Business-Update: Ny storbank sænker grænsen for negative renter for privatkunder

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Velkommen til dagens Business-Update. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-Update, der sender dig opdateret og velinformeret hjem fra arbejde.

Her er de største historie inden for erhvervsliv og økonomi netop nu. God læselyst.

Vismændene er kommet i bedre økonomisk humør

De økonomiske vismænd er i dag kommet med deres tredje bud på, hvordan økonomien påvirkes af coronakrisen. Og denne gang er optimismen steget, skriver Berlingske.

Vismændene vurderer nu, at vi får en nedgang i vores BNP på 3,6 pct. i år, mens næste år vil byde på en pæn genopretning med en vækst på 3,8 pct.

Hvis prognosen holder stik, vil 2020 stadig blive det værste år i dansk økonomi siden finanskrisen, selvom vismændenes forrige rapport fra juni var endnu mere dyster, da de dengang forventede et dyk i den danske økonomi på 4,4 pct. i år.

Den stigende optimisme skyldes i høj grad, at tilbageslaget i foråret var midlere end frygtet. Prognoserne er dog fortsat behæftet med stor usikkerhed, da det afhænger af smittens fortsatte udvikling.

Desuden forventer vismændene en stigning i huspriserne, hvilket kan være til stor glæde for boligejerne. Læs mere om det her. Og så kommer overvismand Carl-Johan Dalgaard med en klar opfordring til regeringen:

»Regeringen bør så vidt muligt reducere den usikkerhed, husholdningerne og virksomhederne står over for. Det kan ske ved at fremlægge en plan for, hvilke konkrete værktøjer der kan tages i anvendelse under forskellige smitteforløb,« siger han.

Læs historien her.

Supermarkeder drukner i pakker fra onlinesalg

Coronakrisen har kun fortstærket en i forvejen hastigt stigende tendens: Onlinesalget i detailbranchen stiger, og det giver travlhed i bl.a. transportsektoren, men også i de mange dagligvarekæder, hvor pakkerne ofte kan afhentes. Det skriver Finans.

Problemet er ifølge informationsdirketør i Coop, Jens Juul Nielsen, at det er en service, som supermarkederne ikke tjener ret meget på. Derfor kan det blive nødvendigt at revurdere konceptet.

»Samlet udleverer vi årligt nu et tocifret million antal pakker. Det kan både plads- og medarbejdermæssigt være en udfordring. Derfor vil vi i koncernen gennemgå alle de aftaler, som vi har. Og kan ende med, at vi kommer til at skære i antallet af pakkeudbydere, som vi samarbejder med, « siger Jens Juul Nielsen til Finans.

Ny storbank rykker grænsen for negative renter

Fra 1. januar skal private kunder i Nykredit med mere end 250.000 kr. på kontoen betale negative renter på deres indlån, skriver Børsen.

Det skyldes bl.a., at Nykredit som bank skal betale negative renter til Nationalbanken for at have pengene stående der.

»Vi har i nogen tid haft negative renter på privat- og erhvervskunders indeståender over et vist beløb. Det skyldes blandt andet, at vi som bank skal betale negative renter til Nationalbanken for at have penge stående der,« siger bankdirektør Henrik Rasmussen til Børsen.

Sanjay Shah klar til at rejse til Danmark

I et yderst sjældent interview med den britiske finansmand Sjanjay Shah, fortæller han til Børsen, at han er klar til at rejse til Danmark til straffesagen, hvis han ender med at blive tiltalt i sagen om udbytteskat, hvor der er påstået svindel for 12,7 mia. kr., hvor han i flere år har været hovedmistænkt.

Shah fastholder, at han blot har udnyttet et hul i loven, og siger således til Børsen:

»Jeg fortryder intet. Jeg ville gøre det hele igen.«

Desuden drøftes muligheder for en dansk fængselsstraf, hvilket ikke lader til at skræmme Shanjay Shah, som tidligere har forklaret, at dansk politi har stillet ham en fire års fængsel i udsigt, hvis han tilstår og medvirker til opklaringen:

»Jeg har sagt fire år, for det er straffen, men med god opførsel afsoner man normalt 70 pct. af tiden. Det vil faktisk være godt. Jeg vil sidde i fængselscellen og kan ikke drikke eller ryge. Jeg vil kunne dyrke motion hver dag. Det vil sikkert forlænge mit liv med tre år, så for mig vil den tid ikke koste noget,« siger han, men nægter sig fortsat skyldig.

Læs resten af interviewet her.

Amerikanske vælgere går imod Trumps økonomiske politik

Financial Times skriver i dag, at en meningsmåling viser, at præsident Donald Trumps håndtering af den amerikanske økonomi nærmere er til skade end gavn i genopretningen efter coronakrisens første halve år.

Kun få uger før vælget lyder det således, at 46 pct. mener, at Trumps økonomiske politik rent faktisk har skadet økonomien.

Det står over for 44 pct., som mener, at præsidentens politik har hjulpet økonomien, og det er dermed første gang i år, at flere mener, der har været større skade end gavn.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Brandfare i batterier: Store mærker kalder titusindvis af elbiler tilbage

Ford, Hyundai, BMW og andre bilproducenter slås nu med samme brandfare, som i årevis har plaget mobil- og PC-producenter – og medførte flyveforbud for Boeings 787 Dreamliner-fly. Det skriver Thomas Breinstrup.

Læs historien her.

2. Kæmpe kødkrig i Europa: Du må ikke kalde en vegetarburger for en rigtig burger

Det skal være slut med at bruge traditionelle kødbetegnelser om veganske og vegetariske produkter, mener de europæiske kødproducenter. Det skriver Jonas Ingvardsen.

Læs historien her.

3. Fransk hidsigprop og mediesky græker i spurtopgør om verdens vigtigste vaccine

To europæiske topchefer har taget hul på en regulær slutspurt i kampen om at komme først med en coronavaccine, der kan blive en af de vigtigste vacciner i verdenshistorien. Mød den temperamentsfulde franske topchef Stéphane Bancel fra biotekselskabet Moderna og hans langt mere afdæmpede græske modsætning Albert Bourla fra Pfizer, der i bedste fald kan gøre en ende på det globale coronaudbrud. Det skriver Thomas Mikkel Mortensen.

Læs historien her.

4. »Katastrofal« regel tæt på at tage livet af hendes forretning: Nu tager hun afstand fra regeringens »mavefornemmelser«

Charlotte Eberhards hotel blev hårdt ramt af seksdagesreglen, og derfor mener hun, at det er decideret »farligt« for erhvervslivet, når regeringen indfører restriktioner uden sundhedsfagligt belæg. Det skriver Jonas Ingvardsen.

Læs historien her.

5. Sverige forbyder Huawei i nye 5G-mobilnet

Alt mobiludstyr fra kinesiske producenter skal fjernes fra infrastrukturen inden 2025. Det skriver Thomas Breinstrup.

Læs historien her.