Business-update: Journalister sender bekymringsbrev om chefredaktør

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Chefredaktøren kritiseres blandt andet for manglende initiativ, manglende overblik og manglende evne til faglig sparring, fordi han ikke er inde i stoffet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

God eftermiddag og velkommen til Business-update på denne onsdag, hvor vi skal forbi bekymrede journalister på Bornholm, grænsehandel og en biotek-rigmand, som scorer milliongevinst.

Vi begynder hos Bornholms Tidende.

Journalister sender bekymringsbrev

19 af 24 journalister på Bornholms Tidende har sendt bekymringsbrev om chefredaktøren Øjvind Hesselager, som tiltrådte i 2019. Det skriver Journalisten. Brevet er sendt til direktør Kim Eland i midten af februar.

»Vi vil gerne udtrykke vores store bekymring over Øjvinds personaleledelse og redaktionelle ledelse. Vi oplever, at årsagen til mange af de problemer, vi som medarbejdere og som organisation oplever, skal findes her,« står der i brevet, som Journalisten er i besiddelse af.

Chefredaktøren kritiseres blandt andet for manglende initiativ, manglende overblik og manglende evne til faglig sparring, fordi han ikke er inde i stoffet.

Journalisterne har forsøgt at henvende sig til Øjvind Hesselager, står der i brevet, men det har ikke haft den ønskede effekt. Efter bekymringsbrevet blev sendt, har direktør Kim Eland haft møde med både journalisterne og Øjvind Hesselager.

Rejseregler koster millioner for Fleggaard

Coronapandemien har gjort det svært – til tider umuligt – for danskerne at køre til grænsen for at købe sodavand, slik og øl.

Det mærker Fleggaard, som er kendt for butikker ved landegrænsen mellem Danmark og Tyskland.

Fleggaard-koncernen har netop offentliggjort regnskab for det forskudte år 2019/20 som blev afsluttet ved udgangen af september. Det viser et dyk i omsætningen på 5 procent til 6,6 milliarder kroner. Det skriver Finans.

Resultatet før skat faldt med 23 procent til 378 millioner kroner i den samlede koncern, der rummer 14 virksomheder. Ud over grænsebutikkerne blandt andet engroshandel, leasing og andre handelsvirksomheder.

Dykket i omsætningen bliver til dels opvejet af fremgang i andre dele af koncernens aktiviteter.

»Vi har i året kunnet drage nytte af, at vi har en række selskaber som kan styrke hinanden. Grossistvirksomhederne har eksempelvis været i stand til at afsætte udvalgte varer fra vores detailhandel på andre markeder ude i verden,« siger koncernchef Jens Klavsen til Finans.

Biotek-rigmand scorer milliongevinst på salg af andel af Nordic Bioscience

Biotek-rigmanden Claus Christiansen scorer milliongevinst på salg af andel af Nordic Bioscience til kapitalfonden KKR for 100 mio. dollar. Det skriver Børsen.

Det er første gang i mere end tre årtier, at Claus Christiansen inviterer en ekstern ejer med ind i bestyrelsen af selskabet. Kapitalfonden skal bidrage til en internationalisering af biotekselskabet, der primært tjener penge på dets biomarkører, der bruges i en række store medicinalfirmaer, som diagnostisk redskab samt til at finde nye lægemidler.

»Jeg har det godt med det, men det er ingen hemmelighed, at jeg har elsket mit liv tidligere, hvor vi var alene,« siger Claus Christiansen, bestyrelsesformand i Nordic Bioscience, til Børsen.

Her er fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Nu begynder den farlige tid for streamingtjenesterne

Viasat satser stort ved at lægge 110 kroner oven i den månedlige abonnementsregning, for 2021 ser ud til at blive det helt store udskillelsesløb, mener en ekspert, og ikke alle vil overleve, når danskerne begynder at vælge skarpt fra, hvad de ikke har brug for længere.

»Det er en farlig tid for streamingtjenesterne, fordi streamingkrigen for alvor bryder ud i Danmark og Norden i år,« siger en af Danmarks førende eksperter i tv og streaming, Claus Bülow Christensen.

Læs historien her

2. Anders’ iværksætterfirma opnåede på bare fire år en værdi på et trecifret millionbeløb

En robot, der tegner stregerne på en sportsbane op.

Den idé fik Anders Ulrik Sørensen, og som 20-årig stiftede han virksomheden Intelligent Marking. Senere voksede det til en millionvirksomhed, der blev solgt for knap halvandet år siden.

Læs historien her

3. Nationalbanken slækker forsvaret af kronen: Mere kan være på vej

Den danske krone er blevet så stærk, at nationalbankdirektør Lars Rohde sælger ud for at svække den. Det er første gang, siden panikken spredte sig i begyndelsen af coronakrisen, at Nationalbanken melder sig på banen. Økonomer forventer mere af samme skuffe.

Læs historien her

4. Biden bifalder usædvanlig aftale: Det minder om Anden Verdenskrig

I USA har to medicinalgiganter indgået en usædvanlig aftale, som skal sikre amerikanerne vaccination to måneder før planlagt.

»Det er den type samarbejder, vi så mellem virksomheder under Anden Verdenskrig,« sagde præsident Joe Biden i en tv-transmitteret tale fra Det Hvide Hus.

Læs historien her