Business-update: Danmark sakker bagud på vigtige parametre: »Jeg troede simpelthen ikke, at det stod så galt til«

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier om økonomi og virksomheder.

Ny analyse sender Danmark langt ned på listen, når det kommer til at være en førende techregion. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

God eftermiddag på denne solbeskinnede tirsdag.

Som altid klæder vi dig på til eftermiddagen med de vigtigste historier fra erhvervslivet, så du kan holde dig opdateret, hvad enten du er på sommerferie eller ej.

God læselyst.

Flyaktie stiger til vejrs

Lavprisselskabet Easyjet steg tirsdag med hele 11,8 pct. på børsen tirsdag formiddag, som dermed gør selskabet til en af højdespringerne. Det skyldes, at flyselskabet er kommet med en optimistisk prognose for flytrafikkens tilbagevenden i forbindelse med selskabets regnskab for tredje kvartal, skriver Børsen.

I juli fløj selskabet med en belægning på 84 pct., hvilket var mere end man havde forventet. Og det har altså fået forventningerne til at stige for sensommeren, hvor man nu regner med at flyve med en belægning på 40 pct. frem for 30 pct., som det tidligere var meldt ud.

»Jeg er virkelig opmuntret af, at vi har oplevet højere end ventet efterspørgsel. Vi har nu gennemført mere end en måneds genstartsdrift og ser gode takter over hele netværket,« udtaler den administrerende direktør, Johan Lundgren, i en meddelelse.

Danmark er langt fra en førende technation

En ny analyse fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) har målt Danmark på mængden af forskning og patenter sammenlignet med nogle af verdens førende techregioner.

Konklusionen er, at Danmark ikke er en af dem, skriver Børsen.

Danmark er uden for det gode selskab i top 30, og det gælder både inden for vigtige parametre som klima, vand og medicin, som vi ellers ofte beskrives som førende indenfor.

»Jeg må være ærlig at sige, at jeg var meget mere optimistisk på Danmarks vegne, før jeg så de her tal. Jeg troede simpelthen ikke, at det stod så galt til,« skriver Charlotte Rønhof, som er formand for den komité under ATV, som står bag undersøgelsen, til Børsen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business

1. Globale aktier er på rekordkurs, mens danske aktier møder modvind

Det amerikanske aktiemarked steg kraftigt mandag, især drevet af techgiganterne på NASDAQ-børsen, der nåede det højeste niveau nogensinde. Eksperter vurderer, at IT-aktierne vil blive ved med at stige. Det danske marked faldt fra morgenstunden.

Det skriver Berlingskes Kalle Kehlet. Læs historien her.

2. »Gift for iværksætteri«: Bureaukrati forhindrer virksomheder i at vokse sig større

Mindre virksomheder oplever, at love, regler og processer afholder dem fra at udvikle sig yderligere. Virksomheder forsøger nu at råbe regeringen op med forslag til, hvordan deres »administrative byrder« kan blive lettere.

Det skriver Berlingskes Mads Klitgaard. Læs historien her.

3. Danske Kasper Rørsted fortsætter som topchef i Adidas de næste fem år

Adidas oplyser, at danske Kasper Rørsted fortsætter som topchef i yderligere fem år. Rørsted har stået i spidsen for den tyske producent i snart fire år.

Det skriver Berlingskes Vibeke Lyngklip Svansø. Læs historien her.

4. Lena er smykkeiværksætter: Nu truer en besked fra Københavns Kommune med at smadre hendes forretning

Selvstændig erhvervsdrivende med ret til hjælp kan ifølge Københavns Kommune blive straffet for at arbejde mere end 37 timer om ugen. Det har smykkedesigneren Lena Haulrig Lorentzen nu fået at føle.

Det skriver Berlingskes Mathilde Marie Lange. Læs historien her.

5. Christians virksomhed bruger uger og måneder på regler og processer: »Det er altopslugende«

Virksomhedsejer Christian Walther Øyrabø og hans ansatte må ofte bruge oceaner af tid på bureaukrati. Endnu værre blev det, da han udvidede sin forretning til udlandet. Han opfordrer til, at det skal være lettere for virksomheder at navigere i reglerne. Han er ikke den eneste med det ønske.

Det skriver Berlingskes Mads Klitgaard. Læs historien her.