Jesper Scanholm har fået aflyst 100 procent af sine julefrokoster: Nu har han fundet et andet job

Regeringen og Sundhedsstyrelsen har på det kraftigste opfordret landets virksomheder til at aflyse julefrokosten. Men det er ikke et direkte krav, og det efterlader eventbranchen med et stort spørgsmål om, hvem der skal betale regningen.

Jesper Scanholm, ejer af Eventministeriet, har fået aflyst alle julefrokoster, han skulle holde. Nu har han fundet et andet job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eventministeriet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Eventminister« Jesper Scanholm er i vildrede. Om blot et døgn skulle han afholde store, planlagte julefrokoster for flere virksomheder – et i Tivoli for en kunde, og til et andet arrangement står han klar med bestilt mad, orkester, busser og hotelovernatning.

Her til morgen er de sidste af hans julefrokoster blevet aflyst, og han har dermed modtaget afbud til 100 procent af sine arrangementer i denne julesæson.

»Jeg er så frustreret og forvirret over de anbefalinger og restriktioner, der er kommet. Jeg ved ikke, hvad jeg må, hvad mine kunder ønsker, eller hvad de økonomiske konsekvenser er. Jeg aner ingenting,« siger Jesper Scanholm, der er ejer af konsulentbureauet Eventministeriet.

Eventministeriet skulle afholde en stor julefrokost for en virksomhed i Tivoli i morgen. Den er blevet aflyst på falderebet sammen med alle andre arrangementer, Eventministeriet skulle afholde i julesæsonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Juletiden er højsæson for landets eventbranche. En højsæson, der nu hænger i en tynd tråd, efter regeringen og Sundhedsstyrelsen på et pressemøde onsdag aften på det kraftigste har opfordret alle virksomheder – offentlige som private – til at aflyse julefrokosterne.

Men det er ikke et direkte krav. Og det efterlader leverandørerne til julefrokosterne med stor tvivl om, hvem der skal betale regningen ved aflysning. Brancheforeningen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, mener, at man sætter eventbranchen i en unødig svær situation ved ikke at melde klart ud.

»Det er svært ikke at forstå det på den måde, at staten forsøger at undgå at betale hele regningen for eventfirmaernes tab, når de blot opfordrer til aflysning,« lyder det fra Mia Amalie Holstein, vicedirektør i SMVdanmark:

»Vi hører fra vores medlemmer, der arrangerer julefrokoster, at de langt hellere vil have et krav om nedlukning. De har så mange spørgsmål: Hvordan gennemfører de en sikker julefrokost, hvis deres kunder ikke aflyser? Skal de selv aflyse? Hvem betaler for tabet?« siger hun.

79 procent af SMVdanmarks medlemmer i eventbranchen har allerede oplevet aflysninger til arrangementer i løbet af julesæsonen. Det viser en undersøgelse, organisationen har foretaget blandt sine medlemmer – allerede før de nye coronarestriktioner blev meldt ud onsdag aften.

På pressemødet sagde direktøren i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at »der følger en kraftig opfordring til, at virksomheder aflyser større arrangementer som julefrokost«.

Da han senere på pressemødet blev spurgt om, hvorfor det blot er en anbefaling og ikke et direkte krav, understregede han, at »det er mere end en anbefaling«.

»Det er en kraftig opfordring, og da vi lever i et samfund med stor tillid, forventer jeg, at både offentlige og private arbejdspladser forstår alvoren i det, vi siger,« sagde Søren Brostrøm.

Har søgt et andet job

SMVdanmark mener, at staten har en forpligtelse til at kompensere eventfirmaerne for deres tab, når den har truffet et valg, der påvirker efterspørgslen på et marked.

»Man kan styre en befolkning på to måder: Gennem normer eller gennem lov, og for vores medlemmer har en kraftig opfordring fuldstændig samme effekt. Det vælter ind med afbud. Forskellen er, at de nu ikke har udsigt til fuld kompensation,« siger Mia Amalie Holstein.

Torsdag morgen er Folketingets partier blevet indkaldt til lynforhandlinger om kompensationsordninger til erhvervslivet. Flere partier har dog allerede meldt ud, at de ikke er ikke tilfredse med oplægget, og at de håber at kunne sikre kompensation til alle, der rammes af aflyste julefrokoster.

Jesper Scanholm og Eventministeriet har gennem tiden holdt store festlige arrangementer for kunder som Kongehuset, private virksomheder og advokathuse.

Men gennem de seneste snart to år har Jesper Scanholm udbetalt minimal eller ingen løn til sig selv for at holde virksomheden oven vande. Hjælpepakker er gået til virksomhedens faste omkostninger.

»Frem til nu har kunderne aflyst af frygt for at starte en supersprederbegivenhed. Der er blevet aflyst på normale betingelser, hvor kunderne selv har truffet beslutningen i lyset af, at de selv mener, det har været for risikabelt,« siger han.

Eventministeriet er en lille virksomhed, som fungerer som formidler. En kunde booker et arrangement, og Eventministeriet sørger for at planlægge festen med alt, hvad det indebærer. Hvis kunden aflyser, spreder det sig dermed som ringe i vandet til alle de underleverandører, Jesper Scanholm har bestilt til arrangementerne.

For Jesper Scanholm er situationen ikke længere holdbar. Derfor er han blevet lynuddannet som vaccinatør og har sin første vagt på søndag.

»Jeg bliver nødt til at tjene penge, idet eventmarkedet lige nu er dødt. Jeg har ingen formodning om, at nogen vil kontakte mig om et arrangement i den kommende periode,« siger han.

Berlingske har henvendt sig til Sundhedsministeriet for at få svar på, hvorfor det blot er en »kraftig opfordring« og ikke et direkte krav at aflyse julefrokoster, så eventvirksomhederne med sikkerhed kan få fuld kompensation for deres tab. I et skriftligt svar oplyser ministeriet:

»Epidemikommissionen har indstillet til regeringen, at der iværksættes aktivitetsdæmpende tiltag med henblik på at forebygge en hurtig og kraftig smittestigning og heraf følgende indlæggelser hen over julen. Et af de tiltag, kommissionen indstillede, var en opfordring til aflysning af større sociale arrangementer på arbejdspladser, herunder julefrokoster,« lyder svaret.