Business-update: Skattestyrelsen tager stik mod Sanjay Shah

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Sanjay Shah er af Skattestyrelsen blevet udpeget som hovedskurk i den spektakulære udbyttesag, hvor statskassen menes at være blevet lænset for over 12 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART. org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til Business-update, som giver dig overblik over de vigtigste erhvervsnyheder denne onsdag.

Nedenfor kommer vi både forbi den hovedmistænkte i den såkaldte udbyttesag, briten Sanjay Shah, en nedjustering i Vestas, et hak i tuden for Tesla og det store kaos i den traditionsrige fodboldklub Esbjerg fB.

Vestas tvunget til nedjustering

Vindmølleproducenten Vestas måtte i morges foretage en nedjustering af forventningerne til både omsætning og indtjening for hele 2021.

»For at afspejle det nuværende miljø præget af begrænsninger i forsyningskæden, inflation i omkostninger og restriktioner i vigtige markeder forårsaget af covid-19, og den påvirkning fra dette der antageligt fortsat vil kunne ses i andet halvår, justerer Vestas helårsforventningerne,« skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Forventningerne er nu en omsætning på mellem 15,5 og 16,5 milliarder euro mod tidligere 16 til 17 milliarder euro, inklusive service, mens indtjeningsmarginen før særlige poster nu ventes at lande på mellem fem og syv procent mod tidligere forventet seks til otte procent.

Du kan læse mere om sagen her.

Kineserne vælger Tesla fra

Tesla-stifter Elon Musk har store ambitioner i Kina, men det kører ikke helt efter planen for den store producent af elbiler.

I juli faldt salget af Tesla-modeller i Kina med næsten 70 procent i forhold til den foregående måned. Det skriver CNN.

De skuffende salgstal svarer til blot 3,9 procent af det samlede salg af elbiler i landet.

»Overordnet tyder det på, at Tesla har bygget for meget kapacitet i Kina, når man ser på efterspørgslen i markedet, og det vil formentlig resultere i yderligere prisfald,« siger aktieanalytiker Gordon Johnson til CNN.

Skattestyrelsen tager stik mod Shah i Dubai

Skattestyrelsen fortsætter sin kamp for at tilbageerobre nogle af de 12,7 milliarder kroner, som i årene 2012 til 2015 angiveligt blev trukket ud af statskassen via uretmæssige refusioner af udbytteskat.

Ifølge Finans har styrelsen ved en domstol i Dubai vundet retten til at bruge omkring 15 millioner dokumenter, der er blevet beslaglagt hos blandt andet sagens hovedmistænkte, den britiske finansmand Sanjay Shah.

Det var netop Shahs advokater, som havde bedt domstolen om at forbyde Skattestyrelsen at bruge de mange dokumenter.

»Katten er ude af sækken og kan ikke blive lagt tilbage igen uden at skabe kaos i de verserende sager i andre dele af verden,« sagde dommer Jeremy Cooke fra The Dubai International Financial Centre Courts ifølge Finans, da kendelsen blev afsagt.

Træner og direktør stopper i Esbjerg fB

I de seneste uger har der været kæmpe ballade omkring cheftræneren i fodboldklubben Esbjerg fB, tyske Peter Hyballa.

Han er blandt andet blevet beskyldt for chikane og fysiske afstraffelser, hvilket har fået 21 spillere til at underskrive et klagebrev mod ham.

Men nu kan spillerne ånde lettet op, for onsdag eftermiddag trak Peter Hyballa sig fra klubben. Det skriver Esbjerg på sin hjemmeside.

Direktør Brian Bo Knudsen følger Hyballa ud af døren sammen med assistenttræner Maik Drzensla og fysisk træner Robin Adrienssen.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Danmark har rundet 100.000 grønne biler på vejene

Der ruller nu over 100.000 el- og hybridbiler rundt på de danske veje.

Helt præcis er antallet af indregistrerede el-, brint- og hybridbiler, hvor sidstnævnte både har el- og forbrændingsmotor, nu oppe på 100.214, og det vækker begejstring hos Thomas Møller Sørensen, der er branchedirektør for Bilbranchen i Dansk Industri.

»Det er lidt af en mærkedag og en vigtig milepæl, at vi nu runder de seks cifre. Det kunne for blot få år siden virke helt utopisk, da man nærmest ikke kunne se det i bilstatistikkerne. Når danskerne i dag kommer ud til bilforhandlerne, har de simpelt hen fået et markant større udbud af grønne biler end for blot et-to år siden,« siger han.

Læs hele historien her.

Huspriserne fortsætter op: Professor afblæser ikke behov for indgreb

Der er tegn på, at den voldsomme prisfest på boligmarkedet er ved at klinge af til mere beherskede prisstigninger.

Men det får ikke en af de centrale fortalere for at dæmpe boligmarkedet med politiske indgreb til at afblæse risikoen og dermed behovet for et indgreb eksempelvis over for afdragsfrihed.

»Det er et positivt tegn i forhold til, at vi måske undgår en ophedning af boligmarkedet. Men er det tilstrækkeligt til at afblæse, at vi har en kritisk situation på boligmarkedet? Det er mere tvivlsomt. Du får ikke mig til at sige, at vi nu lander blødt, og at vi ikke behøver at bekymre os mere om, hvordan boligmarkedet udvikler sig,« siger Svend Erik Hougaard Jensen, der er økonomiprofessor ved Copenhagen Business School.

Læs hele historien her.

Københavns Lufthavn med gigantisk underskud: »Men det ser ud til at lysne«

Coronapandemien har været særligt hård ved luftfartsbranchen, og det afspejler sig også i dagens regnskab fra Københavns Lufthavn.

Onsdag middag præsenterede selskabet bag Danmarks største lufthavn regnskabet for første halvår af 2021. Lufthavnen havde et underskud før skat på 851 millioner, hvilket skyldes det begrænsede antal passagerer, der har bevæget sig gennem lufthavnen.

»Krisen har ramt luftfarten ualmindeligt hårdt – og vi er bestemt ikke ude af den endnu. Men det ser ud til at lysne,« udtaler direktør Thomas Woldbye i en pressemeddelelse.

Læs historien her.

Volvo kan ikke gøre biler færdige og stopper produktionen

Den svenske bilproducent Volvo Cars stopper fra onsdag produktionen på sin fabrik i Torslanda, fordi det er umuligt at gøre bilerne færdige.

Årsagen er ifølge Sveriges Radio mangel på komponenter. Det samme problem har ramt en række af Volvos internationale konkurrenter, som har måttet lukke fabrikker i også længere perioder.

Læs historien her.

Google blokerer for målrettede annoncer mod børn og unge

Google begynder nu at blokere for alle annoncer, som går målrettet efter børn og unge under 18 år.

Internetgiganten, der lever af annoncer, vil som standard slå placeringshistorikken fra, som bruges til at spore, hvor man befinder sig, ud fra geografiske data.

Derudover vil der blive blokeret for flere typer af annoncekategorier end hidtil for brugere op til 18 år, så man ikke længere kan målrette annoncer ud fra alder, køn og interesser.

Læs historien her.