Business-update: Nordeas chef har en månedsløn på 1,14 mio. kr.

Berlingskes businessredaktion guider dig til fredagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Månedslønnen for Frank Vang-Jensen, topchef i Nordea, er netop blevet offentliggjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til business-update denne solrige mandag, som også er årets første forårsdag.

Som altid samler vi de vigtigste erhvervshistorier netop nu, hvor vi i denne omgang blandt andet skal forbi en børsnotering og boligsalg.

Men vi begynder med en startup, der nu indtager pladsen som Europas mest værdifulde.

Svensk startup brager frem

Der er fart på den svenske betalingstjeneste Klarna. Techfirmaet har rejst én milliard dollar, hvilket værdisætter selskabet til 31 milliarder dollar, skriver Bloomberg.

Derfor har Klarna rejst tre gange så mange penge som ved sidste investeringsrunde, der gør firmaet til Europas mest værdifulde startup.

Klarna er kendt for konceptet »køb nu – betal senere«. Den har 90 millioner brugere på verdensplan.

Februar måned skriver historie hos EDC

Landets største ejendomsmæglerkæde, EDC, melder om en 59 procents stigning i boligsalg i februar, som kun marginalt bliver overgået af juni i 2020.

Det skriver Finans.

Derfor skrives der historie hos EDC, da februar gøres til den næstbedste måned nogensinde for ejendomsmæglerkæden.

»Det er helt usædvanligt, at vi ser sådan et salg i en vintermåned, hvor vi ejendomsmæglere ellers har den roligste periode. I en normal februar ligger vi ti procent under gennemsnittet af årets øvrige måneder,« lyder det fra Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC i pressemeddelelsen.

Hvis man tager højde for, at der kun var 28 dage i februar i år mod 30 dage i juni 2020, så er det dog februar måned, som er bedst.

Danske Bank-topchef får lidt mere i løn end Nordeas topchef

Den øverste chef i Nordea, Frank Vang-Jensen, kan se tilbage på en månedsløn på 1,14 millioner kroner i 2020, skriver Børsen. Det bliver en årsløn 13,6 millioner kroner uden bonus, 18,57 milioner kroner med bonus.

Det fremgår af Nordeas fulde årsrapport, som netop er blevet offentliggjort.

Dog overgår topchefen ikke sin kollega i Danske Bank. For den hollandske topchef for Danske Bank, Chris Vogelzang, modtog i alt 18,7 millioner kroner sidste år.

Trustpilot vil ind på børsen i London

Danske Trustpilot vil børsnoteres i London og i samme ombæring rejse lidt over 300 millioner kroner i forbindelse med børsnoteringen.

Børsen har interviewet topchefen efter annonceringen.

»Det er kæmpestort. I dag annoncerer vi vores planer om at gå på børsen i London, og det gør vi for at accelerere vores mission om at skabe mere tillid mellem forbrugerne og virksomhederne i internetøkonomien,« siger Trustpilots stifter og topchef, Peter Holten Mühlmann, da Børsen fanger ham på telefonen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Trustpilots børsnotering kan sende den danske komet op i prestigefyldt luftlag: »Så kan jeg slet ikke forestille mig, hvor vi er om ti år«

Mandag morgen blev det offentliggjort, at danske Trustpilot vil på børsen i London. Dermed træder endnu en dansk iværksætterkomet ind på den helt store scene, når virksomheden jagter omkring 300 millioner kroner i børsnoteringen. Trustpilots stifter og administrerende direktør kalder børsnoteringen en milepæl.

Læs Sebastian Perssons historie her.

2. »Det har været den længste vinter i Kaufmanns historie« – i dag slår mere end 100 års herreekvipering igen dørene op på Strøget

I Kaufmanns mange årtier gamle butik på Strøget i København var stemningen mandag morgen munter. Genåbningen er tiltrængt, for coronakrisen har været med til at lukke tre butikker, og seneste regnskab bød på første underskud i syv år.

Læs Eva Jung og Thomas Lekfeldts artikel her.

3. Midt i coronakrisen er kronen den stærkeste i fire år – nu kan virksomhedernes momsbombe styrke den yderligere

Voldsomme aktiedyk i starten af coronakrisen satte kronen under pres, men siden er udviklingen vendt, og kronen er blevet stærkere. Virksomhedernes indbetaling af udskudt moms mandag kan styrke den yderligere.

Læs Frederik M. Juels historie her.

4. Nephew-guitarist og iværksætter Kristian Riis åbner op: Her er nøglen til succes i musikverdenen

Kristian Riis er ikke blot guitarist i rockbandet Nephew. Han står også bag et fællesskab i Los Angeles, som skal hjælpe nordiske musikere til kommercielt gennembrud. Her fortæller han om sine karrierevalg og kommer med sit bedste budskab til talenter, der gerne vil nå til tops.

Læs Nikolai Steensgaards artikel her.

5. Udenrigsministeren og Mærsk bakker op om Bill Gates' klimaplan: »Det her er ikke længere bare et regeringsprojekt«

Det kan kun lykkedes at nedbringe CO2-udledningen, hvis der bliver skabt et tættere samarbejde mellem private virksomheder og myndighederne. Nu skal de danske forsøg på at involvere den private sektor udbredes til andre lande, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Mærsk bakker op men opfordrer til, at tankerne gøres konkrete.

Læs historien fra Lasse Friis her.