Businessoverblik: Halvdelen af bankerne har lukket kassen for kontanter

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Børsen har foretaget en rundspørge blandt direktører i danske pengeinstitutter. Af de 25 direktører, der har besvaret henvendelserne, svarer cirka halvdelen, at de ikke længere har kassefunktioner i deres filialer. Og de, der endnu ikke har lukket kassefunktionerne, forventer om fem år at have færre eller slet ingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til torsdagens businessoverblik.

Det været en våd, våd sommer indtil videre, og det er jo blot endnu en grund til at varme sig ved morgenkaffen og læse med!

Denne torsdag morgen indleder vi overblikket med en kopisag på Nettos hylder. Her dukkede Karls Premium-sneakerrens pludselig op til ejeren af KarlsKicks' overraskelse. Vi kommer også forbi resultaterne fra to forskere. De har nemlig undersøgt en række virksomheder, der producerede håndsprit, ansigtsmasker og visirer, men ellers laver noget andet, og fandt frem til noget helt nyt.

Kontantløst samfund

Vi begynder med dagens forside fra Børsen, der har foretaget en rundspørge blandt direktører i danske pengeinstitutter. Af de 25 direktører, der har besvaret Børsens henvendelse, svarer cirka halvdelen, at de ikke længere har kassefunktioner i deres filialer. Det gælder både svar fra direktører i store og mindre pengeinstitutter.

Avisen skriver samtidig, at de pengeinstitutter, der endnu ikke har lukket samtlige kassefunktioner, forventer at have færre eller ingen kasser om en fem års tid.

Sparekassen Djursland har to filialer ud af syv med kassefunktioner tilbage. Direktør Peter Lading Sørensen oplyser, at der om et år eller to formentlig kun er en enkelt tilbage, der holder deltidsåbent for erhvervskunder og ældre kunder, som bøvler med det digitale.

»Brug af kontanter er styrtdykket i de senere år, og covid-19 har skubbet til denne tendens. Det er win-win for alle. Ingen gider kontanter. Butikkerne hader dem, vi hader dem, og de fleste kunder hader dem efterhånden også,« skriver Peter Lading Sørensen i en e-mail.

En helt ny innovationsform

Det krævede sit at komme igennem coronakrisen som erhvervsdrivende. Flere måtte lukke, og efterspørgslen ændrede sig. Pludselig ville alle have håndsprit og værnemidler, og nogle virksomheder omlagde produktionen fra den ene dag til den anden.

Snaps Bornholm begyndte at producere håndsprit, taxiselskabet Viggo begyndte at levere mad og medicin i sine Tesla-biler, og en række virksomheder satte alle sejl til for at producere værnemidler.

To danske forskere har på baggrund af data fra Dansk Industri kigget på 200 danske virksomheders omlægning af produktionen under coronakrisen. Det blev til opdagelsen af en helt ny innovationsform, som forskerne har døbt »lateral innovation«.

»Når vi taler om innovationsformer, er det ofte nye produkter eller processer, men vi observerede, at de her virksomheder i stedet flyttede eksisterende produkter over i en ny sammenhæng, hvor de har lavet produktet om. Der har været ret mange eksempler på det, når man tænker på, at det skete i løbet af 14 dage,« siger Mette Præst Knudsen, som er professor på Center for Integrerende Innovationsledelse ved Syddansk Universitet.

Læs hele historien her, og bliv klogere på innovationsformen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Malede sneakers og en kopisag

Og nu til historien om den 23-årige sneakeriværksætter Karl Faurholt. Han er medejer af KarlsKicks, og her håndmaler han sneakers på bestilling, renser og restaurerer folks slidte sneakers samt opkøber slidte sko og sælger dem videre. Men til en familiefødselsdag fik han pludselig et opkald fra sin medejer og bestyrelsesformand Martin Glarvig.

I supermarkedet Nettos spotvareafdelingen ligger nemlig Karls Premium-sneakerrens bestående af en børste, en mikrofiberklud og en rensevæske til 45 kroner. Men Karl Faurholt og KarlsKicks har intet med produktet at gøre.

»Skrifttypen er den samme, alle de små features rundt omkring logoet og på emballagen er de samme. Det er i mine øjne en direkte kopi,« siger Karl Faurholt.

Karls Premium-sneakerrens kom fra firmaet Ronald A/S med tidligere DR-generaldirektør Kenneth Plummer som administrerende direktør. Det er samtidig et selskab, der flere gange er blevet beskyldt for at kopiere produkter og varemærker.

Sammenfaldet skulle dog vise sig at være en ren tilfældighed, hvis man spørger Ronald A/S. Man må forstå, at Karls Premium-sneakerrens altså var opkaldt efter selskabets sneakerglade økonomidirektør Karl Lücking, lød beskeden.

Læs, hvad der så skete, mens Berlingske forsøgte at komme til bunds i sagen, her.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Der kommer flere amerikanske bankregnskaber, efter at Wells Fargo har skuffet, Citigroup har leveret nogenlunde som forventet, JP Morgan har slået forventningerne og Goldman Sachs og deres investeringsbankaktiviteter har fremvist gode tal for 2. kvartal. I dag kommer turen til Bank of America og Morgan Stanley.
  • For FLS-investorer er der grund til at holde øje med sektorkollegaen Sandvik, som aflægger deres regnskab for 2. kvartal
  • Når Johnson & Johnson midt på dagen dansk tid fortæller om deres udvikling, vil der også komme nye salgstal for Darzalex. Det vil være interessant for Genmab-investorerne.

​Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.

USA lukkekurser onsdag

Dow Jones +0,85 pct.

S&P 500 +0,91 pct.

Nasdaq +0,59 pct.

Asien indeks kl. 6.30

Japan Nikkei -0,75 pct.

Hongkong Hang Seng -1,17 pct.

Kina CSI -1,41 pct.

Fortsat god torsdag!