Business-Update: Stør­ste kurs­fald på Eu­ro­pas bør­ser si­den juni: Disse danske aktier er hår­dt ramt

Berlingskes businessredaktion guider dig til mandagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Corona-frygt sender europæiske aktier til bunds. Det er særligt bank- og rejseaktierne, det går hårdest udover. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkiv Foto: Christian Als

God eftermiddag og velkommen til ugens første business-update, som giver dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Vi skal forbi selskabet bag Tinderbox og Northside, der med tabte millioner ser ind i en dyster fremtid -  vi skal også runde et anerkendt dansk arkitektfirma, der blev solgt til USA. Men først starter vi på aktiemarkedet.

Børsen kan her til eftermiddag nemlig fortælle, at Europas børser oplever det største kursfald siden juni.

De 50 største og mest værdifulde børsnoterede selskaber i Europa taber mandag mere end 3,1 pct. af værdien i et kursdyk, der ikke er set værre i månedsvis.

Det er fornyet usikkerhed omkring coronasmitten, den økonomiske krises omfang og prissætningen på aktierne, der de seneste måneder er drevet kraftigt i vejret. Det skaber uroen og nervøsiteten i markedet.

»Det er bygget op siden sidste uge, hvor den amerikanske centralbank, Fed, ikke kom med nyt brændstof. Smittetallene begynder virkelig ikke at se gode ud i Europa. Det er i dag, ketchuppen kommer ud af flasken. Nu samler tingene sig sammen. Vi har haft et par dage med udsalg i USA, og faldene breder sig,« siger Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker i Alm. Brand til Børsen.

Financial Times har også berørt emnet i dag. De skriver, at det særligt går hårdt ud over bank- og rejseaktierne, der oplever et slag som følge af stigningen af smittede med coronavirus.

Banker som Jyske Bank og Danske Bank herhjemme oplever også et slag på aktiemarkedet. Kl. 15.30 ligger Jyske Bank aktier på -2,55 pct. og Danske Bank aktier ligger på -2,34.

Læs historien fra Børsen her - og fra Financial Times her.

Firmaet bag kendte festivaler risikerer at lukke

Selskabet bag en stribe festivaler, heriblandt Northside og Tinderbox, tabte millioner af kroner i 2019. Coronapandemien medfører »væsentlige usikkerheder«, lyder det i regnskabet. Det skriver Finans.dk i dag.

Coronapandemien kan i yderste konsekvens ende med at tage livet af festivalerne Northside og Tinderbox. Der er nemlig usikkerhed om fremtiden i selskabet DTD Holding, som bl.a. står bag de to store festivaler. Det fremgår af årsregnskabet i DTD Holding.

»Såfremt krisen udvikler sig væsentligt anderledes end forventet af ledelsen, kan der opstå væsentlig usikkerhed, der kan rejse betydelig tvivl om koncernens fortsatte drift,« fremgår det af regnskabet.

Regnskabet dækker 2019, og det inkluderer derfor ikke tal for 2020, hvor både Northside, Tinderbox samt planlagte koncerter er blevet aflyst pga. coronavirussen.

Læs hele historien her

An­er­kendt dansk ar­ki­tekt­fir­ma blev solgt til USA: Nu præsenterer tegnestuen stort underskud

En af landets største arkitektvirksomheder, Schmidt Hammer Lassen Architects, er hårdt ramt på top- og bundlinjen. Det skriver Børsen.

Det viser regnskabet for P+W Denmark ApS, selskabet bag Schmidt Hammer Lassen, der er blevet offentliggjort i denne uge.

Omsætningen tager sig en ordentlig rutsjetur fra 204 mio. kr. i 2018 til 165 mio. kr. i 2019, mens bundlinjen er blodrød:

Underskuddet stiger således fra et lille minus på 323.000 kr. i 2018 til et tab på hele 32 mio. kr.

Læs hele historien her

Fem andre skarpe historier fra Berlingske Business egne skribenter:

​Danske Bank-kunder var forbundet til narkokarteller, terrorister og våbensmuglere

Den russiske mafia, våbensmuglere, narkokarteller og terrororganisationer.

Selskaber med konti i Danske Banks skandaleramte estiske filial udvekslede i årevis store og mistænkelige beløb med organiserede kriminelle verden over, viser omfattende læk af tophemmelige data fra banker og myndigheder.

Oplysningerne fuldender billedet af, at landets største bank systematisk blev misbrugt til alvorlig kriminalitet, fastslår eksperter.

Det fortrolige materiale omfatter blandt andet tophemmelige rapporter fra det amerikanske finansministeriums efterforskningsenhed, Fincen, og tusindvis af indberetninger af mistænkelige aktiviteter fra globale storbanker. Og materialet kaster nyt og opsigtsvækkende lys over Danske Banks skandaleramte og nu lukkede estiske filial, der i årevis servicerede tusindvis af mistænkelige kunder.

Mest opsigtsvækkende dokumenterer en central efterforskningsrapport fra Fincen, at nogle af kunderne i Danske Bank Estland udvekslede penge med hærdede storkriminelle med aktiviteter inden for våbensmugling, terrorfinansiering og narkohandel.

Læs hele historien af Eva Jung og Michael Lund her

Barkonge om ny hjælpepakke: Det ligner et lille plaster på et meget stort, blødende sår

Søndag aften fremlagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) hovedtrækkene i en ny hjælpepakke til restauranter, barer og cafeer. Men hjælpepakken mangler en hel central del, påpeger flere i branchen.

Et politisk flertal er blevet enige om en ny hjælpepakke til restauranter, barer og caféer, sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) søndag aften.

Men hjælpepakken er ikke nok, lyder det fra flere i branchen.

»Det ligner et lille plaster på et meget stort, blødende sår,« mener Adam Falbert, der er medstifter, medejer og administrerende direktør af Rekom-koncernen med 125 barer og natklubber under vingerne.

Læs hele Signe Terps historie her

Disney+ presser allerede Netflix i Danmark

Allerede de første dage efter lanceringen har den nye streamingtjeneste Disney+ fået godt fat i danskerne, og det påvirker seertrafikken på Netflix, som i årevis har domineret streamingmarkedet herhjemme.

Den nye streamingtjeneste Disney+ har tilsyneladende fået en god start i Danmark og begynder at påvirke Netflix' hidtidige dominans.

Disneykoncernen lancerede 15. september sin streamingtjeneste efter gennem længere tid at have varmet solidt op til den gennem reklamer.

De første målinger fra teleselskabet 3, der er Danmarks tredjestørste, viser, at der er blevet set godt med i det nye streamingtilbud til danskerne.

Læs hele Thomas Breinstrups historie her.

Da alle gik i sort over corona, gik Frederikke en anden vej: »Alle vil gerne være der, hvor festen er«

Frederikke Schmidt, der står bag skobrandet Roccamore, gik imod strømmen under corona med sin vi-skal-nok-klare-den-bare-på-en-anden-måde-end-vi plejer-attitude. Hun indgød mod som få med en smittende tro på fremtiden, da hun postede et indspark om, at hvis bare man har glimmersko på, så skal det hele nok gå.

Historien om Frederikke Schmidt er et led i en ny serie fra Berlingske. Den handler om forbilleder under coronakrisen.

»Fra jeg var ni år, til jeg var 16 år, var jeg med i Cirkus ChangHigh. Vi trænede eller optrådte i alle weekender og ferier. Vi cyklede på ethjulede cykler, mens vi jonglerede med fakler eller reb med ild i.

Min cykel var seks en halv meter høj, og jeg har ikke verdens pæneste ben, for nogle gange gik det galt. Engang faldt jeg, blev viklet ind i noget ståltråd og sad fast i en ildvippe. Jeg fik en tredjegangsforbrænding på mit ben. Jeg lærte tidligt, at der er ting, der gør ondt, men at du kommer videre.

Jeg lærte også tidligt at klare mig selv. Vi var på festivaler med cirkusset, fra jeg var ni år, og hvis ikke der var sørget for overnatning, eller hvis ikke vi havde fået den aftalte scene, blev jeg ofte bedt om at få det løst.

Læs Vibe Hyltofts historie her.

Boligminister om nye pristal for andelsboliger: »Det er meningsløst at kæde det her sammen med Blackstone«

Nye tal for andelsboliger viser prisfald, men ligesom flere andre sætter boligministeren spørgsmålstegn ved validiteten. Og han mener slet ikke, at man kan kæde prisfald i 2019 sammen med Blackstone-indgrebet. Nu indkalder han til et møde om »nogle ordentlige tal for andelsboligernes prissætning«.

Priserne på andelsboliger har fyldt meget i hele debatten om det såkaldte Blackstone-indgreb, som det i ellevte time lykkedes boligminister Kaare Dybvad Bek (S) at samle et politisk flertal for i januar 2020.

Men det er vanskeligt at påvise, om priserne stiger eller falder, da der ikke findes en egentlig statistik for prisudviklingen på andelsboliger, som man kender det fra ejerboligmarkedet.

Nu har Danmarks Statistik offentliggjort et »eksperimentelt prisindeks« baseret på en frivillig stikprøveundersøgelse af salgspriserne på andelslejligheder. Men tallene er blevet mødt med en del kritik.

Læs hele Louise Kastbergs historie her.