Business-Update: Hovedmistænkt i udbyttesag blev tilbudt kort fængselsstraf: »Det sagde jeg selvfølgelig nej til«

Berlingskes businessredaktion guider dig til onsdagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Sanjay Shah, den hovedmistænke i udbyttesagen, har ikke lyst til at komme i fængsel i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART. org

Godeftermiddag og velkommen til onsdagens business-update, som giver dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Vi skal rundt om sexisme på Ekstra Bladet, et nyt digitalt coronapas og en konkurssag mod et dansk rederi. Men først handler det om et nyt interview med den omdiskuterede finansmand Sanjay Shah.

Hurtig retssag og fire år i en rar celle fristede ikke hovedmistænkt i udbytteskandalen

Sanjay Shah, en tidligere aktiehandler og hedgefundmanager, har afvist at indgå en aftale med de danske myndigheder i den store udbytteskandale, hvor den danske stat kan være blevet franarret et beløb på omkring 12,7 mia. kr..

I et interview med Bloomberg siger han, at han blev tilbudt en aftale, hvor han skulle betale alle pengene tilbage og på den måde ”slippe” med fire års fængsel.

»Det sagde jeg selvfølgelig nej til,« siger Shah til nyhedsbureauet.

I stedet tilbød han et forlig, hvor han betalte 1,9 mia. kr. tilbage, hvilket de danske myndigheder afviste.

Sanjay Shah er den hovedmistænkte i sagen, der handler om svindel med tilbagebetalingerne af udbytteskat til udenlandske aktionærer. Det foregik angiveligt i perioden fra 2012 til 2015.

Han bliver undersøgt af myndighederne i Danmark og Tyskland og der kan ifølge Bloomberg også være sager på vej mod ham i Storbritannien, USA og i Dubai.

Shah siger, at han kan være klar til at forhandle med Skat igen, men at timingen lige nu ikke er rigtig.

»Mine advokater har rådet mig til, at det er for tidligt at gøre det nu. Men der kan komme et tidspunkt, der er det rette,« siger Shah.

Ekstra Bladet giver påtaler til tre medarbejdere efter sexisme-undersøgelse

Ekstra Bladet har påtalt tre medarbejdere efter en ekstern undersøgelse af sexisme. Undersøgelsen har kortlagt en håndfuld sager, og næste skridt er at kortlægge de arbejdsmønstre, der har været årsagen til kulturen, og få dem ændret, siger chefredaktør Poul Madsen til Mediawatch.

Undersøgelsen kommer, efter at 46 tidligere og nuværende ansatte på avisen har klaget over en sexistisk kultur.

»Ud fra undersøgelsen har vi identificeret en håndfuld sager, hvor der er sket sexistisk optræden eller mobning. Ud fra sagerne har vi truffet nogle disciplinære foranstaltninger, som har medført, at tre medarbejdere på Ekstra Bladet har fået disciplinære påtaler. Tre tidligere medarbejdere har fået samme besked om, at hvis de i dag havde været ansat, havde det ført til en disciplinær sanktion,« siger han.

Poul Madsen vil ikke uddybe nærmere, da der er tale om personalesager, men kalder det »et nødvendigt opgør med fortiden«.

»Folk – både medarbejdere og ledelse – har været hårdt ramt af de oplevelser, der pludselig kom frem. Vores medarbejdere elsker at være her og har elsket den kultur, hvor man har kunnet tale direkte med hinanden. Men der er også sket en erkendelse af, at det ikke er alle, der synes, kulturen har været god. Derfor er vi nødt til at ændre den måde, vi omgås hinanden på,« siger Poul Madsen.

Første forsøg med digitale coronapas er på vej

De første forsøg med digitale sundhedspas, der skal sikrer flypassagerer har en negativ coronatest, kan være på vej. Ifølge Financial Times begynder forsøgene denne uge, og de skal være med til at genåbne de internationale flytrafik efter ni måneder med store uregelmæssigheder.

Det såkaldte CommonPass, som blandt andet er støtte af World Economic Forum, skal skabe det første globale system, der sikrer, at passagerne ikke har corona. Det sker gennem en app på telefonen.

Steve Morrissey, en direktør hos amerikanske United Airlines, siger, at forsøgene var afgørende for at skabe muligheder for rejser i en tid hvor mange lande har indført rejserestriktioner.

United Airlines og Cathay Pacific Airways er de første som vil begynde digitale sundshedstest torsdag. Det vil i første omgange ske i lufthavne i London, New York, Hong Kong, og Singapore.

Skifteretten åbner konkurskarantæne-sag mod Thor Stadil og Thorco-direktører

Skifteretten i Odense har givet kurator lov til at føre en konkurskarantæne-sag mod Thor Stadil og flere direktører i rederiet Thorco. Bliver Thor Stadil dømt, risikerer han at skulle forlade Thornico, skriver Finans.

I august anbefalede kurator Søren Aamann Jensen, at der bliver indledt en karantæne-sag mod Thor Stadil og tre andre ledere i det konkursramte selskab TS Chartering.

TS Chartering indgik i et netværk af selskaber, som tilsammen udgjorde rederiet Thorco. Det seneste år er flere af selskaberne gået konkurs, og kreditorerne mener nu at have mere end to mia. kr. til gode, mens familien også har lidt store tab.

Thor Stadil er blandt andet kendt for sammen sin søn Christian Stadil at købe det danske sportsmærke Hummel i 1999.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

1. Sådan klarer det danske boligmarked sig gennem coronakrisen i forhold til resten af Europa

Ligesom i Danmark ser det ud til, at boligmarkederne i det meste af Europa kommer gennem coronakrisen med prisstigninger. Se her, hvordan boligpriserne har udviklet sig i de forskellige lande – og hvor Danmark ligger. Læs historien her.

2.Angreb på farverig topadvokat møder protester: »Virkelig, virkelig langt ude«

Det vækker stærke følelser, at Advokarådet går efter at tage bestallingen fra den kendte advokat Karoly Németh efter klager fra blandt andre en tidligere Stasi-spion. Både tidligere justitsminister Søren Pind og professor Bent Jensen protesterer over sagen. Læs historien her.

3: Det forsømte coronaefterår er i fuld gang

Det mentale oprør mod coronarestriktioner breder sig – både i forhold til det offentlige rum og arbejdslivet. Det ulmer blandt almindelige mennesker, imens efterårets og vinterens arrangementer aflyses på stribe på grund af usikkerhed om restriktioner og forsamlingsforbud. Det er næsten uoverskueligt at tænke på, at denne tilstand skal vare langt ind i 2021. Læs kommentaren her.

4. SAS flyver fortsat kun med en fjerdedel af passagererne: »Røde« lande påvirker efterspørgslen

SAS er fortsat en skygge af sig selv trods en »langsom, men konstant genopretning«. I september var der således 73 procent færre passagerer end samme måned sidste år. I alt fløj 600.000 passagerer sidste måned. Læs historien her.

5. Trumps utrolige finanspolitiske selvmål – arbejdsløse betaler prisen

Der kommer ikke mere finanspolitisk hjælp til amerikansk økonomi på denne side af valget og måske først til januar. Det er realiteten efter gårdagens usædvanlige udmelding fra præsident Trump. Arbejdsløse amerikanere er de store tabere, og modvinden i amerikanske økonomi er nu tiltaget til orkan. Læs historien her.