Business-update: Mindst 180.000 danskere risikerer store huslejestigninger

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Bor man til leje hos en privat udlejer, er der risiko for, at huslejen bliver skruet markant i vejret. For en familie i København kan det løbe op i en ekstraregning på 27.000 kroner om året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update her på Berlingske, hvor vi som altid har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet lige nu.

Der er dårligt nyt til tusinder af lejere, som kan have udsigt til betydelige huslejestigninger. Hos Lundbeck er der så store forventninger til et nyt lægemiddel til forebyggelse af migræne, at medicinalgiganten netop har opjusteret forventningerne til 2022.

Men vi begynder med en tur i Københavns Lufthavn, hvor direktøren varsler, at han ønsker at hæve de takster, flyselskaberne betaler for at benytte lufthavnen.

Københavns Lufthavn hæver taksterne efter kriseår

Det har været en travl sommer i Københavns Lufthavn med masser af passagerer og fyldte fly. Og efter mere end to år med krise og dyk i trafikken, som ingen troede muligt, er der spirende optimisme hos Thomas Woldbye, administrerende direktør i Københavns Lufthavne A/S, skriver erhvervsmediet Finans.

»Vi prøver mentalt at lægge krisen bag os efter en god sommer, som fungerede godt. Nu slår vi en streg i sandet og kan begynde at tale om fremtiden for lufthavnen, som ikke har været på dagsordenen i meget lang tid. Vi kan ikke blive ved med at tale om krise, for det bliver folk demotiverede af,« siger han til Finans.

Direktøren henviser til, at trafiktallene har haft pil op, og at omkring 80 procent af passagererne var tilbage i juli i forhold til samme periode i 2019 før pandemien. Han forventer derfor, at den europæiske flytrafik fortsat styrkes i år i forhold til 2021.

Til gengæld halter det stadig med den oversøiske trafik, da antallet af passagerer stadig kun er på 58 procent sammenlignet med før covid-19. Særligt trafikken til Asien går det langsomt med at få tilbage på sporet.

For at holde driften i gang og foretage de nødvendige investeringer har Københavns Lufthavn de seneste år lånt 2,2 milliarder. Og den gæld skal nu afvikles, samtidig med at der skal være økonomi til at investere i den videre udvikling, forklarer Thomas Woldbye til Finans. Derfor ønsker han at få hævet priserne for at benytte lufthavnen i den takstaftale, der er indgået med flyselskaberne og løber frem til 2023.

Lundbeck opjusterer med udsigt til lancering af migræne­middel

Medicinalgiganten Lundbeck opjusterer nu sine forventninger til 2022. Selskabet forventer nu en omsætning mellem 17,2 og 17,7 milliarder kroner mod tidligere mellem 16,7 og 17,3 milliarder kroner, mens EBIDA-resultatet er opjusteret fra mellem 4 til 4,4 milliarder kroner til mellem 4,2 og 4,5 milliarder kroner. Det skriver Børsen.

Lundbeck hæver også forventningerne til driftsoverskuddet, der nu lyder på 2,4-2,7 milliarder kroner mod en tidligere forventning på 2,2-2,6 milliarder kroner, oplyser Lundbeck i en selskabsmeddelelse.

»Lundbecks omsætning er drevet af et positivt momentum i de strategiske brands Abilify Maintena, Brintellix/Trintellix, Rexulti og Vyepti,« skriver Lundbeck i meddelelsen og tilføjer, at omsætningen drager yderligere fordel af en favorabel vekselkurs over for dollaren i første halvdel af 2022.

Selskabet venter ligeledes, at resultatet vil blive påvirket af en acceleration i investeringerne i den globale lancering af lægemidlet Vyepti til forebyggelse af migræne.

Store huslejestigninger kan ramme tusinder af lejere

Der er rigtig god grund til at tjekke lejekontrakten en ekstra gang, hvis man bor til leje hos en privat udlejer. Mindst 180.000 danskere risikerer ifølge Lejernes Landsorganisation at få sat deres husleje markant op, skriver TV 2.

Hos nogle er der måske allerede blevet skruet op for huslejen, mens en del har udsigt til at få en ubehagelig overraskelse til nytår. Årsagen er den skyhøje inflation, da der i mange lejekontrakter står, at huslejen kan reguleres efter de generelle forbrugerpriser.

Ifølge TV 2 kan en familie i København eksempelvis risikere at skulle betale 27.000 kroner mere i husleje på et år. Det kan dermed blive en dyr omgang for mange danskere, fortæller blandt andre Jørgen Dyrholm Jensen, som er driftsleder ved Danske Lejere.

»Det er blevet et voldsomt problem, som rammer en masse mennesker. Det her går galt,« siger han til TV 2.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Nu er alt på plads – 4. oktober forsvinder en af Danmarks største virksomheder
Maersk Drilling var engang et af de mest indtjenende forretningsområder i A.P. Møller - Mærsk. Men nu bliver Mærsk-skiltene pillet ned og hovedkontoret rykket til Houston.

Læs historien her.

2. Dansk aktiedarling mister fire milliarder kroner i værdi
Fire milliarder kroner. Så meget er der blevet barberet af Bavarian Nordics markedsværdi de seneste to dage, hvor aktien er dykket cirka 15 procent. Det danske biotechselskab har ellers været en sand investorfavorit over de seneste måneder og er selv efter den nuværende nedtur oppe med 26 procent i år.

Læs historien her.

3. Central ECCO-butik i Indre By udsat for hærværk: Rød maling ud over entreen
ECCO i Købmagergade i København blev tirsdag morgen offer for hærværk, da butikkens indgangsparti blev overhældt med rød maling. Det sker, efter at selskabet siden Ruslands invasion i Ukraine har valgt at fortsætte sine aktiviteter i Rusland.

Læs historien her.

4. Mikkellers topchef stopper med øjeblikkelig virkning
Knap to år nåede Kenneth Madsen at være topchef i Mikkeller, før samarbejdet sluttede efter en »gensidig aftale« mellem ham og den øvrige ledelse. Det fremgår af en selskabsmeddelelse.

Læs historien her.

5. Netflix-satsning på spil går rigtigt skidt – nu er forstærkning på vej
Mindre end én procent af streaminggigantens brugere spiller de spil, som for et år siden blev en del af abonnementet for at få dem til at blive ved med at betale hver måned. Nu bliver antallet af spil fordoblet på et tidspunkt, hvor endnu én million har opsagt Netflix.

Læs historien her.