Ser man bort fra hensættelsen til reparation af de pågældende vindmøllevinger, ligger lønsomheden trods ekstra transportomkostninger forbundet med coronakrisen stort set på linje med samme periode sidste år.

»Vi er indstillet på, at covid-19 findes globalt året ud, og vi forsøger jo at være så proaktive, som det er muligt. Det kan dog ikke lade sig gøre at være 100 procent proaktive, fordi ingen ved, hvordan det præcis udvikler sig,« siger Marika Fredriksson.

Mens mange danske eksportvirksomheder i øjeblikket har ordrebøger, der bliver stadig tyndere, eftersom der ikke er indgået mange nye ordrer under coronakrisen, handler det for Vestas-direktøren i højere grad om at sikre tilstrækkelig plads til alle de nye ordrer.

På tværs af Vestas’ to hovedben – en division med salg af vindmøller og en division med service af vindmøller – havde den samlede ordrebog ved udgangen af første halvår en værdi på 234 mia. kr. – et tal, der aldrig har været højere.