Trump optrapper teknologikrig: Forbud mod populære apps om 45 dage

Snart kan TikTok og WeChat blive forbudt i USA. Præsident Trump har sat sin underskrift på flere ordrer, som optrapper teknologikapløbet mellem verdens stormagter.

 
Donald Trump set sig sur på en populær kinesisk-ejet app og snakker om et forbud. Men kan Trump overhovedet forbyde TikTok? Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs præsident, Donald Trump, har natten til fredag dansk tid underskrevet flere ordrer, der vil forbyde de populære sociale medier TikTok og WeChat at operere i USA om 45 dage, hvis de ikke sælges af deres kinesiskejede moderselskaber.

Det sker ifølge Trump for at beskytte USAs nationale sikkerhed. Det skriver flere medier, herunder Financial Times, Bloomberg og BBC. Ifølge sidstnævnte medie omtaler Trump TikTok og WeChat som »trusler«.

Dermed optrappes konflikten mellem verdens to største økonomier, der er bølget frem og tilbage siden forrige fredag, hvor den amerikanske præsident sagde, at han ville forbyde den voldsomt populære app TikTok i USA – enten ved hjælp af økonomiske kræfter eller en udøvende ordre. Det er den sidste af disse veje, Trump nu har valgt at gå.

TikTok er kort fortalt et socialt medie, hvor brugere kan dele korte videoer med sangefterligning, humor, dans, eller de kan vise deres talenter. Netværket ejes af ByteDance, et Beijing-selskab, der blev grundlagt i 2012 af Zhang Yiming.

WeChat er en kinesisk multifunktionel besked-, social medie- og mobilbetalingsapp, som er udviklet af Tencent, der er grundlagt af Ma Huateng, som er en af Kinas rigeste mænd. Den blev lanceret i 2011 og blev en af verdens største mobile apps i 2018 med over en milliard aktive brugere hver måned.

Vil begrænse teknologisk magt

Trumps handlinger har til formål at begrænse Kinas stigende teknologiske magt. Præsidentens voksende angreb på kinesiske techselskaber sendte i nat aktierne i rødt i Asien, da de eskalerende spændinger mellem USA og Kina også truer en handelsaftale mellem de to lande.

Det kinesiske CSI 300-indeks faldt 0,71 procent, mens Hongkongs Hang Seng-index dykkede 2,27 procent.

»Der har været meget fokus på handelskrigen mellem USA og Kina, hvor begge lande har pålagt straftold på import af hinandens varer. Teknologikrigen mellem USA og Kina er dog også ekstrem vigtig, og nattens nyhed skal ses i det perspektiv,« siger Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

TikTok er blandt andet blevet kritiseret for at stjæle og bruge data fra de brugere, der downloader appen. Derudover er Kina også blevet beskyldt for at benytte dataen til at overvåge brugerne. TikTok benægter beskyldningerne om, at det kontrolleres af eller deler data med den kinesiske regering.

Deadline: 15. september

Hos Danmarks største bank vurderer man, at teknologikapløbet mellem USA og Kina vil fortsætte de kommende år, og det er uanset, om det er Trump eller Demokraternes kandidat, Joe Biden, der vinder præsidentvalget i 2020.

»Biden har også lagt op til en stram kurs over for Kina. Fra et virksomhedsperspektiv bliver det dyrere, hvis man skal producere to typer varer, ét for det amerikanske marked og ét for det kinesiske,« forklarer Mikael Olai Milhøj.

De 45 dage giver en smule tid til, at en amerikansk køber kan byde sig til. Søndag lød meldingen fra Microsoft, at den amerikanske softwarekæmpe prøver at købe en del af videoappen TikTok.

»Fra et europæisk perspektiv skaber teknologikapløbet mellem USA og Kina problemer, fordi det tvinger Europa til enten at vælge mellem USA og Kina eller følge to teknologier samtidig. Selv om teknologikrigen kan skabe en hurtigere teknologisk udvikling, så er der også risiko for et økonomisk tab, hvis man vælger at investere i en forkert eller dårligere teknologi af politiske grunde,« siger Mikael Olai Milhøj.