Business-Update: Østrigsk familiefirma sluger Burger King i Danmark og resten af Norden

Berlingskes businessredaktion guider dig til fredagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Burger Kings restauranter i Skandinavien, både de direkte ejede og franchise-restauranterne, bliver nu overtaget af et østrisk familieejet holdingselskab. Her er Burger Kings logo dog fotograferet ved en restaurant tæt på Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benoit Tessier/Ritzau Scanpix

Godeftermiddag og velkommen til tirsdagens opdatering på dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Hvis du ikke allerede har bemærket det, er dagens største erhvervsnyhed formentlig, at en dansk industrigigant, Grundfos, har fået ny topchef, og ikke en hvilken som helst af slagsen. Det er nemlig Poul Due Jensen, barnebarnet af selskabets grundlægger, der overtager roret i selskabet.

Der er dog også sket andet. Vi begynder i burgerverdenen.

Østrigsk familieselskab sluger Burger King i Danmark og resten af Norden

Det østrigske familiejede holdingselskab Ring International Holding AG har overtaget Burger King Scandinavia fra den norske ejer, Umoe Restaurants. Det oplyser Burger King Scandinavia i en pressemeddelelse tirsdag.

Transaktionen omfatter de 128 fuldt ejede restauranter. Burger King Scandinavia driver 272 restauranter på tværs af Norge, Sverige og Danmark.

Intet vil dog ændre sig for kunderne, forsikrer burgerkædens skandinaviske direktør.

»Whopper-elskere over hele Skandinavien kan fortsat få den burger, de elsker. Salget påvirker ikke den daglige drift af restauranterne, som fortsætter med at servere flammegrillede burgere til vores gæster, fuldstændig som de er vant til,« lyder det fra Rune Sandvik, CEO i Burger King Scandinavia AS i pressemeddelelsen.

Umoe Restaurants, der også ejer rettighederne til kæder som Peppes Pizza og Starbucks i Norden vil fortsat samarbejde med Burger King Scandinavia gennem et fælles servicepartnerskab.

Ring International udvikler og promoverer virksomheder på tværs af en række industrier og geografiske områder.

Burger King har cirka 9.000 ansatte i Skandinavien.

Bank brød loven i forsøg på at slippe af med betalingsvirksomhed

Arbejdernes Landsbank brød loven, da den forsøgte at slippe af med betalingsfirmaet Clearhouse ved at opsige selskabets konto. Det gjorde banken, fordi den frygtede, at Clearhouse ikke levede op til hvidvaskreglerne.

Det skriver Børsen på baggrund af en afgørelse fra Konkurrenceankenævnet, som er offentliggjort tirsdag.

Ankenævnet stadfæster to afgørelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som tidligere har slået fast, at de vilkår, Arbejdernes Landsbank opstillede, var diskriminerende over for et bestemt betalingsinstitut.

»Uden adgang til en banks betalingskontotjenester kan betalingsinstitutter ikke eksistere og deltage i konkurrencen med blandt andet bankerne om at levere de bedste betalingstjenester til virksomheder og forbrugere. Det er det, betalingslovens paragraf 63 handler om,« forklarer Bitten Thorgaard Sørensen ifølge Børsen.

Ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank Gert Jonassen har ifølge Børsen tidligere forklaret, at banken var bange for ikke at leve op til hvidvaskforpligtelserne, såfremt man beholdt betalingsinstituttet som kunde.

De to regelsæt strider dog ikke mod hinanden, skriver ankenævnet ifølge Børsen.

Vestager: Vi skal føre an i kampen mod Google, Facebook og Apple

Det amerikanske justitsministerium har for nylig lagt sag an mod verdens største søgemaskine, Google, for at misbruge sit monopol til at skade konkurrenterne.

Udviklingen bør give Europa nyt blod på tanden til på ny at tage kampen op mod verdens største teknologiselskaber, mener EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, ifølge Finans.dk.

»Det er vigtigt, at Europa skubber på, så vi får flyttet grænserne en gang til i håbet om, at andre lader sig inspirere af det, så vi får en verden, hvor der er tillid til det, der foregår digitalt,« sagde Margrethe Vestager ifølge Finans på et pressemøde i København mandag.

Grundfos får ny topchef: Arvingen tager over

Skulle du ikke have haft tid til at læse om Grundfos’ nye topchef, kommer her et hurtigt overblik over de vigtigste historier.

Berlingske har vi talt med Poul Due Jensen, der nu træder ud af sin farfars og fars skygge, og selv tager tøjlerne i den midtjyske virksomhed, der har godt 18.000 ansatte. Han kan blandt andet fortælle, at hans far ikke helt overraskende er superstolt.

Og vil du høre det fra hestens egen mund har Børsen talt med Grundfos’ nestor, Niels Due Jensen, der kan fortælle, at han blev taget med på råd om ansættelsen. Børsen har også haft fat i Grundfos’ hidtidige topchef, Mads Nipper, som forklarer, at han »havde set det komme«.

Her er fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Det hele begyndte i en kælder i 1999 – nu har konceptet taget mange med storm

I slutningen af 1990erne lagde Stefan Plenge kimen til det, der senere skulle udvikle sig til Nemlig.com. Nu har corona ramt Danmark, og det har givet Nemlig.com et skub yderligere i retning af succes.

Læs historien om Nemlig.coms succes fortalt af Berlingskes journalist Jonas Ingvardsen.

Kilder: Danske Bank-ansatte fulgte hemmelig instruks om højere Home-salær

Danske Bank har hidtil nægtet, at en kontroversiel instruks til ansatte har ramt kunderne økonomisk. Det afviser to tidligere centralt placerede ansatte dog: Instruksen var kendt og blev fulgt. De har begge oplevet, at kunder kom til at betale overpriser i bolighandler med Home. Banken ændrer nu forklaring.

Det skriver Berlingskes gravergruppe med journalisterne Eva Jung, Michael Lund og Lars Nørgaard Pedersen.

Et flertal i Folketinget vil frigive alle danskernes feriepenge: Det kan du få udbetalt

Regeringen vil vente med udbetalingen af de sidste to ugers feriepenge, men et flertal i Folketinget ønsker, at feriepengene skal udbetales til danskerne nu.

Berlingske-journalist Kalle Kehlet har set på, hvor meget du vil kunne få udbetalt.

Træder ud af fars og farfars skygge: »Min far er superglad og superstolt«

Det hører til sjældenhederne, at tredje generation overtager ansvaret for den daglige ledelse af en stor dansk eksportvirksomhed af Grundfos’ størrelse.

Men det gør 48-årige Poul Due Jensen, der tirsdag morgen blev præsenteret som ny koncernchef i den virksomhed, hans farfar stiftede i 1945. I en verden, hvor arv, pligt og magt spiller en stor rolle, lægger Poul Due Jensen ikke skjul på, at han føler sig godt rustet til opgaven, som han har drømt om at overtage meget længe.

Sådan indleder undertegnede dagens interview med den nyslåede topchef.