Business-update: Dansk medicinalgigant fyrer 300 ansatte

Berlingskes Business redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Den danske medicinalgigant Lundbeck har gennem den seneste periode fyret godt 300 ansatte. »Vi er på en konstant jagt efter at gøre vores organisation mest mulig effektiv,« siger administrerende direktør Deborah Dunsire til Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet onsdag eftermiddag og tid til en opdatering. I dag skal vi blandt andet omkring en stor dansk medicinalvirksomhed, der har fyret 300 ansatte. Men vi begynder med en historie fra transportmarkedet, der involverer tre store danske virksomheder.

Mærsk bliver ny logistikpartner for Vestas

Den danske vindgigant Vestas vrager sin primære logistikpartner, DSV. Og det bliver A.P. Møller - Mærsk, der overtager. Dermed overtager Mærsk den milliardlukrative logistikkontrakt, og det vækker glæde på Mærsks hovedkontorer på Esplanaden, skriver Børsen.

»Det er fantastisk at vinde så stor en tillidsstemme fra et så stort firma som Vestas, som er leder på så mange måder i deres industri. At vi bliver deres hovedlogistikpartner og dermed kan være med til at løfte nogle af deres ambitioner i de kommende år, glæder vi os selvfølgelig rigtig meget til,« siger koncernchef for Mærsks søfragt- og logistikforretning Vincent Clerc til Børsen.

Aftalen mellem Mærsk og Vestas indebærer, at Mærsk i første omgang skal stå for al Vestas’ transport af gods, der transporteres i containere og med luftfragt. Resten af Vestas’ transport af gods vil DSV og en række af andre udbydere stå for.

Google taber sag om 18 milliarder ved EU-domstol

Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager har i dag taget et væsentligt stik hjem i kampen mod de store techgiganter. EU-domstolen har nemlig i dag besluttet, at Google skal betale en bøde, som EU-Kommissionen pålagde Google tilbage i 2017 for at misbruge sin dominans på markedet for internetsøgninger.

»Dommen sender et tydeligt signal om, at Googles adfærd var ulovlig, og den sender et tydeligt signal om, at der er behov for juridisk klarhed på området,« sagde talsperson for EU-Kommissionen Arianna Podesta på et pressemøde i Bruxelles ifølge Bloomberg.

Google fik i sin tid bøden for at lede brugere hen til egne sider i stedet for konkurrenternes. Google har mulighed for at appellere dommen inden for to måneder og ti dage.

Inflationen i USA er den højeste i en levealder

Den amerikanske inflation ramte i oktober 6,2 procent. Det er det højeste niveau i 30 år. Det er særligt manglen på varer, forårsaget af coronapandemien, og en voksende efterspørgsel hos forbrugerne, der driver den amerikanske inflation.

Blandt andet stiger priserne på nye biler kraftigt, hvilket de også er begyndt at gøre herhjemme.

Du kan læse Berlingskes økonomiske redaktørs, Ulrik Bies, artikel om den historisk høje inflation her.

Lundbeck afskediger 300 medarbejdere

Den danske medicinalvirksomhed Lundbeck har gennem det seneste stykke tid afskediget 300 medarbejdere. Det er ikke lykkedes at skabe en profitabel vækst i Indien, og lægerne i USA ønsker i højere grad at uddanne sig digitalt, skriver Finans. Lundbeck har afskediget omkring 100 medarbejdere i både USA og Indien. De resterende skal findes bredt i hele virksomheden.

»Vi er på en konstant jagt efter at gøre vores organisation mest mulig effektiv,« siger administrerende direktør, Deborah Dunsire til Finans.

Lundbeck præsenterede i tredje kvartal et regnskab, der i høj grad var i overensstemmelse med det forventede. Omsætningen i tredje kvartal var på lige over fire milliarder, mens den i samme kvartal 2020 var på 4,4 milliarder. Lundbeck forventer en omsætning på mellem 16,3 og 16,6 milliarder kroner i 2021 og et driftsresultat for samme periode på mellem 3,3 og 3,6 milliarder kroner.

Fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Sådan udvikler beskæftigelsen sig i din kommune

Beskæftigelsen er gået frem i alle landets kommuner bortset fra 14 siden det seneste kommunalvalg. Se, hvor den stiger mest – til gavn for kommunens skatteindtægter.

Du kan læse hele historien her.

2. Tænketank frikender Putin for skyld i høje energipriser – nu møder den modstand: »Det er noget vås«

Mangel på naturgas kan ende med at betyde en hård vinter for europæernes pengepunge. Tænketanken Axcelfuture mener, at ansvaret ligger hos EU, og konkluderer i modsætning til en professor i energiforsyning, at man ikke kan give Putin og Rusland skylden.

Du kan læse hele historien her.

3. Massiv opbakning til kontroversielt lovkrav: »Vi har fået mange henvendelser om det her«

Flere erhvervsorganisationer ser positivt på, at arbejdsgivere skal kunne kræve, at medarbejdere kan fremvise gyldigt coronapas. Nu er regeringen klar til at drøfte en genindførelse af loven på området.

Du kan læse hele historien her.

4. Så er det åbenbart igen tid til at hyperventilere over angreb på »den danske model«

EU er igen på banen med et forslag, der griber ind i den danske måde at organisere arbejdsmarkedet på, denne gang i form af en mindsteløn. Det er der en god forklaring på, og der er også stærke danske interesser i at hæve standarderne på det europæiske arbejdsmarked. Den store trussel mod den danske arbejdsmarkedsmodel kommer ikke fra Bruxelles.

Du kan læse hele Ulrik Harald Bies kommentar her.

5. Maersk Drilling fusionerer med amerikansk selskab

Maersk Driling, der i mange år var en del af A.P. Møller - Mærsk, fusionerer med amerikansk selskab.

Du kan læse hele historien her.