Peder Uggla er død – han fravalgte magten i Mærsk

Nekrolog. Han var gift med Mærsk-koncernens overhoved, men valgte at følge Uggla-familiens tradition som søofficer. Han blev 74 år.

Oberstløjtnant i det svenske søværn Peder Hansson Uggla er død. Han var i 48 år gift med Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske søofficer, oberstløjtnant Peder Hansson Uggla, Stockholm, er død, 74 år.

Peder Uggla, født 19. maj 1945, var gift med Mærsk-overhovedet Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. Sammen havde de sønnerne Robert Uggla og Johan Uggla.

Peder Uggla var en slags »hemmelig« svigersøn i Mærsk. Ikke hemmelig internt i familien, men i omverdenen, og i hvert fald i den danske medieoffentlighed, hvor han aldrig har sagt et ord. Det selv om hans hustru i 48 år, Ane Uggla, hører til landets mest magtfulde kvinder som ultimativ chef for flere end 80.000 medarbejdere i Mærsk. Og i øvrigt den rigeste kvinde i Sverige med en pæn stor milliardformue.

Bag denne magtfulde erhvervskvinde har der i alle årene stået en adelig svensk søofficer – en sporty officer, der gik sine egne veje.

Peder Uggla har aldrig søgt hverken offentligheden eller indflydelse og magt i den omfattende A.P. Møller-gruppe. Med undtagelse af en beskeden formandspost i Mærsks datterselskab i Göteborg.

Dermed undgik han sin svigerfars strenge bedømmelse af ham som potentiel Mærsk-overboss. I modsætning til sine to svigersønkolleger, Leif Arnesen og Mikael Olufsen, der begge (forgæves) forsøgte sig som efterfølgere for Mærsk Mc-Kinney Møller.

Militærkarriere

Peter Uggla valgte fra starten af sit møde med Ane og Mærsk-familien at satse på sin militære karriere i det svenske søværn og dermed holde familien Ugglas stolte traditioner i hævd som 14. generation i rækken af officerer fra familien.

Peder Uggla sluttede sin karriere i det svenske søværn som obertsløjtnant i Svenska Marinen. Hans far var admiral Hans Uggla, død 1989. Hans mor socialrådgiver Barbro Uggla, død 1970.

Ægteparret Peder og Ane Uggla har i alle årene boet fast i Stockholm i det eksklusive og dyre Østermalm-område. Ane Uggla har dog med sine mange møder som bestyrelsesformand for A.P. Møller Fonden og A.P. Møller Holding også en lejlighed i København.

De to sønner valgte – i modsætning til deres far – en karriere i Mærsk. Den yngste søn, Robert Uggla, er direktør i A.P. Møller Holding og står til at overtage depechen som det næste Mærsk-familieoverhoved efter sin mor.

Johan Uggla er CEO i Maersk Training i Svendborg og medlem af bestyrelsen i A.P. Møller Fonden.