Businessoverblik: Her er de nye tabere og vindere på boligmarkedet

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret. (Fejlagtige tal i den første citerede historie er rettede kl. 10.58)

Balancen er ved at ændre sig blandt ejendomsmæglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund

Godmorgen og velkommen til tirsdag morgens overblik over erhvervsnyhederne.

Vi skal runde konsekvenserne af den nye klimaaftale for husejere samt en topchef, der selv vil være med til at betale CO2-afgift.

Vi begynder dog et andet sted på boligmarkedet.

1
Bankernes ejendomsmæglere taber kunder til de små

Danske Banks ejendomsmægler, Home, skrumper, mens de små og uafhængige mæglere tager markedsandele, skriver Finans.

At de bankejede ejendomsmæglere mister kunder og dermed markedsandele til de uafhængige mæglere, viser en ny opgørelse fra Boliga, der er en af landets mest anvendte hjemmesider, når danskere leder efter boliger til salg.

Home, der er ejet af Danske Bank, går 0,87 procentpoint tilbage fra 1. juni sidste år til samme tidspunkt i år målt på antallet af boliger til salg, mens Nybolig, der er en del af Nykredit-familien, er gået 0,26 procentpoint tilbage det seneste år.

»Det kan skyldes, at der er kommet flere uafhængige mæglere rundtom i landet. Det sker jævnligt, at mæglere træder ud af kæderne og begynder for sig selv, og det vil i givet fald ændre på markedsbalancen,« siger Boligas administrerende direktør, Laust Farver.

2
Regning til husejere, men også en besparelse

På Berlingske skriver vi her til morgen, at den politiske aftale om den kommende klimalov sætter fokus på de tusindvis af olie- og gasfyr, der fortsat opvarmer danske boliger.

En udskiftning til en mere klimavenlig løsning kan blive bekostelig for den enkelte husejer, men den endelige regning afhænger dog af flere forhold – blandt andet om der indbygges et tilskud til udskiftningerne. Hvis regningen er over flere år, er der stort overskud på udskiftningen.

Det viser beregninger, som blandt andre videncentret for boligejere, Bolius, har udarbejdet.

Såfremt en husejer udskifter et gammelt oliefyr med en luft til vand-varmepumpe, koster installationen 90.000 kroner. Over ti år vil varmeudgiften være 161.000 kroner frem for de 340.000 kroner, som oliefyret ville have kostet i perioden.

Fagekspert Tue Patursson står bag beregningerne, og han påpeger, at flere forhold kan påvirke regnestykket.

»En varmepumpe kræver, at huset nu også kan varmes op med varmepumpe, og så skal det måske isoleres bedre,« siger han.

Læs om hele aftalen her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Topchef vil selv betale

Grundfos-chef Mads Nipper kaster sig ind i debatten om CO2-afgift med at være klar til at betale – med en væsentlig betingelse: Provenuet skal gå til at lette andre afgifter.

Det skriver Børsen.

Det hører til sjældenhederne, at virksomheder af egen drift beder om at betale mere i afgift, skrive avisen. Men det er så, hvad klimapartnerskabet for mere end 12.000 danske produktionsvirksomheder anført af Grundfos-topchef Mads Nipper gør. Skal Danmark nå sit klimamål, er der brug for en grøn afgiftsreform, mener virksomhederne.

Og den reform skal blandt andet indebære, at virksomheder, der i dag ikke betaler for at udlede klimagasser, ligestilles med dem, der gør.

»Vi er formentlig den første sektor nogensinde, der anbefaler at afgiftspålægge os selv. Det tror jeg ikke er sket ret mange steder i verden. Men til gengæld vil vi foreslå lettelser af nogle afgifter, der står i vejen,« siger Mads Nipper.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden peger på tre forhold, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • Mandag var en rød dag på børserne i det meste af verden, mens amerikanske aktier klarede sig bedre og især IT-aktier performer stærkt igen. Flere delstater i USA viser tegn på stigende smittetryk, hvilket kan være et udtryk for, at staterne genåbnede for tidligt i forhold til eksempelvis Europa, som oplever en fortsat bedring.
  • Denne uges højdepunkt på datafronten bliver PMIerne. Vi begynder i Europa, hvor vi får indkøbschefernes tal for både fremstillingssektoren og servicesektoren i Frankrig, Tyskland og senere også euroområdet. Det er naturligvis spændende at se, hvordan tallene udvikler sig i takt med, at stadig flere lande begynder at vende tilbage til mere normale tilstande. Senere på eftermiddagen vender vi blikket mod USA, der offentliggør sine PMIer for både fremstillingssektoren og servicesektoren. Præcis som i Europa vil investorerne især holde øje med, om tallene begynder at nærme sig skillelinjen på 50, der er grænsen for henholdsvis fremgang og tilbagegang. I USA lå tallene i sidste måned i slutningen af 30erne.
  • Vi slutter dagen af på boligmarkedet i USA, hvor vi får tal for salget af nye huse i maj, der fortæller, hvor meget coronakrisen har påvirket amerikanernes købelyst. Indtil videre viser indikatorerne for boligmarkedet overraskende solide tendenser. Spørgsmålet er i høj grad, hvordan købelysten ser ud på den anden side af sommeren, når nogle af hjælpepakkerne udløber, og derfor i lige så høj grad hvor meget arbejdsløsheden falder.

Det sker på markederne

Indeks & udvikling i procent.

Aktier USA lukkekurser fredag

Dow Jones +0,6 pct.
S&P 500 +0,7 pct.
Nasdaq +1,1 pct.

Aktier Asien indeks mandag kl. 06:20

Japan Nikkei +0,9 pct.
Hongkong Hang Seng +1,0 pct.
Kina CSI 300 +0,3