Business-update: Det vakte opsigt, da CBS-lektor for to dage siden blev del af selskab – nu er han ude igen

Berlingskes business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Advokat og lektor Caspar Rose trækker sig igen fra Blue Vision. Læs mere i dagens Business-update. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles Eriksen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag, og velkommen til dagens Business-update.

Det kan være, du holder efterårsferie eller så småt er på vej hjem fra jobbet. Alt andet lige er du kommet til det helt rette sted for en kort opdatering på de vigtigste historier fra erhvervslivet denne onsdag.

Det handler om alt fra verdens største pengetank til et nyt opsigtsvækkende studie fra Københavns Universitet, som viser, at virksomheder i høj grad ansætter familiemedlemmer, når de er på jagt efter kvinder til bestyrelsesposterne.

God læselyst!

Udskældt ølbrygger fremlægger plan

Mikkeller-stifter Mikkel Bjergsøs forretning er havnet i et stormvejr af krænkelsessager. Han har selv erkendt, at sagerne ikke har været håndteret godt nok, og nu fremlægger han en plan, der skal råde bod på det hele. Det skriver Berlingske.

Af den nye handlingsplan fremgår det, at Mikkeller på kort sigt vil håndtere sager om seksuelle krænkelser ved at række ud til både nuværende og tidligere berørte ansatte. Mikrobryggeriet har desuden lavet nye digitale retningslinjer, mens en ekstern konsulent har udarbejdet en håndbog til de ansatte om chikane og mobning.

Mikkeller understreger, at man allerede har systemer, der kan bruges til indberetning af dårligt arbejdsmiljø og seksuelle krænkelser, herunder en whistleblowerordning.

På den længere bane vil Mikkeller indføre en kompensationsordning, en løbende evaluering af arbejdsmiljøet, mens en særlig repræsentant for arbejdsmiljøet skal vælges for en toårig periode ad gangen.

Verdens største pengetank tjener flere milliarder

Den norske oliefond havde et afkast på 31 milliarder norske kroner i årets tredjekvartal. Det skriver Finans.

Det svarer til 24 milliarder danske kroner. Selvom oliefonden havde et negativt afkast på -0,1 procent på sin aktieportefølje i kvartalet, så blev den norske kronekurs svækket over for både dollaren og euroen, hvilket har øget fondens værdi.

»Aktiemarkedet fortsatte med at blive styrket frem mod august, indtil det dykkede en anelse i anden halvdel af kvartalet,« lyder det fra vicedirektør Trond Grande ifølge Finans i en pressemeddelelse.

CBS-lektor forlader selskab efter to dage

Der gik lige nøjagtig to dage, fra Caspar Rose, advokat og lektor på CBS, blev annonceret som kandidat til bestyrelsen i børsselskabet Blue Vision, til han igen har trukket sig. Det skriver Børsen.

»Det er alfa og omega for mig, at jeg har min faglige stolthed og integritet. Der skal ikke herske tvivl om min integritet, så af hensyn til min forskerkarriere og andre projekter, jeg har gang i, har jeg valgt at trække mig fra selskabet,« siger han selv til mediet.

Han har selv tidligere i sin funktion som lektor ved CBS kritiseret Blue Vision for kasketforvirring og habilitetsproblemer. Han siger i dag, at han ikke fortryder sin involvering i selskabet, men at han har sovet på det, og at der ikke må herske tvivl om hans integritet, hvorfor han tager konsekvensen.

De første boligejere har fået ny ejendomsvurdering

De første boligejere har i dag modtaget deres ejendomsvurderinger, oplyser Vurderingsstyrelsen.

I løbet af de kommende to måneder vil omkring 50.000 boligejere modtage de nye ejendomsvurderinger. Efter vurderingen vil boligejerne få besked om, hvorvidt de skal have penge tilbage for ejendomsskatter betalt mellem 2011 og 2020. Det skriver Berlingske.

»Vi er glade for, at vi efter planen nu sender de første ejendomsvurderinger til boligejere. Vi er også glade for de værdifulde erfaringer, vi får fra borgernes modtagelse af de nye deklarationer og nu også af modtagelsen af de nye ejendomsvurderinger,« udtaler direktør i Vurderingsstyrelsen, Poul Taankvist, i pressemeddelelsen.

Nordea har haft travlt de seneste to dage

Tirsdag aften meddelte Handelsbanken, at den vil sælge bankaktiviteterne i Danmark og Finland. Og siden da har der været travlt hos konkurrenten Nordea. Det skriver Finans.

»Vi kan konstatere, at der har været en høj aktivitet med mange henvendelser fra kunder, som gerne vil drikke en kop kaffe med os i Danmark og Finland. Og vi vil selvfølgelig gerne byde velkommen til nye kunder fra alle andre banker,« siger administrerende direktør, Frank Vang-Jensen, til mediet i forbindelse med bankens kvartalsregnskab.

En af Handelsbankens begrundelser for at forlade dansk jord var, at det var blevet for dyrt at drive en rentabel bank i Danmark. Men den præmis køber Nordeas topchef ikke.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Se listen: Her er 50 aktier, der vinder på klimatopmødet

Klimatopmødet i Glasgow i slutningen af oktober (COP26) vil formentlig accelerere investeringer i den grønne omstilling, og det vil komme en række aktier til gode, siger den amerikanske storbank Morgan Stanley. En enkelt dansk aktie er endt på listen.

Se listen og læs historien fra Sara Sjølin og Rasmus Lolk Christensen her.

2. »Udfordringerne tårner sig op« – blød havbund og fugle med stor magt truer Danmarks grønne omstilling

Det er let at ville den grønne omstilling. Men i mødet med virkeligheden løber flere projekter ind i svære udfordringer. Nu tyder meget på, at planerne for en enorm havvindmøllepark må laves helt om. I kulissen af Plan B spøger andefuglen havlit.

Læs historien fra Jonas Rimer Hansen her.

3. Finansprovo er ved at sprænges af selvtillid: »Næste år har vi en million kunder«

Indlån uden minusrenter er en eminent kundemagnet, og en håndfuld af verdens mest professionelle investorer har blåstemplet Lunar Bank, som udfordrer traditionelle banker med positive renter, nul valutagebyr og en drøm om at slå hul i Nets' monopol. Håret i suppen er stifterens regnskabssjusk.

Læs historien fra Birgitte Erhardtsen her.

4. Nyt stort studie: Når virksomheder skal have kvinder i bestyrelsen, ansætter de i høj grad familiemedlemmer

Kvinder med familiære bånd til siddende bestyrelsesmedlemmer og direktører har mere end dobbelt så stor chance for at blive rekrutteret til toppen af erhvervslivet – også selvom de har dårligere kompetencer. Det viser et stort studie fra Københavns Universitet.

Læs historien fra Mette Dalgaard her.

5. Nederlag til Skatteministeriet i retssag mod ikonisk virksomhed

Onsdag klokken 10 faldt der dom i den langstrakte retssag mellem Skatteministeriet og det tidligere ØK, nu EAC Invest. Østre Landsret frifandt EAC Invest, og det efterlader ministeriet med store sagsomkostninger. »Skammeligt,« at sagen overhovedet kom for retten, lyder det fra skatteekspert.

Læs historien fra Vibe Hyltoft her.