Business-Update: Nye coronavacciner baner vejen for en revolution mod virus og kræft

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

De nye coronavacciner kan medføre en revolution i kampen mod flere sygdomme, mener virologer ifølge Børsen. Foto: (Ritzau/Scanpix / EPA / MARTIN JOPPEN / SANOFI) Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN JOPPEN / SANOFI / HANDOUT

God eftermiddag og velkommen til mandagens Business-Update, hvor vi blandt andet skal forbi historien om, at Nørrebro Bryghus har indgået partnerskab med en kendt dansk popduo for at udvide forretningen til resten af Danmark.

Vi starter dog med en positiv historie om de nye vacciner mod coronavirus.

1. Nye cor­o­na­vac­ci­ner er ikke som an­dre vac­ci­ner – og de ba­ner vej­en for en re­vo­lu­tion mod fle­re vira og kræft

Hvis det lykkes for medicinalselskaber som Pfizer, Biontech, Moderna og Curevac at få godkendt deres coronavacciner, vil det ikke blot være et gennembrud i kampen mod coronavirussen – det vil også være en blåstempling af en helt ny måde at lave vacciner på, som kan redde liv, længe efter at pandemien ebber ud. Det skriver Børsen.

Vaccinerne fra de fire selskaber bruger nemlig en nyskabende metode til at sørge for, at immunforsvaret danner de antistoffer, der skal beskytte mod coronavirussen. En metode, der er baseret på RNA – et genetisk materiale i familie med DNA.

Og hvis den metode viser sig at virke, lover det godt for kampen mod fremtidige vira, bakterier, mutationer og endda sygdomme som kræft. Det fortæller Ali Salanti, der er vaccineforsker, professor på Københavns Universitet og medstifter af firmaet Adaptvac, der udvikler en coronavaccine sammen med Bavarian Nordic.

»Den primære fordel er, at man med RNA kan udvikle en vaccine hurtigt og billigt. Man kan lave en prototypevaccine i et laboratorie på en uge. Det er virkelig nemt,« siger Ali Salanti til Børsen.

2. Rekordmange forlængelser af løbetid på boliglån

Boligejerne forlænger i stigende grad løbetiden på deres lån. Dermed afdrager de markant mindre. Det skriver Finans.

Seks ud af ti har nu en restløbetid på 25-30 år. Af dem er halvdelen udbetalt de to seneste år, og der er i alle tilfælde tale om 30-årige lån, skriver Nationalbanken i en ny analyse. Der er en nogenlunde lige fordeling af nye lån og konverteringer af eksisterende lån.

Ved at forlænge løbetiden falder den månedlige ydelse, men der vil ikke blive afdraget særligt meget i de første år. Det skyldes, at lån med fast rente er såkaldte annuitetslån, der er kendetegnet ved lave afdrag og højere rentebetalinger i begyndelsen.

I den periode vil udgifterne til renter være større en afdraget. Boligejerne bliver dog til dels sikret en vis afdragsbetaling, da renterne er så lave, som de er nu.

3. Infernal skal sparke gang i forretningen hos Nørrebro Bryghus

Nørrebro Bryghus har i en lang årrække kæmpet med haltende økonomi og rød bundlinje. Nu bliver et nyt partnerskab med en af landets mest kendte popgrupper Infernal startskuddet til en satsning, der på sigt skal gøre bryghuset fra Ryesgade til en landsdækkende ølforretning. Det skriver Børsen.

»Det er klart, at vi ser muligheder i at samarbejde med nogle, som er kendte fra København til Skagen og som står for gode oplevelser og højt humør,« forklarer direktør for selskaberne Nørrebro Bryghus og Baldersbrønde Bryggeri, Martin Thomsen, til Børsen.

Samarbejdet materialiserer sig i første omgang i form af to limited edition-øl under navnet »Infernøl«, der er brygget i samarbejde med duoen bag Infernal, Lina Rafn og Paw Lagermann. Derudover er der planer om et særligt online øl- og musikevent i januar, og når landet igen åbner op, kan der være flere arrangementer i støbeskeen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business

1. Blå politikere kritiserer regeringens skiftende udmeldinger om erstatning

»Uholdbart«, »ikke særlig velovervejet« og »usammenhængende«.

Sådan lyder kritikken nu af regeringens skiftende udmeldinger om danske minkavleres mulighed for at få erstatning. Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance mener, at regeringen skulle have været langt hurtigere til at sikre minkavlerne fuldstændig erstatning.

Læs hele den interessante historie om minksagens efterspil fra Sebastian Persson her.

2. Fuld fart på boligmarkedet: Hussalg slår rekord i København

Boligmarkedet er fortsat brandvarmt. Huspriserne steg med 3,3 procent fra andet kvartal til tredje kvartal 2020, mens priserne på lejligheder skød i vejret med 3,8 procent i samme periode. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Læs nyheden om det københavnske boligmarked fra Søren Martin Olsen her.

3. Kritik af ensidig overbudspolitik om antal elbiler: »Vi bryster os af at være et grønt foregangsland, men her er vi håbløst bagud«

Med et tilsyneladende ensidigt fokus på det ene eller det andet antal grønne biler lader der til at være gået overbudspolitik i at vise sig som grøn, grønnere, grønnest, mens politikerne har glemt alt om, at målet reelt må være at have så få biler på de danske veje i 2030 som overhovedet muligt.

Sådan lyder opråbet fra landets største delebilstjenester, Dansk Erhverv samt en fremtidsforsker.

Læs Jonas Rimer Hansens histore her.

4. Energiselskabet Ørsted får medhold fra Højesteret – familien taber eneret på navnet

Det grønne erhvervseventyr Ørsted, der skiftede navn fra Dong Energy, får medhold fra Højestret i navnestriden med syv efterkommere af den afdøde videnskabsmand H.C. Ørsted. Energiselskabet kan derfor fortsat gå under navnet Ørsted.

Læs nyheden fra Sara Hodzic her.

5. Corona og høje boligpriser skubber københavnere ud – i provinsby kommer syv ud af ti købere fra hovedstaden

I Ringsted har de ansatte i ejendomsmæglerkæden Estate travlt. Rigtigt travlt. Hen over sommeren og efteråret er der sket en markant stigning i antallet af københavnere, der ønsker at skifte den lille lejlighed ud med et parcelhus i provinsen.

Læs Søren Martin Olsens historie her.

LÆS MERE