Rusland sætter stopper for gassen gennem Polen: »Det er en optrapning af konflikten mellem Rusland og Europa«

Det store russiske energiselskab Gazprom lukker for gassen i den rørledning, som går gennem Polen.

Gazproms europæiske datterselskaber må ikke længere bruge den store Yamal-ledning, der går gennem Polen og forsyner Tyskland med russisk gas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikhail Metzel/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det russiske energiselskab Gazprom har meddelt, at det vil stoppe med at sende gas via en vigtig rørledning, der går gennem Polen.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Gazprom oplyser, at gasstoppet skyldes sanktioner, som Rusland har indført mod vestlige selskaber.

Ifølge det franske medie France 24 har Rusland indført sanktioner mod over 30 energiselskaber i EU, USA og Singapore som modsvar på Vestens økonomiske sanktioner.

På listen over sanktionerede vestlige selskaber er Gazproms tyske og polske datterselskaber. Sidstnævnte selskab ejer dele af Yamal, den polske rørledning, som fører gas fra Rusland, gennem Polen og videre til Tyskland.

»Tyskland modtager stadig gas fra flere forskellige rør. Derfor er det ikke en fuldstændig lukning af gassen Tyskland,« siger Trine Villumsen Berling, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

De russiske sanktioner betyder konkret, at de polske og tyske Gazprom-selskaber ikke må bruge rørledningen. Dog kan alle andre operatører på rørledningen fortsat lade gassen flyde. Derfor vil der stadig flyde gas til Tyskland – også gennem den store rørledning Nord Stream 1, som fortsat er åben.

»Det er helt sikkert en optrapning af den økonomiske konflikt mellem Rusland og Europa, og med den her beslutning vil Rusland formentlig gerne vise, at de står klar til at lukke helt for gassen til Europa. Det er ikke bare tomme ord,« siger Trine Villumsen Berling.

Ifølge Ritzau er Tyskland ikke i panik over Gazproms udmelding.

»Der er stort set ikke blevet sendt noget gas gennem denne rørledning til Tyskland i flere uger,« siger en talsmand fra Tysklands energitilsyn.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har siden slutningen af marts truet med at gøre brug af det tungeste sanktionsvåben, han har på hånden – nemlig at lukke for gashanerne til Europa.

Putin har siden sagt, at gasforsyningerne vil blive bremset, hvis ikke medlemslandene i EU vil afregne betalingen for gassen i russiske rubler.

Siden er gassen til Polen og Bulgarien konkret blevet bremset, idet disse to lande ikke har villet følge Putins krav om betaling i rubler.