Amerikanske aktier ser rødt igen: Trumps advarsel skræmmer investorerne

En advarsel fra Donald Trump om, at de næste to uger kan blive »meget, meget smertefulde« med hensyn til corona-dødsfald fik onsdag amerikanske aktier til at synke dybt ned i rødt territorium.

 
Coronavirus har ramt USA, og Trumps kurs har fået hård kritik. Kilder: Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Efter et historisk dårligt første kvartal, starter amerikanske aktier det nye kvartal i samme nedslående retning.

Onsdag lukkede de tre store amerikanske indeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq, alle nede med 4,4 pct., og har dermed haft deres dårligste dag i omkring to uger. Den dårlige stemning er et ekko fra handelsdagen i Europa, hvor tabene også var omkring 4 pct. for de store indeks.

»Aktier falder kraftigt fordi sundhedsfrygten fortsat hænger over markederne. Det første kvartal var frygteligt, og nu starter andet kvartal også negativt,« skriver David Madden, markedsanalytiker hos CMC Markets i London, i en kommentar.

I årets første kvartal faldt S&P 500 20 pct. - det dårligste kvartal siden 2008, mens Dow Jones indekset havde sit værste kvartal siden 1987 med et dyk på 23 pct.

Læs: Kongen af Wall Street er chokeret: »I mine 44 år i finans har jeg aldrig oplevet noget lignende«

»Opturen i aktier (i sidste uge, red.), der kom i kølvandet på støttepakker fra centralbanker og redningspakker fra regeringer rundt omkring i verden, føles som et fjernt minde, og investorerne forbereder sig på en forværret sundskrise,« tilføjer han.

Der var ellers begyndt at være glimt af håb på finansmarkedet, der siden coronavirussen for alvor kom til Europa i midten af februar har været plaget af panik og kaos. I USA steg Dow Jones indekset 21 pct. på bare tre dage i sidste uge, efter at den amerikanske centralbank lovede at pumpe likviditet ud i økonomien så længe, der er brug for det, og at Washington godkendte en 2.000 mia. dollar økonomisk redningspakke.

Men trods optimismen omkring myndighedernes redningsaktioner, er investorerne stadig bekymrede for coronaudbruddets udvikling. I Europa er der tegn på stabilisation i antallet af nye smittede, men i USA spreder virussen sig hurtigt. Den amerikanske præsident Donald Trump sagde sent tirsdag, at imod 240.000 amerikanere kan miste livet på grund af virussen.

»Når USAs præsident advarer om, at vi går ind i nogle »meget, meget smertefulde to uger,« og det Hvide Hus estimerer, at mellem 100.000 og 240.000 kan dø på grund af coronavirussen, er så det fuldt forståeligt, at investorerne bliver rystede. Der var altid en risiko ved sidste uges rebound, og nu må vi håbe at karantæne-tiltagene kan få tallene betydeligt ned,« siger Craig Erlam, seniormarkedsanalytiker hos Oanda.

I USA er der nu flere bekræftede corona-tilfælde end i nogle andre lande. Cirka 190.000 er smittede og over 4.000 er døde.