Business-update: Ny byggekæde i Danmark varsler priskrig

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Byggemarkederne i Danmark, som her Silvan, får ny konkurrence.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Lüthcke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til mandagens Business-update her fra Berlingske, hvor vi som vanligt har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet denne eftermiddag.

Vi har i dag fokus på det aftagende prispres, Carlsbergs exit fra Rusland og en ny byggemarkedskæde i Danmark.

Meget tyder på, at prispresset er stoppet

Det danske erhvervsliv er fortsat plaget af høje prisstigninger, men noget tyder på, at prispresset har toppet i denne omgang. Det skriver Finans, efter at Danmarks Statistik har offentliggjort tal for udviklingen i producent- og importpriser i juli.

Producentpriserne lå i juli 35 procent over niveauet fra samme måned sidste år, mens importpriserne i samme periode er steget med 19,9 procent.

For producentprisindekset er der tale om tredje måned i træk, hvor stigningen er faldet i tempo. For importpriserne er der tale om et fald, efter at de nåede det højeste niveau nogensinde registreret i juni.

»Selvom det naturligvis er positivt, at inflationen i producent- og importpriserne ikke længere tiltager måned for måned, er der desværre tale om små fald fra et ekstremt højt niveau,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Carlsberg-topchef sætter ord på russisk exit

Carlsberg satte 28. marts hele sin omfattende russiske milliardforretning til salg efter fem tumultariske uger. Nu åbner topchef Cees 't Hart over for Børsen op om det juridiske og finansielle puslespil, der skulle falde på plads frem mod beslutningen om at forlade Rusland.

»Jeg ved, at udefra set var der nogle, som følte, 'hvorfor reagerer de ikke med det samme og trækker sig ud af Rusland'? Men det er markant mere komplekst, end hvis du blot eksporterede til Rusland,« hedder det fra Cees 't Hart.

Beslutningen om at trække sig ud af Rusland er en af det mest omfattende beslutninger en vestlig virksomhed har truffet i forbindelse med krigen i Ukraine. For meget få selskaber i verden – hvis nogen – har de finansielle konsekvenser ved Ruslands invasion af Ukraine været større end for Carlsberg. Igennem tre årtier har meget håb og endnu mere smerte samt knuste vækstdrømme klæbet til Carlsbergs russiske marked.

Priskrig på vej: Ny byggemar­kedskæde åbner i Danmark

Byggekæderne i Danmark kan være på vej mod priskrig, efter den svenske børsnoterede koncern Byggmax har meldt sin entré med sin første butik under eget brand i Vejle. Det skriver Børsen.

Byggmax er en stor spiller i Sverige med over 120 butikker og har desuden aktiviteter i Norge og Finland. Nu er tiden for alvor kommet til at tage markedsandele på det danske marked. Kæden vil åbne 25 butikker inden 2025.

Ifølge kædens landechef for Danmark, Mikael Bengtsson, er der ingen tvivl om, hvordan svensken skal kapre markedsandele fra konkurrenter som Bauhaus, Jem & Fix og Silvan.

»Det er ganske enkelt. Vi scanner markedet hele tiden og kigger på priser, så vi ved, hvor vi skal ligge. Vi er gode til at have lave priser. Det er en tilgang, vi har kørt med i 30 år, og det er vores mål at fortsætte med det i Danmark. Vi får flere kunder, fordi vi har en lav pris. Det betyder, at kunderne kommer til os i lavkonjunktur og fortsætter med at handle hos os under højkonjunktur,« siger Mikael Bengtsson.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Techverdenens storladne pengemand har tjent og tabt milliarder på at investere. Nu skammer han sig.

I årevis lod Masayoshi Son millioner og milliarder flyde i jagten på fremtidens vindere som verdens største investor i techverdenen. I årevis blev han også anklaget for at puste til en techboble, der skruede værdien på privatejede unicornselskaber op i ballonstørrelse. Nu skammer han sig over milliardtab på sine enorme investeringsfonde, Vision Funds. Men han har prøvet det hele før.

Læs mere her.

YouTube gør klar til at lancere streamingtjeneste

Google-selskabet YouTube vil bruge sin styrke og sit enorme brugertal til at oprette en ny onlinebutik, hvorigennem man kan købe streamingabonnementer, som så kan ses i de vidt udbredte og dermed velkendte YouTube-omgivelser. Flere streamingtjenester hæver nu prisen. Læs mer her.

Mange flere reklamer er på vej ind på din iPhone og iPad

Apple vil udvide sit annoncesalg betydeligt. Det betyder, at køberne af Apple-udstyr fremover skal forvente at se annoncer langt flere steder end i dag.

Læs mere her.

Tidligere Danske Bank-formand får ny titel hos konsulenthus

Karsten Dybvad, der tidligere på året trådte tilbage som formand for landets største bank, har fået en ny titel at tilføje til cv'et.

Læs mere her.

Spilbranchen presses af virkelighedens krise

De store aktører i spilverdenen melder om faldende salg og vigende tidsforbrug på spil, fordi den økonomiske krise tvinger mange til at skære ned på forbruget.

Læs mere her.