Biden bifalder usædvanlig aftale: Det minder om Anden Verdenskrig

I USA har to medicinalgiganter indgået en usædvanlig aftale, som skal sikre amerikanerne vaccination to måneder før planlagt.

USAs præsident, Joe Biden, holdt tirsdag en tv-transmitteret tale fra Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

I en tv-transmitteret tale fra Det Hvide Hus kunne præsident Joe Biden tirsdag fortælle, at USA vil være i stand til at vaccinere hele den voksne befolkning inden slutningen af maj.

Bag den positive melding ligger en usædvanlig aftale, der ifølge præsidenten minder om aftaler, der blev indgået under Anden Verdenskrig.

Det er to af landets største medicinalgiganter og rivaler, der har indgået en aftale, som skal sætte fart på produktionen af coronavaccine. Således har medicinalselskabet Merck har sagt ja til at hjælpe rivalen Johnson & Johnson med at producere.

Aftalen mellem de konkurrerende medicinalselskaber Merck og Johnson & Johnson er usædvanlig. Den understreger vigtigheden af at få produceret og leveret vaccinedoser til at vaccinere så mange som muligt så hurtigt som muligt.

»Det er den type samarbejder, vi så mellem virksomheder under Anden Verdenskrig,« sagde præsidenten i sin tale.

Plan er fremrykket med to måneder

Aftalen betyder, at USA vil være i stand til at vaccinere landets voksne indbyggere, to måneder før man havde forventet.

»Jeg vil gerne takke Johnson & Johnson og Merck for at træde til og for at være gode medborgere og virksomheder i denne krise,« sagde præsidenten i sin tale.

Joe Bidens regering var med til at arrangere aftalen mellem de to rivaler.

Partnerskabet er det seneste eksempel på farmaceutiske rivaler, som arbejder sammen om at lave vacciner mod covid-19. Sanofi og Novartis hjælper for eksempel Pfizer og BioNTech.

Ifølge Joe Biden kan USA med fremrykningen af vaccinationer måske vende tilbage til normalen i begyndelsen af 2022.

»Men det kommer an på, om folk fortsætter med at gøre det rigtige og forstår, at vi stadig kan lide store tab på vejen,« sagde præsidenten, med henvisning til at mange stadig kan dø af covid-19, hvis restriktioner rundt om i landet ophæves for tidligt.

Han opfordrede i samme ombæring til, at alle landets undervisere skal have fået mindst et vaccinestik inden slutningen af marts, så USAs børn hurtigt kan komme tilbage i skole, da der er voksende bekymring for deres mentale sundhed.

Hans regering har et mål om, at størstedelen af USAs børn skal tilbage i skole inden maj.