Business-update: »Det er helt sindssygt.« Danskerne køber swimmingpools på livet løs

Berlingskes business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

At stadig flere danskere drømmer om at kunne plaske rundt i egen pool, har man oplevet tydeligt hos store danske leverandører under pandemien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til ugens første Business-update.

På en dag med solskin og behagelige sommertemperaturer byder mandagens update passende på nyt om en efterspørgsel fra badelystne danskere.

Vi skal også forbi et rekordhøjt antal jobannoncer, en A. P. Møller Holding-indkøbstur og en klar amerikansk advarsel om kinesiskstyrede cyberangreb.

Lad os tage hovedspring ud i det.

Stadig flere danskere vil bade i egen have

Salget af swimmingpools er steget voldsomt i Danmark, siden coronavirussen lukkede verden ned i foråret 2020. Der er nu så stor efterspørgsel på at få anlagt egen pool, at Danmarks førende forhandlere har svært ved at følge med. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

»Vi har oplevet en eksplosiv stigning. Det er helt sindssygt,« siger Per Grønning, som er indehaver af Poolworld.

Poolworld har mere end fordoblet salget i forhold til tiden før pandemien.

De er typisk tale om en investering på 150.000 kroner for at få sin egen pool. Per Grønning fortæller til Finans, at det er en kombination af hjemmearbejde, frigivne feriepenge, sparede rejsebudgetter og en generel fascination af outdoorliving, der får mange danskere til at investere i egen pool.

DenForm, der også sælger swimmingpools, har oplevet en stigning i salget på 200 procent fra 2019 til 2020 efterfulgt af en stejl kurve på 60 procent i 2021.

A.P. Møller Holding på indkøb hos kapitalfond

En af verdens førende leverandører af køling inden for vedvarende energi og industrielle applikationer, Nissens Cooling Solutions, er blevet opkøbt af A.P. Møller Holding. Dermed køber holdingselskabet det ene forretningsben af Nissens-koncernen, der havde en omsætning på 1,3 milliarder kroner i seneste regnskabsår. Det skriver Børsen.

Sælgeren er kapitalfonden Axcel. Lars Cordt, partner i Axcel, siger om transaktionen:

»Som leverandør til vindindustrien er Nissens Cooling Solutions en væsentlig del af den igangværende grønne omstilling af vores energisystemer. Ledelsesteamet og hele organisationen har gjort et fantastisk arbejde og succesfuldt udviklet virksomheden under vores ejerskab. Som ejere er vi meget stolte over at have været en del af rejsen med Nissens Cooling Solutions, der har leveret et attraktivt afkast i tråd med vores forventninger. Vi ønsker A.P. Møller Holding og Nissens Cooling Solutions alt godt i de kommende år.«

Investeringschef i A.P. Møller Holding Jan T. Nielsen kalder Nissens Cooling Solutions for »en verdensledende leverandør« af kundetilpassede køleløsninger og en »vigtig tilføjelse til vores portefølje«.

Brandvarmt jobmarked er godt nyt for Jobindex

Danmarks største jobportal kan hæve sine forventninger til resultatet for 2021 efter et rekordhøjt niveau af jobannoncer i andet kvartal. Det skriver Finans.

Den tårnhøje efterspørgsel efter nye medarbejdere får antallet af jobannoncer til at stige til det højeste siden 2008.

Fra en forventning om nettoomsætning for hele året på 360 millioner kroner, forventer Jobindex nu, at tallet lander på i alt 370 millioner kroner.

Driftsoverskuddet forventes nu at blive 120 millioner kroner mod tidligere 110 millioner kroner.

Kaare Danielsen, der er administrerende direktør for Jobindex, kalder antallet af jobannoncer for »voldsomt«. Han forklarer, at det er kommet bag på både Jobindex og økonomer.

USA beskylder Kina for at stå bag cyberangreb

Den amerikanske præsident, Joe Bidens, administration beskylder den kinesiske regering for at rotte sig sammen med cyberkriminelle for at begå storstilede cyberangreb. Specifikt beskylder USA Kina for at stå bag et angreb på Microsoft, som påvirkede titusinder af virksomheder. Det skriver Financial Times.

I en advarsel til myndigheder og private selskaber beskriver den amerikanske regering et mønster i angrebene. Herunder at cyberkriminelle med forbindelse til regeringen i Beijing havde stået bag angreb mod private virksomheder med ondsindet software, såkaldt ransomware, og i den forbindelse havde krævet løsepenge for millioner of dollar.

Den direkte kritik af det kinesiske styre skete sammen med en koalition af allierede, der blandt andet tæller EU, NATO, Storbritannien, Canada, Australien, New Zealand og Japan.

Fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. »Pingdemien« rammer Storbritannien med stor styrke

England har nu afskaffet de sidste coronarestriktioner på trods af galopperende smittetal. Det skulle give øget frihed og sætte gang i genåbningen af økonomien, men der er stor risiko for, at det modsatte vil ske.

Krav om selvisolation lammer i stigende grad samfundet, hvilket har samme effekt som en delvis nedlukning.

Det skriver Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie.

Læs den historie her.

2. Topchef har bevidst været tavs om emnet i 11 år: Nu taler hun ud

Fik du læst det interview med Karen Frøsig, som vi bragte mandag morgen?

I mere end 11 år som topchef for Danmarks tredjestørste bank har Karen Frøsig bevidst holdt sig ude af ligestillingsdebatten. Nu har hun fået nok. Der sker intet med ligestillingen i erhvervslivet, og tiden er kommet til at indføre kvoter, lyder det fra topchefen, der er blevet interviewet af Berlingskes Mette Dalgaard.

Læs interviewet her.

3. Disse topchefer har allerede talt for kvindekvoter

Det går for langsomt med ligestillingen i Danmark, og derfor er det nødvendigt at indføre kvindekvoter, som skal tvinge store virksomheder til at fremme andelen af kvinder i direktion og bestyrelse.

Det mener flere markante erhvervsprofiler. De tæller blandt andre en af Danmarks fremmeste erhvervskvinder, Lone Fønss Schrøder, der har bestyrelsesposter hos blandt andet Volvo Cars og Ikea, topchef i Skandinaviens største forsikringsselskab, Tryg, Morten Hübbe samt topchef i Akademikerpension Jens Munch Holst.

Berlingskes Jonas Rimer præsenterer, hvad de har sagt og ment om ligestilling.

Læs mere her.

4. Ledere reagerede med handlekraft under krisen. Nu skal vi lære af erfaringerne

Der er tydelige fællestræk i den måde, topledere reagerede på under coronakrisen. Det både kan og skal vi bruge fremadrettet, mener fremtidsforsker og psykolog Thomas Geuken på baggrund af en undersøgelse.

Læs historien her.

5. Flere sygeplejersker strejker fra 17. august

Fra 17. august vil der være godt 1.000 flere strejkende sygeplejersker oven i de cirka 4.750 sygeplejersker, der har strejket i en måned.

Det oplyser Dansk Sygeplejeråd (DSR) i en pressemeddelelse mandag.

Fra 10. august har DSR allerede varslet, at yderligere 702 sygeplejersker vil strejke, og nu melder DSR, at man en uge senere vil udtage yderligere 225 sygeplejersker til strejken.

Formålet er at lægge yderligere pres på arbejdsgivere og politikere:

»Arbejdsgiverne og politikerne har siddet på hænderne indtil nu, og derfor må vi øge presset,« lyder det fra Grete Christensen, der er formand i DSR.

Læs historien fra Emil Bo Rask her.

Det var mandagens business-update.

Nu er der kun tilbage at ønske alle en fortsat god dag og aften.