Massiv opbakning til kontroversielt lovkrav: »Vi har fået mange henvendelser om det her«

Flere erhvervsorganisationer ser positivt på, at arbejdsgivere skal kunne kræve, at medarbejdere kan fremvise gyldigt coronapas. Nu er regeringen klar til at drøfte genindførelse af lov på området.

Morten Langager, der er direktør i Dansk Erhverv, er glad for, at regeringen og flere partier melder sig klar til at drøfte et lovkrav om at lade arbejdsgivere kræve gyldigt coronapas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere partier på Christiansborg er klar til at give grønt lys til arbejdsgivere, når det kommer til at kræve coronapas af medarbejdere.

Efter mandagens pressemøde, hvor regeringen på ny vil gøre covid-19 til en samfundskritisk sygdom og genindføre coronapasset på blandt andet natklubber, konferencer og indendørs serveringssteder, har fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) meddelt, at regeringen er klar til at drøfte coronapas i erhvervslivet.

Og dette bakkes op af flere af landets største erhvervsorganisationer.

»Det er godt, hvis der kommer en eksplicit lovhjemmel. Vi har fået mange henvendelser om det, så det vil være godt med et lovkrav om coronapas,« siger Mia Amalie Holstein, der er vicedirektør i erhvervsorganisationen SMVdanmark.

I brancheforeningen HORESTA er man ligeledes positiv over for et muligt lovkrav på området. I hotel- og restaurationsbranchen har det været efterspurgt, at personalet kan fremvise gyldigt coronapas, lyder det fra HORESTAs politiske direktør, Kristian Nørgaard.

»Vi har tidligere haft mulighed for at kunne kræve en negativ test. Den mulighed er det oplagt at genindføre i form af coronapasset. Når vi kræver det af gæster, er det kun fair, at vi også kræver det af medarbejdere,« siger han.

Ifølge Morten Langager, der er direktør i Dansk Erhverv, kan virksomheder allerede gøre en del med ledelsesretten i hånden. Alligevel mener organisationen, at det er centralt med klarhed om reglerne, så der ikke opstår usikkerheder.

»Dansk Erhverv mener helt overordnet, at det skal være muligt for virksomheder at kræve coronapas af sine ansatte,« skriver Morten Langager i en kommentar til Berlingske og fortsætter:

»Det er så det, som regeringen og en række partier nu melder sig klar til, og det er en rigtig god nyhed, som vi kvitterer meget positivt for.«

Til Finans oplyser Dansk Industri, at organisationen ser coronapas som en logisk konsekvens af, at corona nu igen betragtes som en samfundskritisk sygdom:

»Mange arbejdsgivere står i en hastesituation, hvor de ikke kan passe ordentligt på deres medarbejdere og deres virksomhed, fordi de rigtige værktøjer mangler til at håndtere den lille gruppe, der ikke vil lade sig teste eller vaccinere,« siger Dansk Industris politiske direktør, Emil Fannikke Kjær.