Peder Uggla er død – han fravalgte magten i Mærsk

Nekrolog. Han var gift med Mærsk-koncernens overhoved, men valgte at følge Uggla-familiens tradition som søofficer. Han blev 74 år.

Oberstløjtnant i det svenske søværn Peder Hansson Uggla er død. Han var i 48 år gift med Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Den svenske søofficer, oberstløjtnant Peder Hansson Uggla, Stockholm, er død, 74 år.

Peder Uggla, født 19. maj 1945, var gift med Mærsk-overhovedet Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. Sammen havde de sønnerne Robert Uggla og Johan Uggla.

Peder Uggla var en slags »hemmelig« svigersøn i Mærsk. Ikke hemmelig internt i familien, men i omverdenen, og i hvert fald i den danske medieoffentlighed, hvor han aldrig har sagt et ord. Det selv om hans hustru i 48 år, Ane Uggla, hører til landets mest magtfulde kvinder som ultimativ chef for flere end 80.000 medarbejdere i Mærsk. Og i øvrigt den rigeste kvinde i Sverige med en pæn stor milliardformue.

Bag denne magtfulde erhvervskvinde har der i alle årene stået en adelig svensk søofficer – en sporty officer, der gik sine egne veje.

Peder Uggla har aldrig søgt hverken offentligheden eller indflydelse og magt i den omfattende A.P. Møller-gruppe. Med undtagelse af en beskeden formandspost i Mærsks datterselskab i Göteborg.

Dermed undgik han sin svigerfars strenge bedømmelse af ham som potentiel Mærsk-overboss. I modsætning til sine to svigersønkolleger, Leif Arnesen og Mikael Olufsen, der begge (forgæves) forsøgte sig som efterfølgere for Mærsk Mc-Kinney Møller.

Militærkarriere

Peter Uggla valgte fra starten af sit møde med Ane og Mærsk-familien at satse på sin militære karriere i det svenske søværn og dermed holde familien Ugglas stolte traditioner i hævd som 14. generation i rækken af officerer fra familien.

Peder Uggla sluttede sin karriere i det svenske søværn som obertsløjtnant i Svenska Marinen. Hans far var admiral Hans Uggla, død 1989. Hans mor socialrådgiver Barbro Uggla, død 1970.

Ægteparret Peder og Ane Uggla har i alle årene boet fast i Stockholm i det eksklusive og dyre Østermalm-område. Ane Uggla har dog med sine mange møder som bestyrelsesformand for A.P. Møller Fonden og A.P. Møller Holding også en lejlighed i København.

De to sønner valgte – i modsætning til deres far – en karriere i Mærsk. Den yngste søn, Robert Uggla, er direktør i A.P. Møller Holding og står til at overtage depechen som det næste Mærsk-familieoverhoved efter sin mor.

Johan Uggla er CEO i Maersk Training i Svendborg og medlem af bestyrelsen i A.P. Møller Fonden.