Businessoverblik: Modebranchen er sendt til tælling – det er »ren overlevelse« og et tab på 15-20 milliarder

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Den danske modebranche er under hårdt pres. Her modeugen tilbage i 2014. Læs det, og meget mere, i dagens businessoverblik. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og glædelig 1. april.

Her er ingen aprilsnar, men derimod dugfriske erhvervsnyheder til at begynde dagen på.

Som så ofte i disse dage handler det om coronakrisen og dennes indvirkning på erhvervslivet, her præcis tre uger efter at Danmark lukkede ned.

God læselyst!

1
1
Den danske modebranche er sendt til tælling

Børsen skriver, at den danske modebranche er under hårdt pres. Der er pres på likviditeten, fuldstændig stille i butikkerne, og hver tredje virksomhed risikerer at bukke under, lyder det.

»Det er en krise big time. I år bliver det ren overlevelse for branchen. Det kommer til at gøre ondt. Rigtigt ondt. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget tøj de store som Bestseller og DK Company kommer til at brænde inde med,« siger Morten Gade Steinmetz, der er modebrancheekspert hos Deloitte, til Børsen.

Flere fortæller samme historie. Blandt andet vurderer adm. direktør i brancheorganisation Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen, at de danske mode- og tekstilvirksomheder står til at miste 15-20 mia. kr. i omsætning – svarende til mellem en tredje- eller fjerdedel af den samlede volumen. Han sammenligner situationen for branchen som at køre en bil direkte ind i en betonmur.

2
2
Ni forslag til genåbningen af Danmark

Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen, og økonomiske redaktør, Ulrik Bie, kommer med ni forslag til, hvordan regeringen skal åbne Danmark igen.

»Kravene til en exitstrategi er tårnhøje. Svære spørgsmål som psykologi og tillid hos danskerne og i virksomhederne er en hjørnesten i en vellykket strategi, og alene derfor er der brug for klare og veldefinerede målepunkter.

Når omkring en tredjedel af danskerne er bange eller meget bange for at blive smittede med coronavirus, er det et økonomisk problem. Det giver med andre ord ingen mening at lave en økonomisk exitstrategi uden en sundhedsfaglig exitstrategi, for en normalisering af samfundslivet og økonomien kræver en håndtering af danskernes frygt.

Lykkes det imidlertid at lave en succesfuld dobbeltstrategi, så er der håb om – på mellemlangt sigt – at få økonomien tilbage på skinner og at begrænse de økonomiske skader på samfundsøkonomien,« skriver de.

Læs hele kommentaren her.

3
3
Minister roser storbanker for at droppe pengeregn til aktionærer

Jyske Bank og Sydbank meddelte tirsdag, at storbankerne har droppet den planlagte udbetaling til aktionærer som følge af coronakrisen. Det møder ros fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), skriver Berlingske.

»Samfundet holdt hånden under bankerne under finanskrisen, og derfor skal bankerne nu holde hånden under samfundet og udvise samfundssind. Derfor er det også min klare forventning, at bankerne allerede er der, hvor Finanstilsynet opfordrer dem til at være. Altså at de ikke udbetaler udbytte foreløbig,« lyder det i et skriftligt svar til Berlingske.

Også både Venstres Troels Lund Poulsen og Enhedslistens Rune Lund er glade for bankernes beslutning.

Jesper Rangvid, der er professor i finansiering på Copenhagen Business School (CBS), vurderer, at bankerne i øjeblikket gør klogt i at droppe udlodninger til aktionærerne.

»I lyset af den store usikkerhed om, hvor hårdt krisen rammer dansk økonomi, virker det fornuftigt at holde igen på kapitalen,« siger han og vurderer, at flere banker formentlig vil følge trop.

4
4
Hesalight-ledelse dømt til at betale 200 mio. kr. i erstatning

Tirsdag blev seneste kapital i Hesalight-sagen skrevet, da den tidligere ledelse i den konkursramte lampevirksomhed, herunder svindeldømte Lars Nørholt, er dømt til at betale et erstatningskrav på 200 mio. kr. til konkursboet, skriver Børsen.

I januar sidste år blev direktør Lars Nørholt idømt syv års fængsel for omfattende svindel i selskabet, der dermed blev en af de hårdeste straffe for økonomisk kriminalitet i Danmark – den samme, som Stein Bagger i sin tid modtog.

Dengang ankede han dommen til landsretten med påstand om frifindelse. Ifølge Børsen falder dommen i den sag på torsdag.

»Lars Nørholt er den hovedansvarlige og har fremkaldt et tab på i hvert fald 200 mio. kr. ved forsætlige forhold, Lars Jørgensens tilsidesættelse af sine pligter som bestyrelsesformand har været mange og grove og med en høj grad af indsigt i selskabets forhold, og Frank Bergmann Hansens handlinger og undladelser som revisor har ligeledes været mange og grove,« står der ifølge Børsen i dommen fra Retten i Roskilde.

Markederne her til morgen

USA lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones -1,84 pct.
  • S&P 500 -1,60 pct.
  • Nasdaq -0,95 pct.

Asien, indeks kl. 06.15 onsdag:

  • Japan Nikkei -1,53 pct.
  • Hongkong Hang Seng -0,92 pct.
  • Kina CSI +0,30 pct.