Business-update: Kryptomarkedet skrumper med gigantisk milliardbeløb på blot 24 timer

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Investorer sælger massivt ud af aktiver i kryptovaluta og har fået markedet til at falde med 4.000 milliarder kroner på en uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update her på Berlingske, inden store bededag står for døren.

Vi har som altid har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet lige nu.

Overblikket kommer forbi kryptomarkedets nedtur, hvor stort set samtlige digitale valutaer er styrtdykket. I Rusland sælger det verdensomspændende energiselskab Shell sine 400 tankstationer, hvilket er den første aftale, hvor Rusland køber et vestligt selskab.

Imens skaber den giftige økonomiske cocktail dårlige udsigter for boligmarkedet. Her begynder vi:

Dystre tider på vej for det danske boligmarked

Den giftige økonomiske cocktail, der lige nu består af stigende renter, høj inflation, voldsomme energipriser og ikke mindst krigen i Europa, rammer i disse måneder boligmarkedet.

Et større udbud af boliger til salg hos ejendomsmæglerne kan være et varsel om mere dystre tider på ejendomsmarkedet. Det skriver Børsen.

»Markedet har været overraskende robust helt frem til marts i år, både med hensyn til priser og aktivitet, men med de her rentestigninger, vi ser lige nu, der bliver vi ekstra bekymrede for det, der bliver kaldt vækstområderne: København by og omegn og Aarhus, hvor priserne er steget rigtig meget,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Tal fra Finansdanmark viser, at der er 28 procent færre huse og 22 procent færre ejerlejligheder, som blev taget af markedet i april i år sammenlignet med sidste år.

Kryptomarkedets værdi styrtdykker på blot et enkelt døgn

Kryptomarkedet har tabt mere end 200 milliarder dollar i værdi på bare 24 timer. Mens der på en uge er barberet over 500 milliarder dollar af værdien, hvilket svarer til omtrent 4.000 milliarder danske kroner.

Det skyldes, at et stort antal investorer har solgt massivt ud af deres beholdning i kryptovaluta, og derved har fået markedets værdi til at styrtdykke.

Det skriver Bloomberg på baggrund af data fra prisindekset CoinMarketCap.

Det hårde slag mod kryptomarkedet sker i kølvandet på, at kryptovalutaen TerraUSD Stablecoin er kollapset, valutaen Ethereum er faldet med 16 procent, mens værdien på den mest kendte Bitcoin er faldet med ti procent. Dermed har sidstnævnte kryptovaluta ramt sit laveste niveau siden december 2020.

De digitale valutaer er generelt under pres verden over på grund af den stigende inflation, som gør, at investorer sælger ud af deres digitale pengebeholdning for at få færre risikofyldte aktiver.

Russisk olieselskab løber med Shells tankstationer

Det verdensomspændende olie- og energiselskab Shell sælger sine russiske tankstationer til et russisk energiselskab.

Det sker efter massivt pres på vestlige selskaber om at trække sine forretninger ud af Rusland på grund af krigen i Ukraine.

Ifølge Financial Times har Shell solgt flere end 400 tankstationer samt en fabrik til russiske Lukoil. Det er ifølge mediet den første store salgsaftale mellem et russisk og vestligt selskab, siden de fleste vestlige selskaber har sagt, at de vil trække sig fra Rusland.

Aftalens beløb er ukendt.

Lukoil er Ruslands andenstørste olieproducent. I marts var selskabet det første russiske selskab til offentligt at undsige krigen i Ukraine.

»Lukoils bestyrelse udtrykker bekymring over de fortsatte tragiske begivenheder i Ukraine og har dyb sympati med alle de, der er påvirket af denne tragedie,« lød det fra Lukoil.

Her er fem skarpe bud på historier og kommentarer fra Berlingske Business:

1. Her er de fødevarer, der ikke er ramt af de voldsomme prisstigninger:
Fødevarerne brager op i pris, og den høje inflation vil fortsætte året ud, lyder det i regeringens nye Økonomiske Redegørelse. Der er dog flere varer i supermarkedet, der ikke er ramt af de svimlende prisstigninger – eller ligefrem falder i pris. Er man villig til at gå på kompromis, kan der derfor være mange penge at spare, lyder det fra en ekspert, der også giver en række tommelfingerregler til, hvordan man gør indkøbsturen billigere.

Se overblikket her.

2. Socialdemokratiet vil ikke ændre udskældt svingdørsmanøvre: »Det er da lidt ejendommeligt«
Det vækker kritik fra fløjpartierne, at man kun har indført regler, der bremser ledende medarbejdere i Finanstilsynet i at skifte til en række job, mens der er ingen regler er for politikerne selv. Socialdemokratiet ser intet behov for at ændre reglerne.

Læs artiklen her.

3. Spar Nord-svindlerens ufattelige ansvarsfraskrivelse: Det var ikke mig – det var bankverdenen
I et interview til Weekendavisen skyder den tidligere Spar Nord-direktør Ole Madsen helt uimodsagt skylden på bankverdenen og sin psykiske sygdom for sin årelange svindel mod banken. Det er pinligt for både Ole Madsen og avisen, skriver Berlingske Business’ nyhedschef, Simon Bendtsen, i en kommentar.

Læs kommentaren her.

4. Rusland sætter stopper for gassen gennem Polen
Det russiske energiselskab Gazprom har meddelt, at det vil stoppe med at sende gas gennem en vigtig rørledning, der går gennem Polen. Rørledningen forsyner Tyskland med russisk gas, men dette betyder ikke, at gassen er helt stoppet til landet.

Læs mere her.

5. Advarsel: Prisstigninger sniges ind under dække af inflationen – og du risikerer at blive flået
Detailgiganter er i opsigtsvækkende opgør med leverandører, som beskyldes for at fylde os med nonsens. »Vi ville have en dårlig smag i munden,« raser Normal-direktør, skriver journalist Birgitte Erhardtsen i denne kommentar.

Læs den her.