Advarsel til ministeren fra skattemedarbejdere: Vi bliver drænet af oplæringen af nye kolleger

Morten Bødskovs oprustning af skattekontrollen med hundredvis af medarbejdere dræner medarbejderne i Skat, der bruger al for meget tid på oplæring, advarer formanden for 2.600 ansatte i skattevæsenet.

Skatteminister Morten Bødskov vil ansætte 1.000 nye medarbejdere til skattekontrol. Hvem skal lære dem op? Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Sidste år blev der ansat 250 nye medarbejdere i skattevæsenet til øget kontrol. I år skal der ansættes yderligere 250 til endnu mere kontrol. Og sådan fortsætter det i 2022 og 2023 med Morten Bødskovs store politiske mærkesag om at øge skattekontrollen med ansættelsen af i alt 1.000 nye medarbejdere.

Den opnormering dræner dog medarbejderne i Skat, lyder advarslen fra forbundsformanden for Dansk Told & Skatteforbund, Jørn Rise, der står i spidsen for 2.600 medarbejdere i Skat.

Jørn Rise oplever, at man mange steder i Skatteforvaltningen har valgt at lade nuværende medarbejdere oplære nye medarbejdere med det, han kalder nabotræning eller sidemandsoplæring. Og det går ud over produktionen – altså skatteinddrivelsen og skattekontrollen, som jo netop skal op i gear.

»Det eneste, jeg hører fra mine medlemmer er, at »vi er dødtrætte af at være elevatorførere«. Altså at tage imod nye medarbejdere nede i stuen, køre dem op på fjerde sal og lære dem op – for så at tage elevatoren ned og hente nye medarbejdere til oplæring. Det giver ikke det flow, der skal være for at holde en produktion. Det er nødt til at blive kalibreret på en anden måde,« siger Jørn Rise.

»Og det er jo ikke kun 1.000 nytilkomne. Der er også 2.000 medarbejdere, der skal skiftes ud, fordi mange er på vej på pension. Og hvem skal lære dem op? Det mangler der fokus på,« siger Jørn Rise.

For at aflaste de skattefaglige medarbejder, som han repræsenterer, foreslår Jørn Rise, at Skatteforvaltningen sender flere medarbejdere på skolebænken eller indgår en uddannelseskontrakt med nyansatte.

»Vi foreslår, at flere får diplomuddannelsen i skat, så de får en skattefaglighed. De kan gennemføre uddannelsen, samtidig med at de arbejder, og være færdige på to et halvt år,« siger Jørn Rise.

Vil tage lang tid, før man er køreklar

Morten Bødskov, der onsdag præsenterede anden etape af den storstilede plan om at opruste skattekontrollen, erkendte på pressemødet, at der ligger en stor opgave i at få sluset de mange nye ansatte ind i organisationen.

»Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe opgave at løfte skattekontrollen, og hvis man starter fra bunden, vil det i nogle af stillingerne tage lang tid, før man er køreklar. Det er en stor organisation, hvor der både er meget stor udskiftning, og hvor der så kommer et ønske om at øge kontroldelen med 1.000 nye frem mod 2023. Men jeg er ganske fortrøstningsfuld, i forhold til at det nok skal lykkes,« sagde Morten Bødskov.

Skattestyrelsen, hvor de mange nye medarbejdere skal ansættes, beskrev det i en pressemeddelelse onsdag som »en af den nyere danmarkshistories største og mest spændende rekrutteringsopgaver inden for det statslige område«.

Styrelsen søger alt fra revisorer, jurister og specialister fra finanssektoren til adfærdsdesignere og dataspecialister samt akademikere bredt set og specialiserede kontormedarbejdere.

Ifølge Morten Bødskov er det gået nemt med at rekruttere medarbejdere til de mange ledige stillinger.