Businessoverblik: 348 mia. kroner barberet af danske aktier siden nytår

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Aktiemarkedet har tabt milliarder i værdi i første kvartal på grund af coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Velkommen til en torsdag, der – ikke overraskende – byder på endnu en omgang coronahistorier. Denne gang om, hvor meget virusudbruddet har kostet danske aktier, og et forslag fra Dansk Energi til at sparke gang i Danmarks økonomi igen.

God læselyst!

1. Danske aktier mister 348 kr. i værdi i første kvartal

Coronakrisen har gjort ondt på investorerne verden over, også i Danmark. Ifølge udregninger foretaget af Børsen tabte investorer i danske aktier 348,4 mia. i årets første tre måneder, ført an af store tab i banker og forsikringsselskaber.

Værst gik det dog ud over The Drilling Company of 1972, også kendt som Maersk Drilling. Siden nytår er markedsværdien af selskabet faldet med 12,9 mia. kr. – fra 18,3 mia. kr. til knap 5,4 mia. kr. – svarende til at aktierne er faldet cirka 70 procent i første kvartal. Nedturen for det tidligere A.P. Møller - Mærsk-datterselskab skyldes primært et stort dyk i olieprisen, skriver Børsen.

En lille trøst i rækken af dårlige nyheder kan være, at coronakrisen har gjort mere ondt på aktier i udlandet. Danske aktier faldt samlet cirka ti procent​ i årets første tre måneder, sammenlignet med et dyk på 23 procent​ for det paneuropæiske Stoxx Europe 600 og et fald for det amerikanske S&P 500 på 20 procent​.

2. Grønne investeringer skal redde økonomien ud af coronakrisen

Et af de helt store spørgsmål i øjeblikket er, hvordan Danmark får gang i økonomien, når samfundet igen kommer i gang – måske allerede så småt efter påske.

Nu er de danske energivirksomheder og deres brancheorganisation, Dansk Energi, kommet med et bud: En ambitiøs og offensiv »grøn strakspakke« på omkring to mia. kr. årligt frem til 2023. Det skriver Berlingske.

Planen indebærer et hurtigere farvel til olie- og gasfyr i 450.000 danske hjem, flere ladestandere til elbiler, udbygning af elnettet, flere vindmøller til lands og til vands og fuld fart på etableringen af en energiø og udvikling af syntetiske brændstoffer.

»Der bliver brug for en stimuluspakke, når vi kommer ud af coronakrisen, og den pakke vil vi gerne have malet grøn. Derfor har vi gennemgået forslagene fra regeringens klimapartnerskaber og fundet nogle ting, som vi er sikre på skal gennemføres, som kan rykkes frem, og som fører beskæftigelse med sig,« lyder det fra Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Dansk Energi opfordrer regeringen og Folketinget til i første omgang at afsætte mindst to mia. kr. yderligere årligt i perioden 2020-2023 til en grøn strakspakke.

3. Et farvel til Mærsks »hemmelige« svigersøn

Peder Hansson Uggla, Mærsk-overhovedet Ane Mærsk Mc-Kinney Ugglas ægtefælle, er død i en alder af 74 år.

Selv om Peder Uggla var gift med Mærsk-arvingen, valgte han at følge Uggla-familiens tradition og blev søofficer og oberstløjtnant i Sverige. Dermed undgik han sin svigerfars strenge bedømmelse af ham som potentiel Mærsk-overboss, skriver Berlingskes erhvervskommentator, Jens Christian Hansen.

Uggla var en slags »hemmelig« svigersøn i Mærsk. Ikke hemmelig internt i familien, men i omverdenen, og i hvert fald i den danske medieoffentlighed, hvor han aldrig har sagt et ord.

Peder Uggla var gift med Ane Uggla i 48 år, og parret fik sønnerne Robert Uggla og Johan Uggla.

Tre ting at holde øje med

Chefstrateg Andreas Østerheden, Nordea, holder især øje med disse tre forhold:

I dag bliver en relativt rolig dag på nøgletalsfronten. Mest interessant bliver det, at vi får tal for antallet af nytilmeldte dagpengesøgende i USA. Vi så et boom i antallet ved sidste uges tilsvarende tal, efter at coronavirussen massivt har dæmpet aktiviteten i USA, og investorerne vil naturligvis holde øje med udviklingen i forhold til sidste uge.

Gårsdagens tal for erhvervstilliden var bedre end ventet i USA, men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan blive værre endnu. Tværtimod. Man har først i højere grad lukket økonomien ned i USA de seneste uger og går derfor også fortsat en periode i møde med et stigende antal smittede.

Eventuelle nyheder om kommende stimulanspakker i USA vil også være i fokus.

Så sent som i går luftede Donald Trump ideen om en større infrastrukturpakke, og det kan sagtens tænkes, at en krise er, hvad der skal til, for at partierne kan samles om en løsning. Yderligere pakker vil være positive for markedsstemningen særligt for amerikanske aktier.

Tal for stemningen blandt indkøbscheferne i fremstillingssektoren, PMI, i Indien kommer også for marts, og selv om den indiske regering først i slutningen af måneden besluttede at lukke store dele af landet ned i kampen mod coronavirussen, så bliver det værd at følge de første tegn på effekten i den indiske økonomi.

Markederne her til morgen

USA, lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones -4,44 pct.
  • S&P 500 -4,41 pct.
  • Nasdaq -4,41 pct.

Asien, torsdag morgen kl. 06.30:

  • Japan Nikkei -0,31 pct.
  • Hongkong Hang Seng -0,09 pct.
  • Kina CSI +0,33 pct.