Business-Update: Dansk mikrobryggeri klar til børsen: Kunne have solgt dobbelt så mange aktier

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Mikrobryggeriet Alefarm Brewing har oplevet stor interesse fra investorerne forud for virksomhedens notering på vækstbørsen First North. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til mandagens Business-Update, der sender dig opdateret og velinformeret hjem fra arbejde.

Her er de vigtigste historier inden for erhvervsliv og økonomi netop nu. God læselyst.

PFA-kunder kan fortsat mærke coronanedtur

Forårets voldsomme nedtur på finansmarkederne kan fortsat mærkes hos kunderne i PFA, der er Danmarks største pensionsselskab.

Det skriver Finans, som har set nærmere på de seneste kvartalstal fra PFA.

Pensionsselskabet kom fornuftigt ud af tredje kvartal, men PFAs kunder i »markedsrente« må efter årets første ni måneder alligevel tage til takke med et afkast på omkring nul procent.

»Et afkast på omkring de nul procent til kunder i markedsrente er ikke noget at have armene højt hævet over hovedet for. Men igen skal vi huske på, hvor hårdt ramt finansmarkederne var i begyndelsen af april, efter covid-19 nærmest havde slået bunden ud af markedet,« udtaler investeringsdirektør i PFA, Kasper A. Lorenzen, i forbindelse med kvartalsregnskabet.

Stor investorinteresse for mikrobryggeri

Der har været stor interesse for at tegne aktier i mikrobryggeriet Alefarm Brewing, der fredag har første handelsdag på vækstbørsen First North, skriver Børsen.

Faktisk har interessen for at købe aktier været så stor, at Alefarm Brewing kunne have solgt dobbelt så mange aktier, som der var sat til salg.

»Interessen for Alefarm Brewing A/S’ aktieudbud (...) har været betydelig fra investorer, hvor samlet set 2.110 investorer har ønsket at tegne aktier for i alt DKK 55.781.900. Udregnes overtegningen uden korrektion for garanterede forhåndstegninger, har selskabets aktieudbud på totalt DKK 27.000.000 været overtegnet med 106 pct.,« fremgår det af en meddelelse, som mikrobryggeriet sendte til fondsbørsen fredag eftermiddag.

Alefarm Brewing blev etableret i 2015 og producerer unikke øl til forbrugere og distributører globalt.

Nye nedlukninger lægger pres på olieprisen

Prisen på olie faldt kraftigt i sidste uge, og nedturen fortsætter mandag. Det skriver Financial Times.

Mandag eftermiddag bliver en tønde Brent-olie handlet til 37,5 dollar, men tidligere på dagen var prisen helt nede på 35,74, hvilket er det laveste niveau siden maj.

Faldet sker som konsekvens af, at flere store lande – senest Storbritannien – har annonceret nye nedlukninger, som kan lægge en dæmper på efterspørgslen på olie.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Spærret inde til jul? Englænderne og britisk økonomi går hårde måneder i møde
England lukker igen ned som følge af en eksplosiv smitteudbredelse. Selv om det ikke bliver lige så hårdt som i foråret, vil det alligevel ramme den britiske økonomi hårdt og føre til et endnu større hul i de offentlige finanser. Arbejdsløsheden står til at stige yderligere, skriver økonomisk redaktør Ulrik Bie.

Læs analysen her.

2. Sexisme spænder ben for konsulentbranchen: »Et sexistisk miljø får kvinderne til at søge væk«
En sexistisk kultur står i vejen for en mere lige kønsfordeling i konsulentvirksomheder, der ofte er domineret af mænd. Sådan lyder meldingen fra både DI Rådgiverne, en CBS-professor og fagforbundet Dansk Magisterforening, efter at både vidneudsagn og en undersøgelse dokumenterer sexisme i branchen. Det skriver journalist Vibe Hyltoft.

Læs historien her.

3. De »slap afsted med mord«, lød anklagen fra Trump: Derfor kan Novo Nordisk også tabe valget i USA.
Der er milliarder på spil hos den danske medicinalkæmpe Novo Nordisk og topchef Lars Fruergaard Jørgensen ved det amerikanske præsidentvalg. Hvis Donald Trump taber, som meget tyder på, kommer Novo Nordisk under hård beskydning hos Demokraterne, der har gjort insulin til hovedfokus i kampen mod høje medicinpriser, skriver redaktør og souschef Simon Bendtsen.

Læs kommentaren her.

4. Det gode, det onde og det sandsynlige resultat: Præsidentvalg kan få dansk økonomi til at skælve
Nyt eksporteventyr eller ny krise? Det amerikanske præsidentvalg kommer til at afgøre mere, end om herren i Det Hvide Hus stadig hedder Trump, eller om der skal et Biden-navneskilt på porten. Valget er også betydningsfuldt for Danmark – og for den danske økonomi. Økonomer vurderer, at det kan gå tre veje, skriver Signe Terp og Frederik M. Juel.

Læs historien her.

5. Danske Bank får kritik for at tie om skandalesag i måneder
Centrale personer i Danske Bank og hos bankens advokatfirma udvekslede detaljerede oplysninger om bankens gældsinddrivelsesskandale op til tredje kvartalsregnskab i 2019. Men sagen blev ikke nævnt med et ord i regnskabet. Aktionærer og eksperter retter hård kritik mod banken for ikke at fortælle om sagen, skriver Eva Jung, Michael Lund og Lars Nørgaard Pedersen.

Læs historien her.