Business-update: Kriseprofessor advarer – de danske husstande kan blive ramt af to chok

Mandag eftermiddag byder nyhedsbilledet på en stribe dystre historier med fyringer i de store møbelhuse, en recession, som kan blive forværret af en sneboldeffekt, og en del af boligmarkedet i København, der er ekstremt presset.

Professor Jesper Rangvid fra CBS påpeger, at kombinationen af faldende aktiekurser, stigende renter og høje energipriser kan forværrer den ventede recession i 2023. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update her på Berlingske.

Vi har scannet nyhedsbilledet for at give dig et overblik over, hvad der sker af spændende ting i erhvervslivet og økonomien lige nu.

Første nyhed handler om, at danskerne – modsat under coronakrisen – nu holder igen med de dyre designklassikere til hjemmet, hvilket begynder at koste job hos møbelhusene.

Derefter skal vi høre, hvorfor professor Jesper Rangvid, som var med til at kulegrave finanskrisens årsager, frygter, at Nationalbanken og vismændene er for optimistiske i deres skøn for dansk økonomi.

Vi skal også en tur rundt om markedet for projektsalg, som stort set er frosset til is i landets hovedstad, inden vi runder de tre skarpe fra egne rækker.

Til sidst får du direktøren fra Salling Groups bud på de tre væsentligste ændringer i danskernes indkøbsvaner.

#1 – Producenter af danske designklassikere fyrer på stribe

Høje renter, fødevarepriser og elregninger får mange til at udskyde køb af større forbrugsgoder. Og det kan mærkes hos de store, danske møbelhuse, hvor efterspørgslen på designklassikere som Y-stole og Le Klint-lamper er faldet støt siden foråret, skriver erhvervsmediet Finans.

Blandt de hårdest ramte virksomheder er familieejede Carl Hansen & Søn, der tidligere på måneden indledte en omfattende fyringsrunde, hvor op mod 140 medarbejdere står til at miste deres job – hovedparten fra fabrikken i den sydfynske by Gelsted.

Ifølge administrerende direktør i Carl Hansen & Søn, Knud Erik Hansen, er antallet af afskedigelser ekstra højt, fordi møbelhuset fik ansat en masse nye medarbejdere i foråret, kort før Rusland invaderede Ukraine.

»Det var jo i tråd med den udvikling, der var på det tidspunkt. Der var ingen, der kunne have forudset, at der udbrød krig. Der er jo ikke sådan, at vi har lavet nogen store fejl – vi har indrettet og omstillet os efter tiderne,« siger Knud Erik Hansen til Finans.

Også i møbelkoncernen Montana Møbler kradser krisen, og i sidste måned kom selskabet med et årsregnskab, hvor overskuddet blev halveret. Til branchemediet Detailwatch oplyser administrerende direktør Joakim Lassen, at man forsøger at minimere omkostningerne og tidligere i år opsagde otte medarbejdere. Fyens Stiftstidende skriver endvidere, at Le Klint har sat samtlige produktionsmedarbejdere ned i halv tid for at undgå fyringer.

#2 – Jesper Rangvid: Sneboldeffekt kan forværre recession

Den milde recession, som både Nationalbanken og de økonomiske vismænd forventer i 2023, er ifølge professor Jesper Rangvid i akut fare for at blive forværret af faldende aktiemarkeder, skriver Børsen.

»Aktierne er allerede faldet, men kommer der en recession, så skal de længere ned, og så bliver husholdningerne ramt af to chok: rentestigninger og aktiekursfald. Vores forskning viser, at da det skete under finanskrisen, skar husholdningerne endnu mere ned på forbruget, end hvis det kun var én af tingene, man blev ramt af,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, til Børsen.

Han har sammen med en række kolleger fra CBS netop offentliggjort et forskningsprojekt, hvor de sætter tal på, præcis hvor meget mere forbruget falder, når de økonomiske dårligdomme kommer i flok.

Og professoren, som stod i spidsen for den ekspertgruppe, som undersøgte årsagerne til finanskrisen i 2013, mener altså ikke, at den milde recession med et fald i BNP på 0,1-0,2 procentpoint, som Nationalbanken og vismændene regner med, er pessimistisk nok. I hvert fald ikke, hvis renterne fortsætter med at ligge højt, aktiekurserne falder yderligere og energipriserne ikke begynder at dykke massivt.

#3 – Markedet for projekt­bo­liger er ekstremt presset: »Køberne er blevet nervøse«

Bankerne kræver nu en væsentlig større kontant udbetaling og mere plads i budgettet end tidligere, før købere må skrive under på en projektlejlighed i København, hvor salget nærmest er gået i stå. Det skriver Børsen.

»Der er meget få projektkøb for tiden. Vi kan mærke en helt klar nedgang. Køberne er blevet nervøse over markedssituationen,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Ifølge tal fra Boligsiden er 295 ud af de 2.192 lejligheder, der er til salg i Københavns Kommune, bygget i 2022 eller senere, og hver sjette lejlighed til salg er bygget i 2020 eller senere. Dermed udgør de nye projektlejligheder en markant del af et stillestående marked.

Samtidig har bankerne skruet op for krav til både rådighedsbeløb og formue, hvis kunden ønsker at købe en af de endnu ikke færdigbyggede lejligheder, fortæller Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark. Han frygter, at kombinationen af faldende priser på lejlighedsmarkedet, stigende renter og udsigten til markant stigende boligskatter kan vælte kundernes økonomi, hvis de sætter sig for hårdt.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

A: Nye ejere overtager kuldsejlede restauranter: »Vi har tænkt os at køre tingene på en helt anderledes måde«

De kendte restaurantkæder Karma Sushi og VACA er for anden gang på få år gået ned i et spind af konkurser, karantæner og retssager. Ny ejerkreds uden den oprindelige stifter tror på, at tredje gang bliver lykkens gang for koncernen med den brogede fortid.

Læs artiklen her.

B: Antal ledige stillinger rasler i bund – specielt otte brancher er hårdt ramt

Danskernes jobfest er på retur. I 14 brancher har der været et fald i antallet af ledige stillinger det seneste år. En række brancher er ekstra hårdt ramt. Se liste nederst i artiklen.

Læs artiklen her.

C: Josephine frygter, at tidligere generationers arbejde er spildt: »Det er svært at omstille min 90er-hjerne«

31-årige Josephine Daniel Hansen er fra en generation, der vil blive mærket af tidens perlerække af nedture – og særligt udviklingen i samarbejde bekymrer hende.

Se videoen her.

Dagens skæve

Vi slutter med et tweet fra Per Bank, administrerende direktør i Salling Group, som mandag deltog i en paneldebat ved Finans Danmarks årsmøde om den aktuelle økonomiske situation, og hvordan Danmark, danske forbrugere og danske virksomheder kommer sikkert gennem krisen.

I sit tweet skærer han ind til benet og oplister de tre væsentligste ændringer i danskernes indkøbskurv.

Det var alt for denne gang – tak, fordi du læste med!