Business-update: I næste uge når mælkeprisen højeste niveau nogensinde

Prisen på mælk kommer i næste uge op i det højeste niveau nogensinde, når Arla hæver den såkaldte afregningspris.

I næste uge hæver mejerikoncernen Arla den såkaldte mælkeafregning til det højeste niveau nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update, der giver et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Her er tre historier fra nyhedsstrømmen, der handler om alt fra mælk til gas, og om hvem der for første gang topper Forbes’ liste over de rigeste i USA.

#1 Arla sender mælkeprisen op i rekordniveau

I næste uge hæver mejerikoncernen Arla den såkaldte mælkeafregning til det højeste niveau nogensinde. Prisstigningerne er drevet af vigende global produktion, skriver Finans.

Renset for diverse tillæg kommer afregningen til landmændene op på 4,15 kroner pr. liter. Dermed er mælkeafregningen steget 75 procent på lidt over halvandet år.

Årsagen til de høje priser er, at den globale produktion af mælk gennem længere tid har været vigende, efter produktionen er faldet i både Europa, USA og New Zealand.

Umiddelbart kan det virke som et paradoks, at den lavere produktion af mælk kommer på et tidspunkt, hvor både forbrugerpriserne på mejerivarer og landmændenes mælkeafregning er rekordhøj. Forklaringen er, at omkostningerne til foder, energi, kunstgødning med mere ude på gårdene er steget så voldsomt, at det langt hen ad vejen har udhulet gevinsten fra den høje mælkeafregning.

#2 Gazprom mangedobler overskud på stigende gaspriser i første halvår

Det russiske gasselskab Gazprom har fordoblet overskuddet i første halvår på grund af de voldsomt stigende gaspriser, skriver Reuters.

Gazprom fremlagde tirsdag et driftsoverskud på cirka 405 milliarder kroner

Gazprom hidtil har leveret gas til Europa gennem gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2. De to omstridte gasledninger, der løber fra Rusland ned gennem Østersøen, har tirsdag været udsat for lækager, der har fået enorme mængder gas til at fosse ud i dansk farvand og sat myndigheder og energiselskaber i alarmberedskab

Gazprom har ikke kommenteret lækagerne.

#3 Elon Musk rykker op som rigeste amerikaner

Elon Musk er for første gang nummer et på Forbes’ liste over verdens rigeste amerikanere, fremgår det af Forbes liste over de 400 rigeste i USA. Han overtager pladsen fra Amazon-stifter Jeff Bezos, der er forvist til andenpladsen.

Microsoft-stifter Bill Gates er nummer tre på listen.

»Elon Musk topper listen for første gang. Han skubber Jeff Bezos ned som nummer to efter fire år,« skriver Forbes.

Listen viser også, at de 400 rigeste råder over værdier på 30.900 milliarder kroner Det er fald på cirka 3.900 milliarder kroner sammenlignet med i fjor.

Adgangskravet til komme på Forbes-listen er også faldet, og det er første gang, siden »Den Store Depression« ramte USA efter Wall Street-krakket i 1929. Nu skal man »blot« have 21 milliarder kroner for at komme på listen, skriver Forbes.

Året har særligt været hård for tech-rigmændene, der samlet har mistet værdier for mere end 2.400 milliarder kroner i forhold til i fjor. Forklaringen er fald på aktiemarkederne.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, du skal læse.

A. De danske bagere falder på stribe: Mads Frederiksen er en af dem, der kæmper for overlevelse.

Mads Frederiksen har de seneste ni år bagt brød til borgerne i Karlslunde, men nu kan han se, at forretningen smuldrer mellem fingrene på ham. Han er langtfra den eneste. Med de rekordhøje energiregninger er der udsigt til, at en lang række bagere landet over må lukke forretningen.

Læs historien her.

B: »Vi undgår de fleste aktier« – store finanshuse vender nu markedet ryggen.

Både Goldman Sachs og BlackRock er gået undervægt i aktier, fordi de er bekymrede for, hvor meget skade på økonomien centralbankerne kan forvolde med deres aggressive rentehop.

Læs historien her

C: Salget af elektriske varmetæpper skyder i vejret

Skyhøje varmeregninger har fået europæere til i stor stil at bestille varmetæpper i Kina – til hastelevering.

Læs historien her.

Tidligere chefstrategs bil udsat for hærværk

Et af dagens mest opsigtsvækkende tweet kommer fra den tidligere chefstrateg i Nordea Andreas Steno Larsen. Han blev særligt kendt i offentligheden, da han tidligere på året blev hjemsendt af Nordea, efter han sammen med en kollega havde skrevet og offentliggjort en analyse, der var stærkt kritisk over for myndighedernes håndtering af coronapandemien.

Nu har hans bil været udsat for hærværk. Ifølge Andreas Steno Larsen er det klimaaktivisterne Tyre Extinguishers, som har ødelagt hans dæk.