Business-update: Tumult på aktiemarkederne: Skubber til snakken om »boblelignende tendenser« i bæredygtige aktier

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Velkommen til. Du er landet midt i dagens Business-Update. Scroll videre og læs de største erhvervshistorier netop nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update.

Som altid tager vi temperaturen på dansk erhvervsliv, og giver dig en lynhurtig opdatering på de vigtigste historier lige nu.

Aktiemarkederne er værd at holde øje med i dag efter flere tumultariske dage. Mere om det senere, for først skal vi en tur forbi priserne på mejerivarer, som modsat aktiemarkedet er steget eksplosivt.

God læselyst.

Massive prisstigninger på landbrugsvarer

Priserne på mejerivarer stiger lige nu markant på råvarebørserne, hvor især kinesiske indkøbere driver udviklingen. Det skriver Finans.

Eksempelvis er priserne på råvarebørsen Global Dairy Trade i gennemsnit steget 15 procent, hvilket er det største prishop siden 2013. Derudover er blandt andet prisen på sødmælkspulver steget med 21 procent, mens smørprisen er steget med 13,7 procent.

»Det er stærkt stigende forbrug og import i Kina, der trækker priserne i vejret på hele verdensmarkedet. Kina har allerede sendt priserne på vegetabilsk olie op i rekordniveauer, og det trækker smørprisen med i vejret,« siger markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom, til Finans.

Dansk IT-selskab solgt i kæmpehandel

Det danske IT-selskab Planday, som har udviklet et digitalt vagtplanlægningssystem, er blevet solgt til Xero fra New Zealand i en handel, der potentielt er 1,4 milliarder kroner værd. Det skriver Børsen.

»Vores mission er at få vores kunders dagligdag til at fungere og gøre livet nemmere for både virksomheder og ansatte. Denne mission passer perfekt med Xeros passion for små virksomheder,« siger Plandays administrerende direktør, Christian Brøndum, i en meddelelse.

Planday blev stiftet i 2004 og holder til i København. Gennem årene har selskabet tiltrukket adskillige investeringer og havde i senest tilgængelige regnskab fra 2019 en bruttofortjeneste på 61,5 millioner kroner.

Tumult på aktiemarkedet

Og hvad er det så, der foregår på aktiemarkedet?

Både i Danmark og USA er det med at holde øjne og ører åbne i disse dage. Eksempelvis er det danske C25-indeks i skrivende stund, klokken 15.30, nede med 1,32 procent ført an af Tryg, som er faldet hele 22,80 procent i dag.

En anden af de helt store tabere den seneste tid er Ørsted, som siden 7. januar har fået barberet svimlende 186 milliarder kroner af sin værdi. Det skriver Berlingske.

Det sker samtidig med, at hele det danske eliteindeks, C25, fuldstændig har tabt pusten i 2021 – vel at mærke efter et helt forrygende 2020. Til Berlingske forklarer Sydbank-aktieanalytiker Per Fogh:

»Fremgangen i 2020 byggede på hele bæredygtighedsbygen i forbindelse med covid-19. Der forventer man, at der skal investeres rigtig stort i den grønne omstilling for at hjælpe økonomien tilbage på ret køl. Men det har også skubbet til en snak om boblelignende tendenser i bæredygtige aktier, og det har skabt usikkerhed i forhold til Ørsted.«

Også i USA sker der ting og sager i disse dage, idet de store amerikanske indeks fik en over snuden i går, onsdag.

Det brede S&P 500-indeks mistede således 1,3 procent af sin værdi, mens teknologitunge Nasdaq tabte 2,7 procent, og Dow Jones faldt 0,4 procent. Det skriver Ritzau Finans.

Det ligger ikke umiddelbart i kortene, at det skal vindes tilbage i dag torsdag. Således ligger futures torsdag eftermiddag en anelse lavere og giver indikationen af nye røde tal – dog i mere begrænset omfang med omtrent 0,1 eller 0,2 procent, lyder det.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Så store er chancerne for at få penge tilbage i skat: Her snyder vi oftest os selv

Frygten for skattesmæk er stærkt overdreven, mener skatteekspert. I virkeligheden er sandsynligheden for at få penge tilbage i skat langt større. Se her, hvor store muligheder du har for at få overskydende skat – og hvilke fradrag vi oftest snyder os selv for, skriver Louise Kastberg.

Læs historien her.

2. Amazon ændrer i stilhed logo efter heftig kritik: Mindede om det mest berygtede overskæg i verdenshistorien

Den amerikanske techgigant Amazon gik stille med dørene, da den ændrede designet på et nyt ikon efter hård kritik fra brugerne, skriver Mette Dalgaard.

Læs historien her.

3. Novo Nordisk Fonden vil smelte biologi og kemi sammen i kampen for at finde klimaløsninger: »Det er, så hårene rejser sig på hovedet«

Danmarks rigeste fond håber i år at kunne søsætte et stort projekt med en vild mission: Find ud af, hvordan vi kan smelte biologi og kemi sammen og få dermed for alvor gang CO2-fangst og Power-to-X. I de kommende år vil fonden bruge omkring en milliard kroner årligt på at forske i biologiske klimaløsninger, skriver Vibeke Lyngklip Svansø.

Læs historien her.

4. Advarsel til ministeren fra skattemedarbejdere: Vi bliver drænet af oplæringen af nye kolleger

Morten Bødskovs oprustning af skattekontrollen med hundredvis af medarbejdere dræner medarbejderne i Skat, der bruger al for megen tid på oplæring, advarer formanden for 2.600 ansatte i skattevæsenet, skriver Vibe Hyltoft.

Læs historien her.

5. Mette Frederiksen og Hard-Kåre som nyt umage powerpar i kampen mod covid-19: Tør statsministeren virkelig det?

En vaccinefabrik med Teva-chef Kåre Schultz som deltager vil konfrontere statsminister Mette Frederiksen (S) med en af privatkapitalismens hårde drenge. Tør den danske statsminister virkelig binde an med ham? Spørger Birgitte Erhardtsen.

Læs kommentaren her.