Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen og velkommen til fredagens businessoverblik.
Vi har samlet de vigtigste historier fra erhvervslivet, så du kan få det store overblik, mens du nyder dagens første kop kaffe.
1. Regningen for coronakrisen er mindre end frygtet
Coronakrisen kan vise sig at være væsentligt billigere end ventet for den danske stat.
I hvert fald hvis man kigger på de hjælpepakker til mange milliarder kroner, der er sat i søen for at holde hånden under de danske virksomheder og den danske økonomi. For samlet set er der indtil videre kun brugt omkring en fjerdedel af de mange penge, der var afsat til pakkerne.
Det skriver Berlingske.
To topøkonomer tolker det som et sundhedstegn, at der ikke er blevet udbetalt flere penge, men fastslår samtidig at det er alt for tidligt at afblæse krisen.
»Vejret er godt, og folk spiser is igen, og på den måde ser man tydeligt den hjemmeorienterede aktivitet, men vi kan ikke se opkoblingen til omverdenen, som vi er en vigtig del af. Med de nøgletal vi ser fra USA, Sydamerika og i dele af Europa, så er der ingen tvivl om, at vi er en økonomisk krise, der vil vare i de næste mange kvartaler, men det kan man ikke se nede i iskiosken,« siger økonomiprofessor Philipp Schröder til Berlingske.
2. Amazon starter jagten på danske leverandører
Når den amerikanske onlinegigant Amazon senere på året indtager Sverige, vil danske virksomheder også få mulighed for at sælge produkter via den svenske hjemmeside.
Det skriver Børsen, som også har talt med Jacob Risgaard, der er medstifter af den danske webshop Coolshop. Han er bekymret for, at Amazons nye satsning på Norden kan få store konsekvenser for mindre onlinebutikker.
»Amazon har jo haft et mantra, der hedder »kill them all«. Det er nok ikke sådan nogle som os, det kommer til at gøre mest ondt på, men jeg er nervøs på vegne af de små butikker, der kommer under pres nu,« siger Jacob Risgaard til Børsen.
Amazon bekræftede tirsdag i en pressemeddelelse, at virksomheden udvider sit territorium til Sverige. Det kan du læse mere om i Berlingske her.
3. Skattevæsenet lemper multinationale virksomheders skat
De seneste fire år har Skattestyrelsen nedsat multinationale selskabers skattepligtige indkomster med over 25 milliarder kroner.
Det viser nye tal, som Finans kan berette om.
En del af nedsættelserne er et udtryk for, at Skattestyrelsen tilbageruller tidligere års forhøjelser af multinationale selskabers skattepligtige indkomster.
Derudover har udenlandske skattemyndigheder skærpet deres fokus på multinationale selskaber og giver derfor nu flere forhøjelser end tidligere. Det indebærer også, at Danmark i større omfang end hidtil må give såkaldte korresponderende nedsættelser, så virksomhederne ikke bliver dobbeltbeskattet, forklarer Kenneth Joensen, der er selskabsskattedirektør i Skattestyrelsen.
Selskabsskattedirektøren afviser også, at de store nedsættelser er et problem.
»Vi forfølger ikke et mål om forhøjelser eller nedsættelser for et bestemt beløb. Det vigtige for os er at sikre, at der bliver betalt den rigtige skat og til tiden. Det er en vigtig indsats, fordi det er så store beløb, der er tale om,« siger Kenneth Joensen til Finans.
4. Ubers indtægter falder med milliarder
Nedlukningen under coronakrisen har været en dyr omgang for kørselstjenesten Uber, da langt færre end normalt har booket køreture med selskabet, skriver Ritzau.
Det amerikanske selskab måtte se omsætningen – der dækker over den del af betalingen får køreturene, Uber får i kassen – falde med en tredjedel til 12 milliarder kroner i andet kvartal. Det viste selskabets regnskab, der blev offentliggjort torsdag aften.
Udviklingen dækker over, at antallet af almindelige ture er faldet med 75 procent i månederne april, maj og juni, der var præget af nedlukning på hjemmebanen i USA og store dele af verden.
Tre forhold, investorerne bør holde øje med
Chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea noterer her sine bud på, hvad investorerne bør have øje for i dag:
- Markederne steg i går særligt løftet af amerikanske aktier, mens renterne kravlede lavere. Forholdet mellem USA og Kina, som på nuværende tidspunkt er centreret omkring det mulige salg af videotjenesten TikTok til Microsoft, kom der også en smule nyheder om i går. Trump har nemlig en frist på 45 dage, før at han vil lukke ned for brugen af appen i USA af sikkerhedsmæssige årsager, hvilket giver Microsoft en tid til at se, om købet kan lade sig gøre. Den fortsatte debat i kongressen om den fremadrettede finanspolitiske pakke tager også fortsat spalteplads. Kongressen er endnu ikke kommet frem til en aftale, og Trump annoncerede, at han selv ville forlænge de nuværende støtteordninger, hvis der ikke snart kommer resultater. Det er endnu uklart, om han rent faktisk er i stand til det. Begge områder er noget, investorerne fortsat vil have fokus på.
- Den helt store begivenhed på nøgletalsfronten bliver i dag den amerikanske arbejdsmarkedsrapport Non-farm payrolls, som tegner et billede af jobskabelsen i juli. Der er stor usikkerhed om tallet, men analytikerne forventer generelt en stigning på lidt over 1,5 mio. skabte job i juli måned. Et stærkt tal vil kunne løfte investorernes risikoappetit, selv om der fortsat er stor usikkerhed om den fremadrettede jobskabelse i lyset af coronakrisen.
- Som de andre dage i denne uge, er der fortsat regnskaber, der drypper ind. Fremadrettet bliver det i et lavere tempo, end hvad vi har set de seneste to uger, men herhjemme vil det tage til i næste uge. I dag kan man følge regnskaber fra bl.a. Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean og Standard Life Aberdeen.
Det sker på markederne
USA, lukkekurser torsdag
- Dow Jones +0,68 procent
- S&P 500 +0,64 procent
- Nasdaq +1,00 procent
Asien, indeks fredag kl. 6.38
- Japan, Nikkei -0,79 procent
- Hongkong, Hang Seng -2,27 procent
- Kina, CSI -1,70 procent