Business-update: Evergrande er gået i betalingsstandsning

Berlingskes Business-redaktionen guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

 
Private investorer samles udenfor den kinesiske entreprenørvirksomhed Evergrande for at få deres penge tilbage. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til Business-update her på Berlingske. Redaktionen har scannet nyhedsbilledet og vil her forsøge at give dig det bedst mulige overblik over dagens væsentlige historier fra erhvervslivet.

Vi skal forbi en stenrig amerikansk familie, som investerer kæmpe beløb i en dansk fintechvirksomhed, Vestas i kølvandet på hackerangreb og først og fremmest byggemastodonten Evergrande, som mandag ikke kunne betale afdragene på sin enorme gæld.

God læselyst.

Kinesisk ejendomskæmpe er gået i betalingsstandsning

Den kinesiske byggematador Evergrande kan ikke betale afdragene på sin enorme gæld og er gået i betalingsstandsning, melder kreditvurderingsselskabet Fitch Ratings.

Det skriver blandt andre Bloomberg.

Evergrande skulle mandag have betalt afdrag på to lån på i alt 82 milliarder dollar, men kreditorerne modtog ikke deres penge. I praksis betyder det dog ikke, at selskabet er gået konkurs.

Internationalt er historien om Evergrande blevet sammenlignet med Lehman Brothers: Da den amerikanske storbank gik ned i 2008, trak de amerikanske myndigheder en streg i sandet i forhold til redning af andre banker, hvilket blev den udløsende faktor for finanskrisen. Spørgsmålet, som mange har stillet, er, om den kinesiske regering vil gøre det samme nu.

I alt skylder Evergrande over 300 milliarder dollar væk. Selskabet er ved at blive kvalt i renterne på sin gæld og forsøger i desperation at sælge kuldsejlede boligprojekter fra.

Stenrig amerikansk familie investerer kæmpe beløb i danske iværksættere

Det vælter ind med penge til danske virksomheder i øjeblikket. Berlingske kunne i dag fortælle, at virksomheden Pleo har rejst 2,3 milliarder kroner. Det beskriver de selv som den største serie-c-investering nogensinde i Danmark.

Her til eftermiddag kan man så læse hos Børsen, at den danske fintechvirksomhed Tradeshift rejser 200 millioner dollar fra en kreds af nye og velkendte investorer. De 200 millioner dollar svarer til omkring 1,3 milliarder kroner.

Bemærkelsesværdigt er det, at konglomeratet Koch Industries er blandt de nye investorer. Bag Koch Industries står amerikanske Charles Koch og familien efter hans afdøde bror, David Koch. Ifølge Forbes er familien Koch den næstrigeste familie i USA, og samlet har de en formue på over 660 milliarder kroner.

Tradeshift har udviklet en såkaldt Cloud-baseret platform til at håndtere handler mellem virksomheder. Ifølge Børsen har Tradeshift adskillige gange fortalt om planer om at lave en børsnotering. Den er dog blevet udskudt ad flere omgange.

Vestas har fået stjålet masser af persondata

Vestas blev 19. november udsat for hackerangreb. Nu fortæller vindmøllegiganten, at hackerne har stjålet personlige oplysninger fra medarbejdere og kunder.

Ifølge Finans har hackerne blandt andet stjålet oplysninger om alt fra kontaktinformationer, bopælsadresser, uddannelsespapirer, løn- og ansættelseskontrakter, fødselsattester, lægeerklæringer, pasoplysninger, kørekortoplysninger og bankkontooplysninger.

Det får ledelsen i Vestas til at opfordre medarbejderne til at være opmærksomme på, om deres oplysninger misbruges.

»På grund af den potentielle risiko forårsaget af læk af personlige data opfordrer Vestas dog til, at alle medarbejdere og forretningspartnere fortsat er på vagt overfor indikationer på misbrug af deres personlige oplysninger,« siger Vestas-topchef Henrik Andersen i en meddelelse.

Ifølge it-mediet Version2 har hackergruppen Lockbit, der muligvis står bag angrebet, offentliggjort i omegnen af 7.300 Vestas-filer på det såkaldte Dark-web.

Her er fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Pengene vælter ind til dansk himmelstormer: Bliver mere end 30 milliarder værd

Den danske fintechvirksomhed Pleo med Jeppe Rindom i spidsen regnede godt nok med at krydse mytisk værdisætning og få titel af »unicorn«. Men med nye milliarder i ryggen er selskabet så meget værd, at man næsten kunne være blevet det fem gange.

Læs hele Jonas Rimers historie her.

USA slår til mod kinesisk overvågningsfirma

Overvågningsgiganten SenseTime rammes af sanktioner for at deltage i overvågning af muslimsk mindretal lige op til stor børsnotering.

Læs hele Thomas Breinstrups historie her.

Jesper Scanholm har fået aflyst 100 procent af sine julefrokoster: Nu har han fundet et andet job

Regeringen og Sundhedsstyrelsen har på det kraftigste opfordret landets virksomheder til at aflyse julefrokosten. Men det er ikke et direkte krav, og det efterlader eventbranchen med et stort spørgsmål om, hvem der skal betale regningen.

Læs hele Julie Schneiders historie her.

Milliardbøde til Amazon for misbrug

Den amerikanske internetgigant får en af de hidtil største bøder for at have givet virksomheder, som bruger Amazons logistiktjenester, uberettigede fordele, fastslår de italienske konkurrencemyndigheder.

Læs hele Thomas Breinstrups historie her.